Rusya Ukrayna savaşı son durum: Rusya savaşı bitirme şartını açıkladı

Rusya, Ukrayna'ya savaşı hemen bitirmek için tek şart sundu. Süre olarak bir günlük süre tanıdı. Rusya'nın tek şartı Ukrayna'nın teslim olup silah bırakmasıdır.

Google Haberlere Abone ol
Rusya'dan Ukrayna'ya savaşı bitirme şartı

Rusya Ukrayna savaşında son durum... Rusya savaşın bitmesi için 24 saat içinde karar verilmesi gereken tek şartını açıkladı.

Ukrayna'daki savaş can almaya devam ederken Kremlin'den Kiev'e flaş bir çağrı geldi. Ateşkes için tek şartını açıklayan Kremlin Ukrayna'ya 'bugün bitmeden karar ver' mesajı verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in emri ile 24 Şubat sabahı başlayan savaş Ukrayna'nın doğusunda son sürat devam ediyor.

Rus birliklerinin ilerleyişi devam ederken Ukrayna, Donbas'taki bölgelerde mevzi kaybetmeye devam ediyor.

Kiev bu çekilmeyi 'taktiksel' olarak nitelendirse de savaşta rüzgarın Rusya'dan döndüğü bir süredir yüksek sesle dile getiriliyor.

Donbas'taki Rus ilerleyişi devam ederken Kremlin'den Ukrayna'ya flaş bir çağrı geldi.

Kremlin Sözcüsü Peskov Rus saldırılarının durması için tek bir şartlarının olduğunun altını çizdi.

Peskov, Rusya'nın Ukrayna teslim olur olmaz saldırılarını durduracağını ve Kiev'i birliklerine silahlarını bırakma emri vermeye çağırdığını söyledi.

Peskov gazetecilere verdiği demeçte, 'Ukrayna tarafı bugün sona ermeden her şeyi durdurabilir' dedi.

Kremlin Sözcüsü Kiev'in Moskova'nın taleplerinden oluşan bir listeyi yerine getirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

RUSYA'NIN ŞARTLARI NELER?

Batı basınının Kremlin kaynaklarına dayandırdığı bilgilere göre, Moskova'nın ülkedeki savaşın sona ermesi için 6 şartı bulunuyor.

Rusya, Ukrayna'nın NATO'ya girmemesi ve tarafsızlığını koruması gerektiğini belirtiyor. 2014'te işgal edilen Kırım'ın Rusya'nın bir parçası olarak tanınmasını talep eden Moskova, Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerine de bağımsızlık verilmesini istiyor.

Ukrayna'nın Rusya'ya tehdit oluşturan silahlardan arındırılması gerektiğini belirten Moskova, Rusçanın Ukrayna'da ikinci dil olarak tanınmasını istiyor.

Rusya ayrıca Rusça kullanımını yasaklayan kanunların kaldırılmasını da talep ediyor.

ZELENSKİ 'TOPRAK VERMEK SÖZ KONUSU OLAMAZ' DEMİŞTİ

Rusya Kırım, Donetsk ve Luhansk için baskı uygulamaya devam ederken Ukrayna söz konusu bölgeler için geri adım atmıyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski barış görüşmelerinin başarılı olması için Rusya'nın işgalden önce elinde tuttuğu topraklara geri dönmesi gerektiğini belirtmiş ve bunun Ukrayna için 'kırmızı çizgi' olduğunu söylemişti.

Ukrayna lideri daha önceki konuşmalarında da 'Rusya'ya toprak vermenin söz konusu olmadığını' defalarca kez belirtti.

RUSYA'DAN ABD YÖNETİCİLERİNE YAPTIRIM KARARI

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden ve kızı Ashley Biden'ın aralarında bulunduğu 25 ABD vatandaşına yönelik yaptırım kararı aldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD'nin Rus siyasi uzmanlara ve topluma mal olmuş kişilere karşı uyguladığı yaptırımları sürekli genişlettiği belirtildi.

Buna yanıt olarak 25 ABD vatandaşına Rusya'ya süresiz olarak giriş yasağı konulduğu kaydedilen açıklamada, söz konusu isimlerin yer aldığı liste yayımlandı.

Listede, Rusya'ya yönelik yaptırımlara ilişkin öneriler geliştiren "McFaul-Yermak" grubu üyeleri, senatörler ve üniversite çalışanları yer aldı.

Söz konusu yaptırım listesine, ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Jill Biden ve kızı Ashley Biden'ın dahil edildi.


 

Yorumlar