Sıfır ve ikinci el arabada fiyatlar geriliyor

Sıfır ve ikinci el araba fiyatlarında enflasyonun düşmeye başlamasıyla birlikte gerileme devam ediyor. Sıfır ve ikinci el otomobil piyasasında döviz kurundaki yükselişe rağmen fiyatlar geriliyor; sektör temsilcileri, otomobil alacaklara önemli uyarılarda bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol
Sıfır ve ikinci el arabada fiyatlar geriliyor

2024 yılı itibarıyla otomobil sektöründe büyük değişimler yaşanıyor. Pandemi döneminde arz ve talep dengesizliği nedeniyle dalgalanan otomobil piyasası, Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemlerle dönüşüm geçirdi. Sıfır araçlar daha erişilebilir hale gelirken, ikinci el araç fiyatları makul seviyelere geriledi.

FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ VE KAMPANYALAR

2023'ün sonlarından itibaren bayilerin sunduğu peşin ödeme indirimleri ve faizsiz kredi kampanyaları, sıfır ve ikinci el araç piyasasında fiyatları düşürmeye yardımcı oldu. 2024'ün başlarında da bu kampanyalar devam ediyor.

İMAS Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel ve oto galerici Murat Gök, piyasada yüzde 15 ila yüzde 20 arasında fiyat düşüşlerinin yaşandığını belirtiyor. Ayrıca, döviz kurundaki artışa rağmen fiyatların gerilemesi, son tüketicinin araç alımını olumlu yönde etkiliyor.

UYARILAR VE TAVSİYELER

Sektör temsilcileri, otomobil alacakları, liste fiyatlarının üzerine ek ücret talep eden bayilere veya kaparoyu alıp teslimatı uzun vadeli erteleyen sıfır araç satıcılarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. Ayrıca, mevduat faizlerinin yüksekliği ve krediye erişimin zorlaşması gibi faktörlerin de fiyatları etkilediğini belirtiyorlar.

Bu dönemde, liste fiyatları üzerine ek ücret talep etmeyen ve hemen teslimatlı kredili kampanyalar düzenleyen bayiler aracılığıyla fiyatların aşağı çekildiği, dolayısıyla otomobil almayı düşünenler için uygun bir dönem olduğu ifade ediliyor.

Yorumlar