Rusya Savaş Gemisi neden patladı, vuruldu mu?

Rusya Savaş Gemisi neden patladı, vuruldu mu yoksa gemide gerçekten de iddia edildiği gibi mühimmat patlaması mı yaşandı. Taraflar bu konuda ne diyor, iddialar ve gerçekler nelerdir?

Google Haberlere Abone ol
Rusya savaş gemisi gerçekten vuruldu mu?

Rusya Savaş Gemisi neden patladı, kruvazör gemisi vuruldu mu yoksa gemide gerçekten de iddia edildiği gibi mühimmat patlaması mı yaşandı. Taraflar bu konuda ne diyor, iddialar ve gerçekler nelerdir?

Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş yaklaşık iki ayını tamamlamak üzereyken savaş bölgesinden Ruslara moral bozukluğu, Ukraynalılara ise moral veren bir haber geldi. 

Gelen son dakika haberinde Rus donanmasının en büyük savaş gemilerinden birinin seyir füzesiyle vurulduğu ileri sürüldü. 

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada geminin vurulduğu belirtilirken; Rusya tarafı farklı açıklamalarda bulundu. 

Rusya Savaş Gemisi neden patladı, vuruldu mu?
Rusya Savaş Gemisi neden patladı, vuruldu mu?

 

Rusya'nın savaş açtığı Ukrayna'nın Odessa Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Maksim Marçenko yaptığı açıklamada, Ukrayna silahlı kuvvetlerince fırlatılan iki Neptun seyir füzesinin Rus filosuna ait Moskova kruvazör gemisine isabet ettiğini belirterek, bunun sonucunda gemide yangın başladığını kaydetti.

YILAN ADASI'NDAKİ SALDIRIYI DÜZENLEMİŞTİ

Ukrayna basını, Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde Yılan Adası'ndaki Ukrayna askerlerine saldırı düzenleyen Moskova kruvazörünün, 2014'te Kırım'ın yasa dışı ilhakı sırasında da Ukrayna gemilerinin sahilden ayrılmasını engellediğini bildirmişti.

Rus donanmasının amiral gemilerinden olan “Moskova” güdümlü füze kruvazörü, 1979’da denize indirildi ve 2020’de tadilattan geçirildi.

Moskova kruvazörü, 16 adet 700 kilometrelik menzile sahip gemisavar füzelerinin yanı sıra S-300 hava savunma füze sistemi ile donatılmış bir gemi olarak biliniyor.

Gemi, 2015'te Akdeniz'de Rus donanmasının daimi görev gücünü yönetti ve Suriye'deki Rus Hmeymim askeri hava üssünün korunması görevini gerçekleştirdi.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI NE DİYOR?

Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'deki Moskova adlı kruvazör gemisinin, çıkan yangın ve meydana gelen patlama sonucu ağır hasar aldığını açıkladı.

Yapılan açıklamada, mürettebatın tahliye edildiği, yangının ve patlamanın soruşturulduğu belirtildi.

Ukrayna yetkilileri daha önce Rus donanmasının Karadeniz'deki amiral gemisi Moskova'nın, iki Neptün seyir füzesiyle vurulduğunu iddia etmiş ancak bu haber bağımsız kaynaklarca doğrulanmamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestovich, "Yılan Adası'nı kuşatan Moskova isimli 510 mürettebatlı gemi vuruldu" demiş, Odessa Valisi Maksim Marchenko ise "Moskova isimli gemi Yılan Adası'ndaki askerlerimizin defettiği yere gitti. Neptün roketleri Rus gemisine ağır hasarlar verdi. Yaşasın Ukrayna" ifadelerini kullanmıştı.

Gemi, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaşın ilk günlerinde, Karadeniz'de Tuna Deltası açıklarındaki Yılan Adası'na yönelik saldırıda kullanılmasıyla gündeme gelmişti.

Yorumlar