Saadet Partisi Genel Başkanı, Başkanlık sistemine itirazımız yok

Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu: "Güçlü bir yasama ve güçlü bir yargının olacağı başkanlık sistemine bizim bir itirazımız olmaz"

Google Haberlere Abone ol
Saadet Partisi Genel Başkanı, Başkanlık sistemine itirazımız yok
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, güçlü bir yasama ve güçlü bir yargının olacağı başkanlık sistemine itirazları olmayacağını belirtti.

Karamollaoğlu, İstanbul'daki ziyaretlerine Eyüp Sultan Türbesi'ni ziyaret ederek başladı. Burada dua eden Karamollaoğlu, Süleymaniye Camisi'ne geçti. Cami avlusundaki Mehmet Zahit Kotku'nun kabrini ve Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesini ziyaret eden Karamollaoğlu, Fatih'teki Anadolu Gençlik Derneği İstanbul İl temsilciliğini ziyaret etti.

Temel Karamollaoğlu'na ziyaretleri sırasında İstanbul İl Başkanı Birol Aydın ve partililer de eşlik etti. Karamollaoğlu, ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, prensip olarak başkanlık sistemine karşı olmadıklarını söyledi.

Başkanlık sistemini 1970'lerde gündeme getirip, parti programına koyduklarını dile getiren Karamollaoğlu, şunları kaydetti:
"Bugün ülkemizde uygulanması gündeme gelen başkanlığın nasıl olacağı konusunda bir netlik yok. Başkanlık sistemi bütün yetkilerin tek bir kişinin elinde toplanması şeklinde olmamalı. Mutlaka başkanın yanında kanunları yapan ve denetleyecek bir gücü olan ve kesinlikle başkana bağlı olmayan bir sistem olmalı. Yasamanın ve yargının, yürütmenin etkisinde olmaması gerekir. Güçlü bir yasama ve güçlü bir yargının olacağı başkanlık sistemine bizim bir itirazımız olmaz. Kamuoyunda zihinleri bulandırıcı şeyler konuşuluyor, 'Başkanlık sistemi olursa bölünürüz.' diye. Türkiye başkanlık sistemi oldu diye bölünmez. Başkanlık sistemi olmazsa da bölünmez."
Temel Karamollaoğlu, idam cezasına ilişkin, idamın yeri geldiğinde uygulanması gereken bir ceza olduğunu belirterek, "Göz göre göre vahşet sergileyen, suçüstü yakalanan bir kişiyi ömür boyu hapse mahkum etmişsin. Adamın umurunda bile değil ki. Birçok insanı öldüren o adamın yaşamaya hakkı yok. İdam cezası kararı alınırken hiçbir tereddüt olmamalı. Ancak idamla ilgili hukukta olan kaide gereği geriye doğru işlemez." şeklinde konuştu.

HDP eş başkanları ile 11 milletvekillerinin gözaltına alınmasını da değerlendiren Temel Karamollaoğlu, şunları aktardı:
"Seçimle gelenlerin üzerine siyasi söylemlerinden dolayı gidilmesi isabetli değil. Ama seçilen suç işledi ise seçildiği için suçsuzluk zırhına bürünmemeli. Milletvekillerin düşünce ve ifade hürriyeti bulunması gerekir. Türkiye'nin başındaki en büyük problem terördür. Bu terörün önlenmesi için polis ve askerle mücadele edersiniz. Ancak terör kökten çözüm aranması icap eden bir hadise. Terörü önlerken insan haklarını da göz önünde bulundurmamız gerekir. Bazen insanlar çok uç noktalarda fikir beyan edebilir. Bu beyanlar bulunduğu şartlara göre mahkemeler tarafından değerlendirilir, siyasiler tarafından değil."

Yorumlar