Rusya 'düşman ülkeler' listesi çıkardı

Rusya, kendisine tehdit olarak gördüğü Ukrayna'ya saldırmasından sonra aldığı tepkilere karşı harekete geçti. Rusya, savaş sonrasında kendisine yaptırım uygulayan ve karşı tarafta yer alan ülkelerin listesini hazırlayarak devlet politikası olarak benimsedi.

Google Haberlere Abone ol
Rusya 'düşman ülkeler' listesi çıkardı

Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş sonrasında iki ülkeye de mesafeli ve dost davranmaya devam eden nadir ülkelerden biri de Türkiye olurken; Rusya kendisine savaş sonrasında düşman kesilen ülkelerin listesini çıkardı.

Rus hükümeti, Putin imzalı 'dost olmayan' ülkeler listesini onayladı. Rus şirketleri, listede yer alan ülkelerdeki şirketlere borçlarını dolar yerine ruble ile ödeyebilecek.

Rus hükümeti, şirketlerine ve vatandaşlarına yönelik dostane olmayan adımlar atan ülkelerin yer aldığı listenin onaylandığını duyurdu.

Onaylanan listede ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Birleşik Krallık, Güney Kore, Japonya, Ukrayna, İsviçre ve Singapur gibi ülkelerin yanı sıra Rusya'ya yaptırım uygulayan 15 ülke daha yer alıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart'ta bir kararname yayımlayarak 'dost olmayan' ülkeleri hükümetin onayına sunmuştu.

Kararnameyle Rus şirketlerine, 'dost olmayan' ülkelerdeki şirketlere borçlarını ruble cinsinden ödemelerine izin verildi.

TÜRKİYE İKİ ÜLKE DIŞİŞLERİ BAKANLARINI AĞIRLIYOR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AA ve TRT muhabirlerine Bakanlık'ta gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşında insani krizin ve can kayıplarının arttığına dikkati çeken Çavuşoğlu, "1,7 milyon kişi şu ana kadar ülkeyi terk etti. Bunların bir kısmı da ülkemize geliyor. Biz de vatandaşlarımızın tahliyesi için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu sabah itibarıyla yaklaşık 12 bin vatandaşımızı Ukrayna'dan tahliye ettik." dedi.

Çavuşoğlu, Bakanlığın Koordinasyon ve Destek Merkezinde bir durum değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirterek, toplantıya Türkiye'nin Ukrayna, Rusya, Polonya, Romanya ve Moldova büyükelçileri ile Odessa Başkonsolosunun da katıldığını söyledi.

Bugün Kiev'den trenle, Lviv, Odessa ve Zaporijya'dan ise otobüslerle tahliye planladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kiev, Harkiv, Mariupol ve Sumi'de insani koridorlar açılmasına karar verildi fakat sahada farklı durumlar ortaya çıkıyor. Kuzey'deki sınır kentlerinde, özellikle Çernigiv'de yaklaşık 30 vatandaşımız var, Sumi'de yaklaşık 180 vatandaşımız var ve güneyde, Herson'da yaklaşık 380 vatandaşımız var. Mariupol'da da yaklaşık 50 vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın tahliyeleri için de çatışma bölgeleri olduğu için, bazı şehirler kuşatıldığı için hem Ukrayna tarafıyla hem de Rusya tarafıyla temas halindeyiz."

Türkiye'nin Kiev Büyükelçiliğini ve Odessa Başkonsolosluğunu açık tuttuğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, "Misyonlarını açık tutan nadir ülkelerden bir tanesiyiz." dedi.

Çavuşoğlu, hem Ukrayna'daki insanlara hem de komşu ülkelere geçenlere Türkiye'nin insani yardımlarını artırarak sürdürdüğünü belirterek, "En öncelikli amacımız çatışmaların bir an önce durdurulması." dedi.

Saldırıdan önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve kendisinin, Rus ve Ukraynalı muhataplarıyla özellikle onları bir araya getirmek için çok çaba sarf ettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Saldırının başlamasından bu yana Sayın Cumhurbaşkanımız muhataplarıyla 19 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben de yaklaşık 40 görüşme gerçekleştirdim. Bu süre zarfında Ukrayna Dışişleri Bakanı (Dmitro) Kuleba ile 6, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la 4 kez görüştüm. Mesaj yoluyla haberleşmemiz buna dahil değil."

Bakan Çavuşoğlu, bu görüşmeler neticesinde Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla 10 Mart'ta Antalya'da üçlü formatta görüşeceklerini belirterek, çatışmaların bir an önce durması ve kalıcı barış için iyi niyetle çaba göstermeyi sürdüreceklerini söyledi.

Çavuşoğlu, Türk vatandaşlarının Ukrayna'dan tahliye edilmesi sürecinde ve ülkede ortaya çıkan insani duruma müdahaleye destek verilmesinde emeği olan tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova da Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, Rusya ile Türkiye liderleri arasında yapılan telefon görüşmesinde varılan anlaşmalar çerçevesinde, üç bakanın Antalya Diplomasi Forumu kapsamında bir araya gelmesinin planlandığını söyledi.

PUTİN SAVAŞIN BİTMESİ İÇİN ŞARTLARINI AÇIKLADI

İki ülke arasında bir yandan müzakereler devam ederken diğer yandan liderler arasındaki telefon diplomasisi de sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a Ukrayna konusunda anlaşmaya varılması için şartları olduğunu söyledi. Telefon görüşmesinde Putin, Kremlin'den yapılan açıklamaya göre şu şartları dile getirdi: Kırım'da Rusya'nın egemenliğinin kabul edilmesi, Ukrayna hükümetinin anti-nazilileştirilmesi ve askerden arındırılması, Ukrayna topraklarına özel statü verilmesi.

Putin, ancak bu şartların karşılanması durumunda bir anlaşmaya varılabileceğini söyledi. Rus lider, "Rusya Ukrayna'nın temsilcileriyle konuşmaya açıktır. Müzakerelerin istenilen sonucu vermesini bekliyoruz" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da Ukrayna'ya yönelik işgalin sona ermesi için sundukları 3 şartın halen geçerli olduğunu ve bu maddelerin gerçekleştirilmesi halinde operasyonun anında sonlanacağını belirtti.


 

Yorumlar