Rusya ve Suudi Arabistan kapıştı, indirim geldi

Rusya ve Suudi Arabistan arasında petrol üretimi nedeniyle yaşanan anlaşmazlık petrol fiyatlarının hızla düşmesine neden oldu. Bu vesileyle Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarında büyük indirim bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Rusya ve Suudi Arabistan kapıştı, indirim geldi

Rusya ile Suudi Arabistan, petrol üretimi konusunda anlaşmazlığa düştü. Suudi Arabistan, OPEC tarafından karar kapsamında Rusya'nın petrol üretimini kısmasını bekliyordu. Ancak Rusya beklenen hamleyi yapmak yerine üretime devam etti. Bu duruma kızan Suudi Arabistan ise misilleme olarak petrol fiyatlarını indirmeye karar verdi. Bu da tüketicinin işine yaradı. 

OPEC tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenlenen, yaklaşık 7 saat süren toplantı Rusya ve Suudi Arabistan'ın anlaşmazlığıyla sonuçlandı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerinin anlaşmaya varamamasının ardından Suudi Arabistan nisan ayı kontratlarında ilk etapta 8 dolarlık düşüşe gitme kararı aldı. Karar sonrasında brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 25 düşerek 2016'dan bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

DÜNYA GENELİNDE REKOR DÜŞÜŞ

Brent türü ham petrolün varil fiyatı uluslararası piyasada 31.38 dolara kadar geri çekildi. Koronavirüs sonrası petroldeki hamleleri Suudi Arabistan ile Rusya arasında yaşanan bir bilek güreşine benzeten piyasa uzmanları petroldeki büyük düşüşün iç piyasadaki akaryakıt tarafına da ciddi indirim olarak yansımasını bekliyor.

İki ülke arasında yaşanan bu restleşmeden sonra Türkiye'de akaryakıt fiyatlarında en az 40 kuruş indirim bekleniyor.

Kaynak: SonHaberler

Yorumlar