Somali ordusu kaybettiği yerleri geri alıyor

Somali'de Eş-Şebab'ın elindeki stratejik bölgeler geri alınıyor. Ordunun son dönemde düzenlediği operasyonlarda çok sayıda örgüt üyesi etkisiz hale getirildi

Google Haberlere Abone ol
Somali ordusu kaybettiği yerleri geri alıyor

Somali ordusunun, ülkede terör saldırıları düzenleyen Eş-Şebab'a düzenlediği operasyonlarda stratejik bölgeler tek tek örgütten temizleniyor.

Eş-Şebab'a yönelik operasyonlarda, 20 Eylül'de Booco kasabası 13 yıl sonra örgütten geri alınırken, dün 15 bölge kurtarıldı.

Somali ordusundan Albay Mahmud Hasan İbrahim, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurtarılan bölgelerin ülkenin orta kesimindeki Hiran'da bulunduğu bilgisini paylaştı.

İbrahim, "Terör, bugünlerde başarısız oluyor." diyerek, Eş-Şebab'ın büyük kayıplar verdiğini ve geri çekildiğini belirtti.

Somali ordusu olarak Hiran bölgesinde birçok başarıya imza attıklarını vurgulayan İbrahim, Galgaduud, Mudug, Bay ve Bakool bölgelerinde de Eş-Şebab'a yönelik operasyonların devam ettiğini söyledi.

- Halk, orduyu destekliyor

Albay İbrahim, Somali halkının Eş-Şebab'a karşı orduyu desteklediğini ve artık örgüt üyelerinin saklanamadığını ifade ederek, "Birçok bölgede insanlar ayağa kalktı, Allah'tan ümidimiz Eş-Şebab'ın ülkemizden silinmesi." dedi.

Eş-Şebab'ın mayın ve pusularla saldırı düzenlediğine dikkati çeken İbrahim, bazı yerlerin çatışma olmadan, örgüt üyelerinin eşyalarını bırakıp kaçmalarıyla geri aldıklarını aktardı.

İbrahim, Somali halkının bazı bölgelerde silahlandığına işaret ederek, "Somalililer, çocukların silah altına alınması, kızların kaçırılması gibi zulümlere dayanamadı ve Eş-Şebab'a karşı silahlandı." ifadesini kullandı.

Hiran bölgesinden 72 yaşındaki Diriye Abdi Hüseyin de 10 yıldır Eş-Şebab ile mücadele ettiklerini belirterek, "Şimdiye kadar silah bırakmadım. Allah'a şükür özgürleştirdiğimiz topraklarda bir hayat bulduk, artık bizden malımızı alamazlar, bizden vergi alamazlar, bizi öldüremezler, yine de 72 yaşındayım ölmeye hazırım. Başından sonuna kadar mücadele etmek ya da ölmek istiyorum." diye konuştu.

- Yüzlerce örgüt üyesi etkisiz hale getirildi

Eş-Şebab'a yönelik son günlerde düzenlenen operasyonlarda yüzlerce örgüt üyesi etkisiz hale getirildi.

Enformasyon Bakan Yardımcısı Abdiramaan Yusuf Adala, dün gece Galgudud bölgesinde düzenlenen operasyonlarda en az 30 örgüt üyesinin öldürüldüğünü, 55'inin yaralandığını açıkladı.

Öte yandan örgütün halktan tehdit ve şantaj yoluyla para toplamasına karşı adımlar da atılırken, vergi adı altında Eş-Şebab'a para veren 10 kişi de tutuklandı.

Yorumlar