Sosyal mesafeye uyup uymadığınız takip altında

Google 131 ülkenin konum verilerini kayıt altına alarak ifşa etti. Hükümetlerin belirlediği karantina şartlarına uymayanlar, sosyal mesafeyi korumayanlar kayıt edilerek verileri ifşa edildi. Bu ülkeler arasında Türkiye de var. İşte Google konum verileri

Google Haberlere Abone ol
Sosyal mesafeye uyup uymadığınız takip altında

Teknoloji devi Google, koronavirüs salgınında tüm dünyada en önemli olan konulardan biri 'Sosyal Mesafe' olayını mercek altına aldı. Kişilerin konum verilerini kayıt altına alarak ifşa etti.

Koronavirüs salgını tüm dünyayı kasıp kavuruyor, korunmanın en önemli kuralı ise sosyal mesafe ve izolasyon. Peki kurallara hangi ülke ne kadar uyuyor. İşte Google Konum Verileri...

Google, kişilerin hareketlerini 'konum verileri' ile kayıt altına aldı ve 3 Nisan 2020 Cuma günü Covid-19 Community Reports (Topluluk Hareketlilik Raporu) başlığı ile yayınladı.

Bilim Dünyasına yardımcı olmak amacı ile hazırlanan raporda insanların izole olup olmadığı ve sosyal mesafe ihlalari yer alıyor. Google bu istatistiği oluştururken, daha önce akıllı teleofonlarından 'Google Konum Geçmişi' özelliğini aktif eden kişilerin verilerini kullandı.


Bir blogda bu sabah yayınlanan raporda şu ifadeleri kullandı:

“Covid-19 salgınına karşı tepki arttıkça, sosyal mesafe önlemleri, bulaşı oranını yavaşlatmaya başladı. Google Haritalar’da, belirli yerlerin ne kadar meşgul olduğunu gösteren toplu, anonimleştirilmiş veriler kullanıyoruz. Bir işletmenin kalabalık olduğu zamanları analiz ederek belirliyoruz. Sağlık yetkililerinden, anonimleştirilmiş verilerin Covid-19 ile mücadele etmek için kritik kararlar almalarına yardımcı olabileceğini duyduk.”

 

PDF formatında yayınlanan rapor herkes tarafından erişilebilir durumda. İl ve ilçelere göre bölgesel olarak verileri analiz etmek mümkün. 131 ülke için hazırlanan raporda Türkiye verileri de yer alıyor.

İşte Google tarafından hazırlanan raporda Türkiye için veriler:

  • Kafeler, müzeler, restoranlar, AVM’ler, sinema salonları ve kütüphaneler gibi yerlere yapılan ziyaretler: Yüzde -75
  • Gıda depoları, pazarlar, süpermarketler, bakkal ve eczaneler: Yüzde -39
  • Plazalar, halka açık plajlar, marinalar ve diğer kamusal alanları kapsayan parklar: Yüzde -58
  • Tren istasyonları, metro ve otobüs duraklarını kapsayan toplu taşıma yerleri: Yüzde -71
  • Ofisler ve işyerleri: Yüzde -45
  • Ve evleri kapsayan konutlar: Yüzde +17

Toplumsal Hareketlilijk

Toplumsal Hareketlilik

Google, bu çalışması ile sağlık görevlilerine 'koronavirüs' çalışmaları ve araştırmaları kapsamında yardımcı olmayı amaçlıyor. Raporda aylara göre hareketlilik farkı kıyaslamaları da mümkün.

Aynı zamanda, hangi park, hangi tarihlerde daha yoğun kalabalık çekiyor gibi istatistiki verilere de ulaşmak mümkün.

Rapor hazırlanırken kişisel verileri koruma kurallarına uyulmuş ve herhangi bir kişisel bilgi içermiyor. Google tarafından, Toplumsal Hareketlilik Verilerinin zaman içinde güncellenebileceği de ifade edildi.

Kaynak: SonHaberler

Yorumlar