Savaş uzadıkça sığınmacı sorunları da büyüyor

Suriye'deki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyeli sığınmacıların sayısı her geçen gün artarken, sığınmacıların barınma ve uyum sorunları da aynı şekilde artıyor.

Google Haberlere Abone ol
Savaş uzadıkça sığınmacı sorunları da büyüyor

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Suriyeli mültecilerin sayısı savaş kızıştıkça artmaya başladı ve son dönemde 5 milyona yaklaştı. Ülke içinde evlerini bırakıp başka yerlere göç etmek mecburiyetinde kalanların sayısı ise 8 milyonu aştı. Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin sayısı 3 milyonu aştı. Türkiye, AB'nin destek vaadlerine rağmen mültecilerle ilgili masrafların çoğunu tek başına karşılıyor. Mültecilerin dünyanın desteğine ihtiyacı var. Dünya ise sınır kapılarını sağlama almakla meşgul. Son olarak, Halep’te rejim saldırıları sonucu evlerini terk etmek mecburiyetinde kalan sivillerin sayısında büyük bir artış var. 350 bin insanın göç edebileceği tahmin ediliyor. Şu an göç etmek isteyen 50 bin mülteci Türkiye istikametine yönelmiş durumda.

SIĞINMACILARIN TÜRKİYE'DE YAŞADIĞI SORUNLAR

- Sığınmacılar ile yerel halk arasında, farklı dil, kültür ve yaşam tarzından kaynaklanan sorunlar yaşanıyor. 

- Kiraların yükselmesi nedeniyle mülteciler ev bulmakta zorlanıyor. 

- Belli başlı şehirlerin kenar mahallelerinde yaşamak zorunda kalıyorlar. 

- Sığınmacıların çoğu zor koşullar altında yaşıyor. 

- Eğitim almamış, düşük gelir seviyesine sahip, dışlanmışlık hissi içinde kimlik bunalımı yaşayan sığınmacı gençler kendini Türkiye'de kendini iyi hissetmiyor. 

TÜRKİYE'YE KATMA DEĞER SAĞLIYORLAR

- Suriyeliler, küçük çaplı da olsa, açtıkları işletmeler ile ekonomiye artık katkı da sunuyorlar.

- Gaziantep başta olmak üzere, sınır illerinin çoğunda işgücü açığını kapattığı  görülüyor.

- Suriye'den çok sayıda yatırımcı, sermayelerini Türkiye'ye taşıyor.

- Gaziantep'te faaliyet gösteren Suriyeli firma sayısı, iç savaş öncesinde 60 iken 2014'te 209'a, Mersin'de faaliyet gösteren Suriyeli firma sayısı ise 2009'da 25 iken 2014'te 279'a yükseldi.

- Suriyeli tüccarların Türk mallarını, kendi iş bağlantıları üzerinden Ortadoğu pazarına ulaştırmaları, Suriye krizinin sınır illerinin ihracatı üzerinde yarattığı olumsuz etkinin azalmasını sağlıyor.

TÜRKİYE'DEKİ SURİYELİLERİN DURUMU

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi, gerek Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in durumunu, gerekse Türk vatandaşlarının gelen Suriyeli sığınmacılara bakışını kapsamlı bir araştırma ile ortaya koydu.

SURİYELİLER'İN YÜZDE 14'Ü KAMPLARDA YAŞIYOR

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sadece yüzde 14'ü, devlet tarafından oluşturulan kamplarda yaşıyorlar. Kamplarda yaşayan Suriyeli sığınmacı sayısı yaklaşık 258 bin.
Suriyeliler'in yüzde 86'sı ise şehirlerde yaşıyor; Rakam, 1 milyon 499 bin bin.

KİLİS'İN NÜFUSU 128 BİN, BU İLDEKİ SURİYELİ SAYISI 86 BİN

Suriyeliler'in yüzde 85'i ise, başta Suriye sınırındaki kentler ve İstanbul olmak üzere Türkiye'nin hemen her kesimine yayılmış durumda. 

Sınır kentlerindeki Suriyelilerin sayıları son derece çarpıcı;  Örneğin, 80 bin nüfusa sahip Osmaniye'de, toplam 25 bin Suriyeli bulunuyor. Kilis'te de benzer bir durum var; Nüfusu 128 bin olan Kilis'te 86 bin Suriyeli yaşıyor.

EN YÜKSEK SURİYELİ NÜFUSU URFA'DA

Suriyeliler'in en kalabalık olarak yaşadıkları kenti Urfa... Urfa'da 467 bin Suriyeli bulunuyor. Urfa'yı, 330 bin Suriyeli'nin yaşadığı İstanbul izliyor. Gaziantep'te 253 bin, Şırnak'ta 190 bin, Hatay'da 204 bin Suriyeli yaşıyor.

TÜRKİYE 5.5 MİLYAR DOLAR HARCADI

Türkiye, bugüne kadar Suriyeli mülteciler için yaklaşık 5.5 milyar dolar harcadı. Bu rakam, çok büyük çoğunlukla Türkiye'nin kaynaklarından karşılandı. Yurtdışından gelen yardım oranı, harcananın sadece yüzde 4'ü kadar. Harcamaların yüzde 96'sını Türkiye karşıladı.

TÜRK VATANDAŞLARI SURİYELİLERE NASIL BAKIYOR?

Araştırmanın bir başka yönünü ise Türk vatandaşlarının, Suriyeli sığınmacılara nasıl baktığını içeriyor. Ekim 2014'te, 15 ilde yapılan araştırmaya göre, Türkiye toplumunun yüzde 42.1'i Suriyelileri "zulümden kaçanlar", yüzde 20.8'i "ülkemizin misafirleri", yüzde 20.1'i "bize yük olan insanlar", yüzde 12.1'i "din kardeşlerimiz" şeklinde bakıyor. 

Yorumlar