Şevval orucu ne zaman tutulur 2022?

Şevval Orucu 2022 yılında ne zamana denk geliyor, hangi günlerde tutulması gerekiyor?

Google Haberlere Abone ol
Şevval orucu ne zaman tutulur 2022?

Şevval Orucu 2022 yılında ne zamana denk geliyor, hangi günlerde tutulması gerekiyor, soruları ramazan ayının yarısından fazlasının geride kalması ve artık sonuna doğru yaklaşılmasıyla birlikte sorulmaya başlandı. Çünkü her yıl ramazan ayından sonra şevval orucu tutmak isteyenler dört gözle bu günleri bekliyor. 

Şevval orucu özellikle de ilk 6 günü Müslümanlar için büyük sevap kazandıran bir tür oruçtur. Manevi hasassiyeti yüksek Müslümanlar her yıl Şevval ayının ilk 6 gününü mutlaka oruçlu geçirmeye çalışır. 

Bu nedenle Ramazan ayı biter bitmez ilk bu orucu tutmaya çalışırlar. Bu yıl da yine Ramazan ayının bitimine az kala Şevval ayı günleri merakla sorulmaya başlandı. 

Mübarek Ramazan ayının ardından gelecek olan Şevval ayı ve Şevval ayı orucunun hükümleri araştırmaya başlandı. Vatandaşlar "Şevval orucu ne zaman tutulur 2022?" "Şevval ayı hangi tarihte başlıyor?" "Şevval ayı orucu kaç gün?" sorularının cevabı yazımızda...

Şevval ayı, kamerî yılın Ramazandan sonra gelen onuncu ayı olarak kabul edilmiştir. Bu ayda 6 günlük Şevval orucu söz konusudur. İşte, Şevval ayı ve orucunu başlama tarihi...

ŞEVVAL AYININ TARİHİ

Ramazan’dan sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Hz. Peygamber (s.a.s.), şöyle buyurmuştur:

“Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.”

Bu oruç peş peşe tutulabileceği gibi ara verilerek de tutulabilir. Şevval ayında nafile olarak tutulan oruç, Ramazan’da tutulmayan oruçların yerine geçmez; yani Ramazan’da tutulmayan oruçların ayrıca kaza edilmesi farzdır. Bir oruçta hem kaza hem de nafile yerine niyet edilmesi geçerli olmadığından Şevval ayında tutulan oruçta da bunlardan yalnız birine niyet etmek gerekir. Şevval ayında oruç tutulurken, Ramazan’da tutulamayan oruçların kazasına niyet edilirse bu oruçlar kaza orucu olur.

ŞEVVAL AYI ORUCU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

İslam alemi için Ramazan ayı 2 Nisan 2022'de başlıyor son oruç ise 30 Nisan 2022 günü tutulacak. Şevval ayının başlangıcı ise 2 Mayıs 2022'dir.

ŞEVVAL ORUCUNUN HÜKMÜ NEDİR?

Ramazan ayından sonra Şevval ayında altı gün oruç tutmak müstehaptır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), ”Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından altı gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur” (Müslim, ”Sıyam”, 24; Tirmizî, ”Savm”, 53) buyurarak, Şevval ayında altı gün oruç tutmayı teşvik etmiştir. Bu oruç art arda tutulabileceği gibi, ara verilerek de tutulabilir.


 

Yorumlar