"Sigortalılarımızı 52-54 yaş aralığında emekli ediyoruz"

- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu: (2) - "Emeklilikte '65 yaş' deniliyor. 65 yaş 2036 yılında uygulamaya başlayacak, ilk emeklilerini de 2048 yılında verecek. Bu, Türkiye'nin nüfus yapısının yaşlanması, nüfus yapımızdaki değişikliklerle alakalı ve paralel olarak gerçekleştirilmiş bir bilimsel çalışmaya dayalı düzenlemedir. Biz sigortalılarımızı 52-54 yaş aralığında emekli ediyoruz" - "Tüm emeklilerimize 1000 TL ikramiyeyi hiçbir kriter söz konusu olmadan ödemiş durumdayız. Kurban Bayramı'nda da ödemeyi gerçekleştireceğiz, bundan sonra da tüm süreçlerde hem Ramazan hem Kurban bayramlarında ikramiyeleri ödeyeceğiz" - "(Kamuya taşeron işçi alımı) Bu uygulama artık ortadan kalkmış durumda. İnşallah çok kısa süre içerisinde yönetmelik değişikliğimizi yapacağız"

Google Haberlere Abone ol
"Sigortalılarımızı 52-54 yaş aralığında emekli ediyoruz"

ADANA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Türkiye'de emeklilik yaşının 65 yaş olduğu yönündeki söylemleri eleştirerek, "65 yaş 2036 yılında uygulamaya başlayacak, ilk emeklilerini de 2048 yılında verecek. Bu, Türkiye'nin nüfus yapısının yaşlanması, nüfus yapımızdaki değişikliklerle alakalı ve paralel olarak gerçekleştirilmiş bir bilimsel çalışmaya dayalı düzenlemedir. Biz sigortalılarımızı 52-54 yaş aralığında emekli ediyoruz." dedi.

Sarıeroğlu, Adana'da TRT Haber'in canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları yanıtladı.

"Emekliler Ramazan Bayramı öncesinde ikramiyelerini eksiksiz aldı mı? Bununla ilgili iddialar vardı ve bunun devamı nasıl gelecek?" şeklindeki soru üzerine Sarıeroğlu, bu düzenlemeye ilişkin detayları 1 Mayıs'ta açıkladığını anımsattı.

Sarıeroğlu, düzenlemeyle ilgili çok kapsamlı bilgilendirme yaptıklarını ve ilk günden bütün ayrıntıları paylaştıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Ödemelerimizin nasıl olacağıyla ilgili detayları vermiştik. Sosyal güvenlik alanı çok büyük bir alan. Emekli maaşımız emeklimizin kedisine ödeniyor. Bizim bir de ölüm aylığımız var. Ölüm aylığı, sigortalımız vefat ettiği zaman geride kalan hak sahiplerine sosyal güvenlik mevzuatımızda belirlenen hisseler oranında bağladığımız maaş. Sigortalımızın geride kalan eşine, yetim evlatlarına ve bakmakla yükümlü olduğunu ifade ettiği anne ve babalarına ödemeyi gerçekleştiriyoruz. Buna ölüm aylığı diyoruz. Bu teknik detay sebebiyle bazı art niyetli kesimler bu teknik detayı kullanmaya çalıştılar ama başarılı olamadılar. Ölüm aylığı alan hak sahiplerine de aylık miktarlarını nasıl bağladıysak, sigortalımızın dosyasında belirtilen paylar doğrultusunda emekli ikramiyemizi geride kalan hak sahiplerine ödemiş olduk."

- Emeklilik yaşı tartışmaları

Sarıeroğlu, emeklilik yaşının 65 olduğuna yönelik iddialara ilişkin bir soru üzerine, sosyal güvenlik konusunun yanlış, eksik ve hatta yalan bilgilerle gündeme getirildiğini ifade etti.

Emekli maaşlarının çok ciddi istismar edildiğini vurgulayan Sarıeroğlu, şöyle devam etti:

"2008 yılında bir sosyal güvenlik reformu gerçekleştirildi. Bu reformla şu anda 58 yaşında kadınlar, erkekler de 60 yaşında 2002 sonrası sigortalılıkta emeklilik hakkına sahip. 2002 öncesine ait de ortalama biz 52 ile 54 yaşında şu an sigortalılarımızın emekliliklerini gerçekleştiriyoruz. Normalde ülkemizde sigortalılık süresi 26 yıl. Dünya ülkelerine baktığımızda ortalama 33 ile 37 yıl arasında sigortalılık süresi geçiyor. Sonrasında emekliliğe hak kazanılıyor. Emeklilikte '65 yaş' deniliyor. 65 yaş 2036 yılında uygulamaya başlayacak, ilk emeklilerini de 2048 yılında verecek. Bu Türkiye'nin nüfus yapısının yaşlanması, nüfus yapımızdaki değişikliklerle alakalı ve paralel olarak gerçekleştirilmiş bir bilimsel çalışmaya dayalı düzenlemedir. Biz sigortalılarımızı 52-54 yaş aralığında emekli ediyoruz."

- Kamuya personel alımı

Sarıeroğlu, kamuya personel alımının yeni dönemde nasıl olacağı ve cumhurbaşkanlığı hükumet sisteminin çalışma hayatını nasıl etkileyeceği sorusuna şu yanıtı verdi:

"Biz güçlü hedefler ve güçlü büyük hayaller koyuyoruz Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi'ne geçişte. Biz 'Türkiye şahlanacak' diyoruz. Her geçen gün artan yeni alanlarımız var. Bu alanlarda tabii ki istihdam imkanlarını daha güçlü şekilde geliştirmemiz gerekiyor. Bu alanlarda kamuya personel alımımız nasılsa, kamu çalışanı anlamında tabii ki önümüzdeki dönemde bu artarak devam edecek. Ama kamuya işçi alımıyla alakalı olarak özellikle merkezi bütçeyle düzenlenen kurum ve kuruluşlarımızda biz geçmişte taşeron uygulaması gerçekleştiriyorduk. Bu uygulama artık ortadan kalkmış durumda. İnşallah çok kısa süre içerisinde yönetmelik değişikliğimizi yapacağız. İŞKUR üzerinden ilanlara çıkarak tüm iş gücü piyasasına girmek isteyen iş gücümüzün başvurabileceği bir kadrolu işçi alım şeklinde bundan sonra işçi alımlarımızı gerçekleştireceğiz."

Sarıeroğlu, "memurun yerini kadrolu işçi alacak" ifadesinin de doğru olmadığını, kamu çalışanının ve işçisinin ayrı nitelendirildiğini bildirdi.

Kamu İktisadi Teşebbüslerindeki (KİT) çalışan taşeron personelin kadroya alınmadığının, onlara öncelik verilip verilmeyeceğinin sorulması üzerine Sarıeroğlu, şunları kaydetti:

"Oluşturduğumuz istihdam ortamlarında şu anda alımları yaptığımız, bunlarla ilgili çalışmalar devam ediyor. Alım yaptığımız yerlerde açıklamıştık. Bunu da belli bir kotayı KİT'lerdeki taşeron arkadaşlarımıza ayıracağız. Türkiye imkanları çok geniş bir ülke. Gerçekten şu an üstesinden gelemeyeceğimiz bir konu, çözemeyeceğimiz bir sorunumuz yok. Vatandaşlarımız rahat olsunlar. Her konuyla ilgili önümüzdeki süreçlerde Allah'a çok şükür büyüme performansını artıran bir ülkeyiz. İstihdam imkanlarında rekor kırıyoruz. İhracat rakamlarımız açıklandı. Yine bir rekora imza atılmış durumda. İlk bin şirket içerisinde Adana'dan da 21 firmamız Türkiye'de en fazla ihracat yapan firmalar arasına girmiş durumda. Büyüyen, gelişen Türkiye içeresinde yolumuza güçlü şekilde devam ederek, her konuyla ilgili güçlü adımlar vatandaşlarımızın huzuru, refahı için atmaya devam edeceğiz. Çalışanlarımızla ilgili de 16 yıldır güçlü adımlar attık. 'Yapılamaz' denilen şeylerle ilgili büyük imzalar attık. Bunları devam ettireceğiz."

Sarıeroğlu, kente yapılan ve yapılacak yatırımları da anlatarak, herkesin Ramazan Bayramı'nı kutladı.

(Bitti)

Yorumlar