Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma, TBMM'de

- Koroma, TBMM Başkanvekili Aydın'ı ziyaret etti - Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma: - "Türk milletinin güçlü bir liderlik altında zor durumlara karşı güçlenmeye çalıştığının farkındayız ve takdir ediyoruz" - Aydın: - "Sierra Leone ile ilişkileri her alanda güçlendirmek istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma, TBMM'de

TBMM (AA) - Sierra Leone Cumhurbaşkanı Ernest Bai Koroma, resmi ziyaretleri kapsamında TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın'ı ziyaret etti.

Koroma ve beraberindeki heyeti Divan Salonu'nda ağırlayan Aydın, Koroma'nın ziyaretinin iki ülke arasında Cumhurbaşkanlığı düzeyinde ilk olması bakımından ayrı bir anlam ve önem taşıdığını söyledi.

Ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile olacağını ifade eden Aydın, uluslararası bir toplantı için İtalya'ya giden TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın kendilerine derin selam ve saygılarını ilettiğini belirtti.

Sierra Leone ile ilişkileri her alanda güçlendirmek istediklerini vurgulayan Aydın, "Sierra Leone Parlamentosunda da dostluk grubunun ihdas edilmesiyle önümüzdeki dönemde parlamentolararası ilişkilerin güçleneceğine inanıyorum." dedi.

Sierra Leone'nın, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimi sırasında Türkiye'ye gösterdiği dayanışmadan dolayı memnuniyetlerini belirten Aydın, şöyle konuştu:

"Ülkemizin içinden geçtiği bu zor dönemde dostlarımızdan aldığımız destek çok kıymetlidir. Mesafeler ne kadar uzak olursa olsun Türkiye'de, Sierra Leone'ye karşı ciddi bir teveccüh var. Diliyor ve umuyoruz ki bu teveccüh neticesinde iki ülke arasındaki ilişkiler aynı zamanda uluslararası kuruluşlar nezdinde de birbirini destekleyen iki ülke halinde devam edecektir."

Ahmet Aydın, Sierra Leone'de çok sayıda kayba neden olan Ebola salgınının geçtiğimiz yıl sona erdiğini memnuniyetle öğrendiklerini söyledi.

Türkiye'nin bu konuda zor bir dönem geçiren Sierra Leone'ye gerek ikili ilişkiler anlamında gerekse uluslararası kuruluşlar nezdinde imkanlar dahilinde ciddi yardımlarda bulunduğunu anlatan Aydın, "Sierra Leone gibi dost ve kardeş ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmasında destek sağlamayı da içtenlikle arzuluyoruz. Ziyaretinizin ilişkilerimizde yeni bir sayfa açmasını temenni ediyorum." diye konuştu.

- "Osmanlı zamanından gelen ilişkiler vardır"

Sierra Leone Cumhurbaşkanı Koroma ise Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ziyaret neticesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceği kanısında olduğunu belirten Koroma, "Ebola virüsünün başgösterdiği zor zamanlarda Türkiye'ye desteklerinden dolayı BM düzeyinde, uluslararası örgütler düzeyinde teşekkür ediyoruz. Ayrıca Türk milletinin güçlü bir liderlik altında zor durumlara karşı güçlenmeye çalıştığının farkındayız ve takdir ediyoruz. Türkiye ile Afrika arasında Osmanlı zamanından gelen ilişkiler vardır. Bu hala geçerli bir ilişki. Özellikle şu anki Cumhurbaşkanının yardım ve desteği ile bu ilişki devam etmektedir." diye konuştu.

Koroma, bu tür fırsatlar sayesinde Sierra Leone olarak Türkiye'de daimi elçilikler açılması talimatını verdiklerini dile getirdi.

Türkiye'nin terörle mücadelesinde her türlü desteği vereceklerini de vurgulayan Koroma, terörün ortadan kaldırılması için hep birlikte çaba harcanması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar