Saf değiştiren Yemen eski Cumhurbaşkanı Salih öldürüldü

Yemen'de şu ana kadar Husilerler birlikte hareket eden Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, örgütle aralarının açılmasından sonra evi bombalanarak öldürüldü. Salihi dün yaptığı açıklamada, Yemen halıkını, daha önce birlikte mücadele ettiği, Husilere karşı ayaklanmaya çağırmıştı. Husiler, mevcut Hadi hükümetine karı İran desteğiyle savaşıyordu; ancak Salih, artık Suudi Arabistan ile yeni bir sayfa açmak istediğini açıklamıştı

Google Haberlere Abone ol
Saf değiştiren Yemen eski Cumhurbaşkanı Salih öldürüldü

Sonhaberler | Haber Merkezi 

Eski Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in öldürüldüğü, lideri olduğu Genel Halk Kongresi partisi tarafından açıklandı. Yemen’de İran destekli isyancı grup Husilerin eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih’in evini bombaladığı belirtilirken, Yemen devlet televizyonu Salih’in öldürüldüğünü doğruladı. Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi'nin, ülkesindeki son gelişmeleri görüşmek üzere Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi İsmail Vild eş-Şeyh Ahmed ile bir araya geldiği bildirildi.

SUUDİ ARABİSTAN İLE YENİ BİR SAYFA AÇACAKTI

Dün Yemen eski Cumhurbaşkanı’nın partisi Genel Halk Kongresi (GHK) yaptığı açıklamada Husilerle olan ilişkilerine son verdiklerini açıklamıştı. Abdullah Salih’de, Yemen İntifadası’nı destekleyen Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon güçleriyle yeni bir sayfa açmaya hazırlandığını vurgulamıştı. Abdullah Salih “Yemen el-Yevm” TV kanalına yaptığı konuşmada komşu devletlere ve müttefiklere yeni bir sayfa açma çağrısında bulunmuştu.

HUSİLER ÖLÜM TEHDİTLERİ SAVURMUŞTU

Husi militanlar dün Salih’i ölümle tehdit etmişti. Husilerin Resmi Sözcüsü, bugün yaptığı açıklamada, Ali Abdullah Salih’i öldürmek için artık sebeplerinin olduğunu söylemişti. Salih liderliğindeki Halk Genel Kongresi Partisi’ne bağlı güçler, bugün, Başkent Sana’daki kritik bölgeleri ele geçirmişti.

Abdullah Salih ise, Yemenlileri, Husilere karşı ayaklanmaya ve komşu ülkelerle yeni bir sayfa açmaya davet etmişti. Salih, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, Husilerin, Sana’da sivillere karşı terör estirdiğini belirterek, “Bütün Yemen halkını, Husilere karşı ayaklanmaya davet ediyorum” ifadelerini kullanmıştı. Öte yandan, Husiler ile Ali Abdullah Salih’e bağlı güçler arasında, Başkent Sana’da bu sabah başlayan çatışmalar, Salih güçleri kontrolündeki el-Siyasi ve el-Cezayir semtlerinde yoğunlaşmış ve Salih’in evinin bulunduğu Suk Kemim bölgesine ulaşmıştı. Salih güçleri, Sana’da, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yanısıra Büyükelçilikler ve Husilerin kontrolünde bulunan çok sayıda önemli noktayı ele geçirmişti.

HÜKÜMET HUSİLER İLE İLİŞKİSİNİ KESEN HERKESE AF GETİRDİ

Yemen Başbakanı Ahmed Ubeyd bin Dağr, Husilerle işbirliğini kesen herkesi kapsayacak bir genel af ilan etti. Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi’nin, ‘Sana Arap Yurdu’ isimli askeri operasyonu başlatan Yemen Genelkurmay Başkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde, Yemen Ulusal Ordusu’na bağlı birliklerin süratle Sana’ya girmesi gerektiğini söyledi. Genel Halk Konferansı güçleri ile Husi militanları arasında Sana’nın merkezinde yaşanan şiddetli çatışmalar devam ediyor. Sana’daki gelişmelerin ardından Yemen ordusu, Sana’ya doğru ilerlemek için emir yayınladı.

HADİ'DEN ORDUYA TALİMAT

Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleşen görüşmede, "Yemen'deki son gelişmeler, bu ülkeye ilişkin BM'de alınan kararların uygulanması ve barışın sağlanması için gösterilen çabalar" ele alındı. Görüşmede ayrıca, başkent Sana'da Husilere karşı yürütülen askeri operasyonlar ile BM ve uluslararası örgüt çalışanlarının başkentten çıkarılmasına ilişkin çalışmalar konuşuldu. BM'nin Yemen'deki çalışmalarına yardımcı olmak için kendilerinin pek çok taviz verdiğini belirten Hadi, söz konusu tavizlerin darbeci milisler tarafından daima sertlikle karşılık bulduğunu ifade etti.

Hadi, Husilerin sadece İran'ın "Velayeti Fakih" deneyimini Yemen'e taşımak için çalıştığını ve yabancı ajandaların arzularının devamı için uğraştığını dile getirdi. BM Yemen Özel Temsilcisi Ahmed de "barış dilinin galip gelmesi ve Yemen'in çıkarları, istikrarı ve güvenliğinin öncelenmesi" çağrısında bulundu." Yemen'de 2014'ten bu yana meşru yönetim güçlerine karşı ortak silahlı eylemler düzenleyen Husiler ile Salih yanlıları arasında bir süredir anlaşmazlık yaşanıyordu. Husiler ile Salih yanlıları arasındaki çatışmalar, cumartesi sabahı Sana'da yeniden alevlenmişti.

Yorumlar

cem haketmiş hain