Suriyelileri hedef gösteren 'gazeteciliğe' kınama

Doğan Medya ve Sözcü gazetesinin ırk ayrımcısı haberlerine medya dünyasından sert tepki geldi. 150 gazeteci yayımladığı bildiride, “Suriyeli kardeşlerimizi hedef gösteren bütün medya kuruluşlarını, muhabirleri, yazarları, sosyal medya kullanıcılarını şiddetle kınıyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Suriyelileri hedef gösteren 'gazeteciliğe' kınama

Sonhaberler | Haber Merkezi

Medyada Irkçılık ve Ayrımcılıkla Mücadele İnisiyatifi tarafından yayımlanan bildiride “Irkçı yayınlar yapan ve Suriyeli kardeşlerimizi hedef gösteren bütün medya kuruluşlarını, muhabirleri, yazarları, sosyal medya kullanıcılarını şiddetle kınıyoruz” denildi. Son günlerde özellikle Doğan Medya ve Sözcü gazetesinin Suriyeli mülteciler için başlattığı ırkçı kampanya birçok kesim tarafından eleştirildi. Esed zulmünden kaçarak Türkiye’ye sığınan mazlumları hedef alan haberler sonucu Sakarya’da dokuz aylık hamile Emani Al-Rahmun ve 10 aylık bebeğinin hunharca katledilmesine yol açıldığının belirtildiği bildiriye, çok sayıda ulusal gazete, televizyon ve internet medyası mensubunun yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri de imzaları ile destek verdi. Genel yayın yönetmenleri, haber müdürleri, köşe yazarları, gazeteciler ve yazarların imza verdiği bildiride ırkçı dil kullanan gazeteciler hakkında hukuki sürecin işletilmesi talep edildi.

HEDEF GÖSTERMEK GAZETECİLİK DEĞİL

Bildiride “Irkçı yayınlar yapan ve Suriyeli kardeşlerimizi hedef gösteren bütün medya kuruluşlarını, muhabirleri, yazarları, sosyal medya kullanıcılarını şiddetle kınıyoruz” denildi. “Medya mensubunun birincil görevi kamu yararına dönük, hakikati ortaya çıkaracak habercilik yapmaktır. Son aylarda tırmanan ‘ırkçı’, ‘ayrımcı’ ve ‘cinsiyetçi’ haber dili gazetecilikle bağdaşmadığı gibi bu ülke üzerine tezgâhlanan yeni kardeş kavgaları için tetikçilik yapmaktan öte bir anlam taşımamaktadır. “ ifadelerine yer verildi. Bildiride ayrıca, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi, Basın İlan Kurumu ve Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü de ırkçı dil kullanan ve mülteci düşmanlığını kışkırtan haberleri yapanlar hakkında harekete geçmeye çağırıldı.

Yorumlar