Rusya'dan seferberlik konusunda "hata" itirafı

Rusya seferberlik konusunda yaşanan tartışmalar sonrasında "hata" yaptığını açıkladı. Kremlin Sarayından yapılan açıklamada, "seferberlik ilanı" konusunda bazı hatalar yapıldığı, bunların düzeltileceği vurgulandı. Öte yandan Rusya'dan kaçanlara sınırların kapatılması konusunda da bir açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'dan seferberlik konusunda "hata" itirafı

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, Kremlin Sarayının aldığı "Seferberlik ilanı" konusundaki tartışmalar büyüyor. Tartışmalar büyürken Kremlin sarayından "yanlış yapıldı" şeklinde bir itiraf geldi. İtiraf sonrasında nasıl bir yol veya yöntem izleneceği ise henüz tam olarak bilinmiyor. Öte yandan sınırlarda yığılmalar da sürüyor. Birçok Rus vatandaşı, savaşmak istemediği için ülkeyi terk etme kararı aldı. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şubat ayında başlayan Ukrayna savaşıyla ilgili dikkat çeken bir karar aldı. Putin geçtiğimiz gün yaptığı açıklama ile ülkede kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Alınan kararla birlikte 300 bin kişi Rus ordusuna çağırılacağı öğrenildi. Askere çağrılacak kişilerin 'yedek asker' kapsamında olan, askerliğini yapmış olanlar, askerlik ihtisas sahibi olanlar ve askerlik tecrübesi olanlar olacağı belirtildi. Ancak ülkede on binlerce Rus vatandaşı savaşmak istemediğini beyan ederek alınan karara isyan etti.

Putin'in seferberlik kararı sonrası vatandaşlar sokaklara dökülüp kararı protesto etti. Çıkan olaylarda bazı kişiler polis tarafından gözaltına alındı. Diğer yandan askere gitmek istemeyen binlerce kişi ise havalimanlarına ve sınır kapılarına akın etti. Özellikle ülkenin Gürcistan sınırında 14 kilometrelik araç kuyruğu oluştu.

Dünyanın konuştuğu olay sonrasında Kremlin'den dikkat çeken bir açıklama daha geldi. Kremlin Sözcüsü Peskov, kısmi seferberlik kapsamında yedek güçlerin seferber edilmesi sırasında hatalar yapıldığını kabul etti. Peskov, "Gerçekten de seferberlik kararnamesinin ihlal edildiği durumlar var. Seferberlik çağrılarında bazı hatalar yapıldı, bu hatalar düzeltilecek. Bazı bölgelerde valiler durumu düzeltmek için aktif olarak çalışıyor. Umuyoruz tüm hatalar düzeltilir." dedi.

SINIRLAR NE OLACAK?

Moskova'nın askere alınmaya uygun Rus erkeklerin ülkeyi terk etmesini engellemeye yönelik bir karar alıp almayacağı konusunda ise Peskov,"Sınırların kapatılması konusunda herhangi bir karar alınmadı" ifadelerini kullandı.


 

Yorumlar