Sağlık Bakanı Koca'dan 'İlaç bulduk' diyen Prof. Ercüment Ovalı'ya sert tepki

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere ilaç bulduk"larını ileri sürerek Twitter üzerinden açıklama yapan profesöre sert tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Bakan Koca'dan o profesöre sert tepki

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs tedavisinde kullanılmak üzere ilaç geliştirdiklerini ileri süren Prof. Dr. Ercüment Ovalı'ya sert tepki gösterdi. Bakan Koca, uluslararası bir firmanın patentli ilacını, yeni bulunmuş bir ilaç gibi, insanların umutlarıyla oynayacak şekilde sosyal medya üzerinden paylaşan isme sert çıktı. 

Bilim Kurulu toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir gazetecinin sorusu üzerine açıklamalarda bulundu.

Bakan Koca, koronavirüs aşı ve ilacı konusunda bir süredir çalışmalar yürüttüğünü belirten Prof. Ercüment Ovalı'nın sosyal medya aracılığıyla 'Dornaz Alfa' ilacının etkili olduğunu söylemesine ilişkin, "Uluslararası bir firmanın ilacı umut vererek duyurulmaz" dedi. 

İşte Sağlık Bakanı Koca'nın o tepkisi: "Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Cümlelerimi özellikle seçerek kullanıyorum. Uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Akciğer sorunu olan hastalara uygulanan ve fayda görülen bir ilaç. Burada Covid-19'la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair laboratuvar ve klinik çalışmaların başladığını da biliyoruz. Bir Türkiye'de hem aşı, hem de tedaviyle ilgili bütün çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bununla ilgili, ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa projelendirip bize başvurun dedik. Oradan bize gelmedi. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Biz bu topraklara aidiyet içinde olan, insanlığa faydalı çalışma yapan herkes kıymetlidir. Yayın, araştırma ve çalışmanın nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. Klinik araştırma için bu çağrımıza yanıt verilebilirdi. İlaç ve aşı işi milli ve stratejik bir iştir, sosyal medya üzerinden yapılmaz."

OVALI NE DEMİŞTİ?

Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın dün sosyal medya hesabından "Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Çok etkili duruyor, insanların hayatlarını kurtarabilir" demişti. Ovalı, "1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyorki insanların hayatını kurtarabilir. Insanların hayatından gün çalmak istemedik..Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarima tesekkur ederim" şeklinde açıklamada bulunmuştu. 

Yorumlar