Sezgin Tanrıkulu: İhlal devam ediyor, BTK görevi kötüye kullanıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tantırıkulu, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter hakkında verdiği kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nca (BTK) uygulamaması üzerine, kuruma başvuruda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Sezgin Tanrıkulu: İhlal devam ediyor, BTK görevi kötüye kullanıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tantırıkulu, Anayasa Mahkemesi’nin Twitter hakkında verdiği kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nca (BTK) uygulamaması üzerine, kuruma başvuruda bulundu. Çıkışta konuşan Sezgin Tanrıkulu, "Ağır insan hakları ihlalinin tespitine Anayasa Mahkemesi karar vermiştir. Dolayısıyla bu ihlal kararı halen devam etmektedir. Bunun yerine getirilmemesi görevi kötüye kullanmaktır. Bu nedenle bu ihlale derhal son vermesi gerekmektedir." dedi.

BTK'ya yaptığı başvurunun ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Tanrıkulu, "Anayasa Mahkemesi kararı, bu sabah Resmi Gazete’de yayınlandı. Dolayısıyla tebliğ hükmündedir. Dolayısıyla derhal yerine getirilmesi gerekiyor, saat 9.00’da itibariyle. Yerine getirilmediği nedeniyle, yasal sorumluluk gereği başvuruyu yaptım." diye konuştu. BTK’nın alınan kararı ve başvuruyu yerine getirmemesi durumunda suç duyurusunda bulunacağını da dile getiren Tanrıkulu, "BTK, açıkça görevi kötüye kullanıyor." tespitinde bulundu.

Tanrıkulu, bir gazetecinin "Başvurunuzun içeriği nedir?” sorusuna, "Ağır insan hakları ihlalinin tespitine Anayasa Mahkemesi karar vermiştir. Dolayısıyla bu ihlal kararı halen devam etmektedir. Bunun yerine getirilmemesi görevi kötüye kullanmaktır. Bu nedenle bu ihlale derhal son vermesi gerekmektedir." şeklinde cevap verdi.

"SİYASETÇİLER MEMURLARIN ARKASINDA DURMAZ"

Tanrıkulu, hiçbir siyasetçinin memurların arkasında durmayacağına da dikkat çekerek, görevlilere de şöyle seslendi: "BTK Başkanı Tayfun Acarer, Cemalettin Çelik’e ve ilgili memurlara…Bu kararın gereğini yerine getirin. Başbakan’ın ‘Twitter, mivitter’ sözleri hukuk karşısında sökmedi."

"KARAR EMSAL NİTELİĞİNDE"

Anayasa Mahkemesi’nin gerçekten yasalara ve insan haklarına uygun bir karar verdiğini de vurgulayaan Tanrıkulu, bu kararın gecikmemden verilmesinden dolayı da mahkeme üyelerini ve başkanı tebrik etti.
"Anayasa Mahkemesi Bütün Türkiye’ye ifade özgürlüğünün ne olduğu konusunda da çok açıklayıcı bir karar yazdı." diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı, şöyle konuştu: "Bu karar, herkesi, bütün yurttaşları bağlar. En başta hukuk tanımayan hukuk tanımayan Başbakanı bağlar. Dolayısıyla hem bu yasak bakımından hem de bundan sonraki yasak bakımından yol gösterici bu kararın, hukuk devleti ilkeleri gereğince bu kararın derhal uygulanması gerekiyor.

KARARIN İÇERİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı vermesindeki bir nedende. Ankara 15. İdare Mahkemesi’nin kararının uygulanmamasıdır. Eğer Ankara 15.İdare Mahkemesi’nin kararı, derhal uygulansaydı, Anayasa Mahkemesi bu kararı vermeyebilirdi. Çünkü biz bir hukuk yoluna başvurmadan, doğrudan doğruya Anayasa Mahkemesi’ne başvuruya gittik. Anayasa Mahkemesi diyor ki:

‘Ankara 15.İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı, gecikmeksizin, Anayasanın 130.Maddesi uyarınca yerine getirilmelidir. Sosyal medyadaki gelişmelere anlık gelişmelerdir. Dolayısıyla başvurucuların ve diğer yurttaşların, sosyal medya imkanından yoksun kalmamaları gerekiyor. Bu nedenle başvurucuların Anaya Mahkemeleri dışında bana yaptıkları başvuruyu kabul ediyorum. Ve ihlal yapıldığına karar veriyorum.

Tartışılan başka bir kararda. Bu kararın seçim öncesi verilmiş olmasıdır. Seçim öncesi verilmiş olması da kararın sansür niteliği taşıdığını ortaya koymaktadır. İnternet üzerinden ve Twitter üzerinden insanlar haber alma, görüş oluşturma haklarından mahrum kalmışlardır. Hem siyasi partiler hem siyasetçiler hem de görüş oluşturma konusunda insanlar mahrum kalmışlardır.’
Anayasa Mahkemesi bunu da tartışmıştır. ‘Hak ihlali’ demiştir."

"MEMURLAR KARARI UYGULAMAZSA GÖREVİ KÖTÜYE KULLANIRLAR"

Tanrıkulu ihlali yerine getirmeyen kamu görevlilerini de, “Bu kararı yerine getirmeyenler, bu işi iyi bilerek avukat olarak konuşuyorum. Görevi kötüye kullanmış olurlar.” ifadeleriyle uyardı.

Tanrıkulu, BTK’nın kararı uygulamaması durumunda ne yapacaklarının sorulması üzerine de şu cevabı verdi: "Bu Anayasayı ihlal suçudur. Suç duyurusunda bulunacağız. Anayasa Mahkemesi bütün yurttaşlar bakımından, bir suçun oluştuğunu ve devam ettiğini söylemiştir. Anayasanın 26. Maddesini ihlal ettiğini bildirmiştir. Derhal yerine getirilmesi gerekiyor. Yerine getirmeyen memurlar hakkında da benzer bir durum söz konusudur."

"MAHKEMENİN KARARLARI TÜM ORGANLARI BAĞLAR"

Görev yapan memurların kendilerinin başka mahkemenin önüne götürmemeleri gerektiği tavsiyesinde bulunan Tanrıkulu şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi’nin dışında başka bir mahkeme yok Türkiye’de. Anayasa Mahkemesi’nin kararları, Yasama, Yürütme ve Yargı organları da bağlar. Dolayısıyla anayasa Mahkemesi’nin kararlarının değerlerini düşürmeye hiç kimsenin hakkı yok. Bu hukuk devletini çok derinden etkiler. Bakalım Başbakan ne diyecek. ‘Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını tanımıyorum ’mu diyecek?" CİHAN

Yorumlar