Soweto Katliamı'nın kurbanları anıldı

Güney Afrika'da Gençlik Günü kapsamında "1976 Soweto Katliamı"nın kurbanları anıldı

Google Haberlere Abone ol
Soweto Katliamı'nın kurbanları anıldı

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 16 Haziran Gençlik Günü kapsamında, ülkeyi 1948-1994 yılları arasında yöneten beyaz ırkçı apartheid rejimi tarafından gerçekleştirilen "1976 Soweto Katliamı"nın kurbanları anıldı.

Ülke genelinde düzenlenen etkinliklerde, 16 Haziran 1976'da apartheid rejimi tarafından katledilen öğrencilerin mücadelesinin ülke tarihi açısından önemi vurgulandı.

Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa da Gençlik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, günün anlam ve önemine dikkati çekerek, "Kırk beş yıl önce bugün, Soweto'da ve ülkemizin diğer bölgelerinde cesur genç kadınlar ve erkekler adaletsizliğe karşı ayaklandı." ifadesini kullandı.

Katliamda çok sayıda genç insanın hayatını kaybettiğini hatırlatan Ramaphosa, "Hector Pieterson, Tsietsi Mashinini, Mbuyisa Makhubo, Sibongile Mthembu Mkhabela, Murphy Morobe, Zweli Sizane, Seth Mazibuko ve 1976 ayaklanmasının diğer birçok kahramanını saygıyla anıyoruz." ifadelerini kullandı.

GÜNEY AFRİKA'DA YÜZDE 64 GENÇ İŞSİZLİK

Güney Afrika'nın 1976 yılına göre çok daha iyi bir nokta olduğunu belirten Ramaphosa, bugün ise işsizliğin gençliğin en büyük problemlerinden biri olduğuna değindi.

Ramaphosa, "Güney Afrika'daki gençlerin yaklaşık yüzde 64'ü işsiz. Bu hiçbir ülkenin karşılayamayacağı bir şey." dedi.

Genç istihdamı artırmak için gelecek 5 yılda bir dizi eylem planladıklarını kaydeden Ramaphosa, ülkedeki her genç için bir fırsat yaratmayı hedeflediklerini belirtti.

SOWETO KATLİAMI

Güney Afrika'da ırkçı apartheid rejimi tarafından gerçekleştirilen Soweto Katliamı, ülke tarihinin en kanlı olaylarından biri olma özelliği taşıyor.

Apartheid rejimi tarafından 1974 yılında Avrupa kökenli Afrikaans dilinin zorunlu eğitim dili haline getirilmesi, bu dili konuşmayan Güney Afrikalı öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

Bu duruma karşı 16 Haziran 1976 tarihinde Johannesburg kentinin Soweto bölgesinde bir araya gelen binlerce lise öğrencisinin düzenlediği barışçıl gösterilere, apartheid güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu en az 176 kişi hayatını kaybetti.

Yaklaşık 4 bin öğrencinin de yaralandığı katliamda hayatını kaybeden Hector Pieterson'ın fotoğrafçı Sam Nzima tarafından çekilen ünlü fotoğrafı ise Soweto Katliamı'nın sembolü oldu.

Yorumlar