Şu ana kadar 105 mülteci Avrupa'ya gönderildi

Başbakan Davutoğlu, "İkinci hedefimiz illegal göçü, legal bir mülteci hareketine dönüştürmekti yani birlikte insan kaçakçılarının gayri insani tutumları elinde esir olmuş insanların trajedilerine son verip, insan kaçakçılarına darbe vurup, normal düzenli yoldan Avrupa'ya gidişini sağlamaktı. Bu konuda da önemli mesafe aldık. Bire bir uygulamasıyla şu ana kadar 105 mülteci Avrupa'ya gönderildi" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Şu ana kadar 105 mülteci Avrupa'ya gönderildi
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kilis'te hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, şehitlerimize rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ülkeye yönelik her türlü tehdide karşı en kararlı tutumu sergilemeye devam edeceğiz. Gerek Suriye rejiminin baskıları, zulmü, gerekse DEAŞ, PKK, YPG diye terör örgütlerinin Türkiye'ye dönük yaptığı her faaliyet mutlaka mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşılığını bulacak" dedi.

Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Türkiye-AB Suriyeli Sığınmacılara Yardım Programı'na katıldı.

Merkel, Tusk ve Timmermans ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Gaziantep'in Suriyeliler konusunda en başından itibaren çok büyük fedakarlık üstlendiğini söyledi.

Kilislilerin özellikle son günlerde terör örgütü DAEŞ'in saldırıları karşısında gösterdiği direnç ve Suriyelileri ağırlama konusundaki tavırlarının her türlü takdirin üzerinde olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Kilis'te hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, şehitlerimize rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ülkeye yönelik her türlü tehdide karşı en kararlı tutumu sergilemeye devam edeceğiz. Gerek Suriye rejiminin baskıları, zulmü, gerekse DEAŞ, PKK, YPG diye terör örgütlerinin Türkiye'ye dönük yaptığı her faaliyet mutlaka mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşılığını bulacak, Türkiye'nin güvenliği, huzuru sağlanacak. Sağlanıncaya kadar da bu çabalar sürdürülecektir." ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans ile yaptıkları çalışmaları gözden geçirdiklerini ve bu insani meseleye doğrudan nasıl katkı sağlanacağını ele aldıklarını belirtti.

Konuya ilişkin 29 Kasım'dan bu yana yapılan görüşmeleri anımsatan Davutoğlu, 5 aylık çalışmalar sonucunda çok önemli mesafeler aldıklarını anlattı.
Ege'den illegal yollarla geçenlerin sayısının kasımda yaklaşık 6 binken kademeli olarak ocakta 3 bin, martta 870 ve 4 Nisan'dan bugüne ise yaklaşık 130'a düştüğüne işaret eden Davutoğlu, bazı günler hiç illegal geçiş olmadığını, bazı günlerde de 10 ila 20 arasında sınırlı kaldığını bildirdi.
Davutoğlu, düşüşün, birlikte oluşturulan mekanizmanın etkisini gösterdiğine dikkati çekti.

İş birlikleri dolayısıyla Avrupa Birliği, Almanya, Yunanistan ve birlikte çalıştıkları bütün paydaşlara teşekkür eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
"Birinci hedefimiz Aylan bebeklerin bir daha cansız bedeninin Ege sahillerine vurmamasıydı. Çok önemli mesafeleri birlikte aldık. İnşallah önümüzdeki günlerde bunun daha da azalacağını ümit ediyoruz. İkinci hedefimiz illegal göçü, legal bir mülteci hareketine dönüştürmekti yani birlikte insan kaçakçılarının gayri insani tutumları elinde esir olmuş insanların trajedilerine son verip, insan kaçakçılarına darbe vurup, normal düzenli yoldan Avrupa'ya gidişini sağlamaktı. Bu konuda da önemli mesafe aldık. Bire bir uygulamasıyla şu ana kadar 105 mülteci Avrupa'ya gönderildi. İki Suriyeli mülteci de Türkiye tarafından Ege adalarından geri alındı. Suriyeli olmayan mültecilerle ilgili de gerekli adımlar atıldı. Türkiye mülteciler konusunda sınanacak bir ülke değildir. Tek başına ağır yükümlülükler üstlenmiştir ve gereğini yapmıştır."

Türkiye'den kimi Suriyelilerin geri gönderildiğine dair bazı raporlar yayınlandığını dile getiren Davutoğlu, "Türkiye'den tek bir Suriyeli, iradesi dışında Suriye'ye geri gönderilmemiştir. Biz bağrımızı, gönlümüzü açtığımız kardeşlerimizi kendi iradeleri dışında hiçbir yere göndermeyiz. Bu konuda tutumumuz açık ve nettir." değerlendirmesinde bulundu.

Spekülasyonlara rağmen insani tutum sergilediklerini anlatan Davutoğlu, göçmen kaçakçılarının gayri insani tutumlarına son verecek her türlü tedbiri almaya devam edeceklerini söyledi.

Bütün bu mülteci politikalarını uluslararası ve ulusal hukuk çerçevesinde el ele yürüttüklerini de vurgulayan Davutoğlu, ekiplerin ortak çalıştığını, mekanizmaları beraber yönettiklerini ve hiçbir şekilde gayri hukuki tutumun olmaması için bütün ülkelerin birlikte emek harcadığını bildirdi.
Davutoğlu, 29 Kasım'da alınan kararlardan birinin de mültecilerle ilgili külfet paylaşımı olduğunu hatırlatarak, "3 milyar avroluk Türkiye'deki Suriyelilere yönelik bir destek vaadi söz konusu olmuştu. Bu Avrupa Birliği içindeki mekanizmalardan geçtikten sonra 18 Mart'ta bu kez 3 yıllığına 6 milyar avroya çıkartıldı. Bugün burada bulunmamızın ana vesilelerinden bir tanesi bu insani desteği görünür kılmak ve ilk uygulamasını başlatmak." şeklindeki görüşlerini paylaştı.

Toplantıyı, Gaziantep'te kampları gördükten ve mültecilerle konuştuktan sonra yaptıklarına işaret eden Davutoğlu, "Bugünden itibaren Avrupa Birliği taahhüt ettiği bu fonları harekete geçirmek üzere ilk adımları attı. Bugünden itibaren, bugünkü projeler bağlamında 187 milyon avroya varan projeler başlatıldı." şeklinde konuştu.

Herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesinin önemine dikkati çeken Davutoğlu, Türkiye'nin 29 Kasım'dan 18 Mart'a kadar bütün zirvelerde verdiği her sözü yerine getirdiğini vurguladı.

Türkiye'nin vize uygulamalarını düzenlediğini, çalışma izni çıkardığını, üstlendiği sorumlulukların gereği yaptığını aktaran Davutoğlu, "Avrupa Birliğinin de bu çerçevede gerekli adımları atacağına dair inancımı, güvenimi de ifade etmek isterim." değerlendirmesini dile getirdi.

Yorumlar