Rıza Sarraf 'yalan söylediğini' itiraf etti

Rıza Sarraf, dünkü duruşmada 'mahkemede yalan ifade vereceğine dair' ses kayıtları dinletilince itiraf etmek zorunda kaldı. Ancak uzun zamandır bir kumpas planlamakla suçlanan mahkeme heyeti Sarraf'ın yalan söyleyeceğinin ortaya çıkmasına rağmen çok da tavır değişikliği göstermedi. Sarraf ses kayıtlarında, hapisten çıkmak için 'yalan söylemenin en iyi yol' olduğunu söylemişti.

Google Haberlere Abone ol
Rıza Sarraf 'yalan söylediğini' itiraf etti

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD'nin İran'a yönelik tek taraflı ambargosunun delinmesiyle ilgili New York'ta devam eden davanın dünkü duruşmasında Rıza Sarraf'ın yalan ifade vereceğini itiraf ettiği ses kayıtları ortaya çıktı. Ancak kayıtlar ortaya çıktığı halde mahkeme heyetinin Sarraf'a yönelik tavrında bir değişiklik olmadı. Bu da yalan ifadelerden aslında mahkemenin de haberdar olduğu ancak görmezden geldiği yorumlarına neden oldu. 

İran yönelik olan ancak Türkiye ve Recep Tayyip Erdoğan'ın asıl hedef yapılmak istendiği başından belli olan New York'taki kumpas davasının altıncı gününde, sanık koltuğundaki eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın savunma ekibince çapraz sorguya alındı. Avukat Cathy Flemming’in sorularını yanıtlayan Zarrab’ın, ilki Ağustos 2016’da olmak üzere savcılık yetkilileriyle yaptığı 12 görüşme sonrası, “soruşturma ve kovuşturmaya yardımcı olmak, değerli bilgiler sunmak” kaydıyla başsavcılıkla ‘itiraf’ anlaşması imzaladığı ortaya çıktı.

Mahkemedeki muhabirlerin aktardığına göre Zarrab çapraz sorgulamada Fleming’in sorularına kaçamak cevaplar verdi. Bunun üzerine Fleming, Zarrab’dan sorulara ‘evet’ ya da ‘hayır’ şeklinde yanıt vermesini istedi. Fleming, “İşbirliği anlaşmana göre; duruşmalar sona erip ceza duruşmandan önce kefaletle serbest kalabileceğin doğru mu” sorusuna Zarrab, “Bu seçeneğim her zaman var” karşılığını verdi. Zarrab, “26 Ekim’de işbirliği anlaşması yaptıktan sonra savcılarla en az 35 defa buluştuğunuz doğru mu“ sorusunu ise “Sayısını bilmiyorum, çok defa görüşmüşümdür” diye yanıtladı.

Reza Zarrab’ın önceki günkü duruşmasında yargıç Berman’a bir mektup veren Hakan Atilla’nın avukatları, Zarrab’ın Ahad isimli bir kişiye “Hapisten çıkmak için yalan söylemeye hazırım” dediğini aktarmıştı. Savunma avukatları tarafından yazılan mektupta, “Zarrab, daha az ceza almak için bir ifade uydurmak konusunda istekli olduğunu ifade ediyor” denilmişti. 15 Eylül 2016’da Zarrab ile Ahad isimli bir kişinin telefon görüşmesine yer verilen mektup için, “davanın seyrini değiştirebilir” yorumları yapılmıştı. Dünkü duruşmanın açılışında konuşan Yargıç Richard Berman, Zarrab’ın inanılırlığına zarar verici nitelikte görülen hapisteki ses kayıtlarının, davanın tutuklu tek sanığı olan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın adil yargılanma hakkının ihlali sayılamayacağını söyledi. Aksine bu kayıtların Zarrab’ın güvenilirliğinin ölçülmesinde kullanılabileceğini belirtti.

Yorumlar