Somalili gençlere Türkiye'de okuma tavsiyesi

Somalili akademisyen ülkesindeki gençlere Türkiye'de okumalarını tavsiye ediyor

Google Haberlere Abone ol
Somalili gençlere Türkiye'de okuma tavsiyesi

Türkiye'de 8 sene yaşayarak yüksek lisans ve doktora eğitimi gören Somalili Dr. Muhammed Guudle, ülkesinde her gencin Türkiye'de eğitim alma hayali olduğunu söyledi.

Ekonomi alanında yüksek lisansını tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde doktora eğitimine başlayan Guudle, "Afrika Boynuzu'nda Uluslararası Tanınma, Egemenlik ve Demokrasiyi Anlamak: Somaliland Örneği" başlıklı doktora tezini yazarak ülkesine döndü.

Türkiye'de aldığı eğitimle Somali'nin Somaliland bölgesindeki Admas Üniversitesinde siyaset bilimi ve ekonomi dersler veren Guudle, aynı zamanda Somaliland Türkiye Mezunları Derneğinin başkanlığını yürütüyor.

Türkiye mezunu Somalili akademisyen Dr. Guudle, "Somali'deki gençlerle konuştuğumda herkes Türkiye'nin güzel bir yer olduğunu söylüyor. Türkiye'de okumak Somali'deki her gencin hayali." dedi.

Somali'nin Somaliland bölgesinde Türkiye Mezunları Derneğini kurduklarını belirten Guudle, hiç tereddüt etmeden herkese Türkiye'de okumalarını tavsiye ettiğini ve bunun için öğrencilere yardım edip destek olduklarını kaydetti.

Guudle, "Öğrencilerime Türkiye'de okumalarını öneriyorum. Hatta mezun olup ticaret yapan öğrencilerim de var. Onlara da Türkiye ile ticaret yapmalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.

- "KALBİMİ İSTANBUL'DA BIRAKTIM"

Türkiye hakkındaki ilk bilgileri tarih kitaplarından öğrendiğini belirten Dr. Guudle, "Türkiye, tarihi geçmişe sahip büyük bir ülke. Daha önce tarih kitapları üzerinden tanıyordum. Hatta üniversite mülakatlarında da bana Türkiye ile ilgili birçok soru sordular ve hepsini cevapladım." dedi.

Guudle, Türkiye'nin yaşamak ve okumak için çok güzel bir ülke olduğunu kaydederek, 8 sene yaşadığı İstanbul'un çok güzel bir şehir olduğunu söyledi.

Türkiye denilince aklına ilk olarak İstanbul'un geldiğini aktaran Guudle, "Somali'ye dönsem de kalbimi İstanbul'da bıraktım ve İstanbul'u çok özledim. Oradaki arkadaşlarımı arayıp İstanbul'la ilgili konuşuyoruz." ifadelerini kullandı.

- "TÜRKİYE HAYATIMA ÇOK ŞEY KATTI"

Türkiye'de okumanın kendisi için çok faydalı olduğunu söyleyen Guudle, "Türkiye'de okumak hayatıma çok şey kattı. Sadece bir üniversite okumadım, yeni bir kültür ve hayat gördüm ve yeni bir dil öğrendim." dedi.

Eğitim hayatı boyunca Türkiye'nin birçok tarihi ve turistik yerini de gezen Guudle, Bursa'da tattığı İskender kebabı da hiç unutamadığını kaydetti.

- TÜRKİYE "KAZAN-KAZAN" İLİŞKİSİ YÜRÜTÜYOR

Guudle, Türkiye'nin son yıllarda Afrika ülkeleriyle kurduğu ilişkilerinin dikkat çeken bir seviyeye ulaştığını belirterek, bu ilişkilerin hem Türkiye hem de Afrika ülkeleri için olumlu seyrettiğini ifade etti.

Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle ilişkilerinin gelecek dönemde artmasını temenni ettiklerini söyleyen Dr. Guudle, "Türkiye kurduğu ilişkileri 'kazan-kazan' düşüncesiyle yürütüyor ve bu ilişki biçimine birçok Afrikalı gibi ben de olumlu bakıyorum." dedi.

Guudle, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Türk Hava Yolları (THY) gibi kurumların da ilişkilere ivme kazandırdığını vurguladı.

Türkiye merkezli kurumlar ile iş insanları ve sivil toplum örgütlerinin Afrika'nın birçok ülkesinde siyasi, ekonomik ve kalkınma alanlarında güzel işler yaptıklarını hatırlatan Guudle, "Bu adımların daha da artırılması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Türkiye'nin Somali ile ilişkilerinin artmasında kendisinin de çaba gösterdiğini kaydeden Guudle, "Türkiye'de okuyup ülkemize döndük ama Türkiye'den bir misafir gelince onlara destek olmaya çalışıyoruz. Ayrıca burada yatırım yapan Türk firmalarına da yardımcı olmaya çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Kaynak: Gökhan Kavak / AA

Yorumlar