Rusya'nın 'İstanbul' iddiaları da yalanlandı

Belarus'ta yakalanan 33 paralı Rus askeriyle ilgili iki ülke arasındaki kriz büyüyor. Rusya, askerlerin asıl rotalarının İstanbul olduğunu ileri sürerken, İstanbul'a neden geçmek istediklerini ise açıklamadı. Belarus ise askerlerin seçim öncesinde ülkeyi karıştırmaya geldiklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'nın 'İstanbul' iddiaları da yalanlandı

Rusya ile Belarus arasındaki "paralı askerler" krizi her geçen daha da büyüyor. Dünya kamuoyunun Suriye ve Libya'dan hatırladığı paralı askerler olarak bilinen Wagner mensubu 33 asker Belarus'ta yakalandı. Belarus, askerlerin seçim öncesinde ülkeyi karıştırmaya geldiklerini belirtirken; Moskova ise askerlerin asıl rotalarının İstanbul olduğunu, uçağı kaçırdıkları için Belarus'a inmek zorunda kaldığını savunuyor. Ancak Rusya bu 33 paralı askerin neden İstanbul'a gideceğini, İstanbul'da ne işleri olduğunu ise açıklamadı.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, ülkesinde yakalanan 33 Wagner üyesinin İstanbul'a gitmeyi planlamadığını ve Belarus'ta "farklı amaçlar" için bulunduğunu söyledi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, "Rus vatandaşı" olarak tabir ettiği şahısların asıl uçuş noktaları olan İstanbul'a uçmadan önce uçaklarını kaçırdıkları için transit noktası olan Belarus'ta kalmakta olduklarını iddia etmişti.

Belarus lideri Lukaşenko, ülkede istikrarsızlık yaratma ve seçimlere müdahale etme planları yaptıkları iddiasıyla Minsk yakınlarında gözaltına alınan Rus Wagner'lerin durumunu Belarus KGB Başkanı Valeriy Vakulçik ve Soruşturma Komitesi Başkanı Ivan Noskeviç'le görüştü.

200 KİŞİLİK BİR BİRLİĞİN PARÇASIYDILAR İDDİASI

Devlet Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Lukaşenko, görüşme sırasında "Ruslar, Moskova'nın altını çizdiği gibi İstanbul'a uçmayı planlamıyordu, ülkemizde 'farklı amaçlar' için bulunuyorlardı. 33 Rusya vatandaşı, Belarus'a gönderilmesi planlanan 180 veya 200 kişilik bir grubun parçasıydı" dedi.

Güvenlik güçlerine Ruslara dikkatli şekilde muamele etme talimatı da veren Lukaşenko, "Elbette bu kişiler suçlu ancak onlara karşı sert önlem alacak kadar değil. Onlar birer asker. Emir aldılar ve geldiler. Biz emri vereni ve onları buraya göndereni tespit etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Yalan üzerine politika inşa etmediklerini ve basın üzerinden birbirlerine bağırarak sorunu çözemeyeceklerini kaydeden Lukaşenko, hiçbir şeyi gizlemediklerini ve gerçeği öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

Minsk'teki yetkililer, olayla ilgili birçok bilginin devlet sırrı teşkil ettiğini belirtiyor.

PESKOV: İSTANBUL'A GİDECEKLERDİ AMA UÇAĞI KAÇIRDILAR

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Minsk'te alıkonulan 33 Rus vatandaşının özel bir güvenlik şirketinin çalışanları olduğunu doğrulamış ve asıl uçuş noktaları olan İstanbul'a uçmadan önce uçaklarını kaçırdıkları için transit noktası olan Belarus'ta kalmakta olduklarını kaydetmişti. Rusya’nın Belarus Büyükelçisi Dmitriy Mezentsev de, Minsk'te gözaltına alınan Rus vatandaşlarının 25 Temmuz’da İstanbul'a gitmeyi planladığını ama uçağı kaçırdığını belirtmişti.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, önceki gece saatlerinde Güvenlik Konseyi'ni toplarken, "Müdahaleye hazırlanıyorlardı" demişti.

Yorumlar