Silvan’da 13 şehit davasında 3 yıl sonra yeniden bilirkişi istendi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu olayla ilgili davada, 3 yıl sonra yeniden bilirkişi heyeti istendi.

Google Haberlere Abone ol
Silvan’da 13 şehit davasında 3 yıl sonra yeniden bilirkişi istendi

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 13 askerin şehit olduğu olayla ilgili davada, 3 yıl sonra yeniden bilirkişi heyeti istendi. Daha önce hazırlanan ve ciddi ihmal iddialarına yer verilen rapor ise dikkate alınmadı. Mahkeme, bilirkişi heyetinde görevli askerlerin farklı yerlerde görev yaptığını, bunlardan mütalaa alınmasının zor olacağını belirterek, yeni bir bilirkişi heyetinin atanması için Jandarma Genel Komutanlığı’na talimat yazılmasına karar verdi.

Silvan'da 14 Temmuz 2011 tarihinde 13 askerin şehit olduğu, 7 askerin de yaralandığı olayla ilgili açılan davanın duruşmasına, bugün Diyarbakır 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan dönemin Silvan 4. Taktik Jandarma Alay Komutanı Albay Mehmet Toprak, 4. Taktik Jandarma Tabur Komutanı Binbaşı Milbay Şahin, 1. Bölük Komutanı Mehmet Emin Karagöz ve 2. Bölük Komutanı Üsteğmen Necmettin Erdoğan katılmazken, müdahil şehit babası Beytullah Delimehmetoğlu ile sanık avukatları katıldı.

Duruşmada saldırıya uğrayan tanık askerlerden Mesut Karakoç’un ifadesinin tespiti için 3’üncü Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'ne yazılan yazıya cevap verilmediği belirtildi. Mahkeme heyeti bu aşamadan sondan tanıkların dinlenmesinin bittiğini belirterek dosyayı bilirkişiye göndereceklerini dile getirdi. Yaklaşık 5 dakika süren mahkemede soruşturma aşamasında mütalaasına başvurulan bilirkişilerin farklı illerde görev yapıyor olabilecekleri ve aynı kişilerden bir araya getirilerek mütaalarına başvurulmasında zorluk yaşanabileceğini belirterek, bu durumun yargılamayı uzatabileceği değerlendirildi. Mahkeme heyeti bu yüzden soruşturma aşamasında mütalaasına başvurulan bilirkişilerin mütalaasına başvurulmasından vazgeçilmesine karar verdi. Mahkeme heyeti dosyayı incelemek ve dosyadaki iddialarla ilgili yeni bir bilirkişi heyetinin oluşturulması için Jandarma Genel Komutanlığına talimat yazılmasına karar verdi. Mahkeme, “ Dava konusu olayda sanıkların ihmal ve kusurunun bulunup bulunmadığı hususunda mütalaasına başvurulacak en az Jandarma Komando Tabur Komutanlığı görevinde bulunmuş ‘ iç güvenlik harekatı’ ve ‘komando harekatı’ konularında yeterli bilgi tecrübeye sahip en az jandarma albay rütbesindeki üç subaydan oluşacak heyetin bilirkişi heyeti olarak atanarak düzenlenecek bilirkişi raporunun mahkememize gönderilmesi için Ankara Jandarma Genel Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne talimat yazılmasına” şeklinde karar verdi.
Mahkeme dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ünal Karaosmanoğlu ile ilgili suç duyurusunda bulunulması ile ilgili talebe dava sonunda karar verilmesine hükmetti.

CİHAN

Yorumlar