Sosyal Medya ve Savaş
Aslında "Sosyal Medya ve Savaş" ile ilgili sadece makale değil kitaplar yazılabilir, senaryolar yazılıp filimler oynanabilir.
Eskiden Ankara'da darbe oluyor, ülkenin diğer ucundaki ilçede bir iki gün sonra resmi kurumlar askeri yönetime devrediliyordu.
SOSYAL MEDYA
Konu Sosyal Medya olunca yıllar yıllar öncesi diye bir kavram yok uzak tarihlere gitmeyeceğim. On bilemedin yirmi yıl içerisinde internetin hayatımıza yerleşmesiyle birlikte herkes kendi pozisyonunu duracağı noktayı belirlemeye başladı. Ağzından çıkacak kelimenin bir anda dünyanın öbür ucundan duyulacak olması herkesin olumlu veya olumsuz yorum yapacak ve tavır alacak olması önemine binaen bağlayıcı etkisi olmaktadır.
Bir telefondan bireyler kendi aralarında görüntülü görüşme dışında herhangi bir şahıs bir TV kanalına canlı yayın esnasında bağlantı yaparak olay anı aktarılabiliyor açıklamalar yapılabiliyor.
Sadece şahısların değil, devletlerin ve örgütlerinde sosyal medya hesapları var.
Devletler kendi aralarındaki ilişkileri sosyal medya üzerinden yürütmeye başladı.
Savaşan taraflar sosyal medya aracılığı ile toplumlar üzerinde olumlu veya olumsuz algı yönetimi yapmaktadır. Siber saldırılar bilgi savaşları yapılmaktadır. Dezenformasyon bilgi kirliliği yaşanmaktadır.
Matbu ve Görsel Basın sosyal medya hesaplarını kaynak göstererek haber yapmaktadır.
Örnek “HAMAS’IN” Sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaya göre ……………” şeklinde haberler görmekteyiz. Hatırlarsanız bu hafta Benjamin Netanyahu’nun sosyal medyadan yaptığı açıklama tepki görünce hem mesajı sildi, hem de özür diledi. Şeklinde haber vardı.
İsrail'in bombaladığı ve 500 kişinin öldüğü açıklanan Gazze el-Ehli Baptist Hastanesi sonrası İsrail’in sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Filistinliler kendileri bombaladı diyerek bir algı oluşturmaya kalkıştı.
Aynı örnek üzerinden gidecek olursak İsrail'in bombaladığı ve 500 kişinin öldüğü açıklanan Gazze el-Ehli Baptist Hastanesi bombalama sonrası İstanbul'da, İsrail Konsolosluğu önünde toplanan yüz binlerce insan sosyal medya üzerinden organize olan bireylerden oluşmuştu.
Kendim için söylüyorum ismini bile bilmediğim ülkelerde sokaklar, stadyumlar Gazze'de yaşanan zulmü dile getiriyor, protesto gösterileri yapılıyor. Bu ülkelerde yaşayan sosyal medya fenomenleri bir Filistin bayrağı paylaşması takipçilerini bu konuda yönlendirebiliyor. Binlerce milyonlarca insanın dikkatini çekiyor yaşanan zulüm hakkında bilgi sahibi oluyorlar.
Gazze’de yaşayan Filistinliler diğer ülkelerde yaşayan akrabalarına anlık bilgi göndermektedirler.
Eğer Allah nasip eder HAMAS katil İSRAİL'e karşı başarı kazanıp iki devletli çözüme zorlarsa ya da Yahudileri bu topraklardan söker atarsa inanın sosyal medyaya şükür ve kullananlara teşekkür etmemiz gerekir.
Allah'a şükür sosyal medya hızlı haber verdi herkes mazlumun ve zalimin kim olduğunun farkında. Bu katiller, bugün olmazsa yarın mutlaka gittikleri her ülkeye giriş çıkış yaparken pasaport kontrolü sırasında görevli polis ve memurlar tarafından kendilerine katil olduklarını anlatan rahatsız edici bakışları hissedecekler.
Yorumlar