Özbekistan'da "gelin görme" geleneği yaşatılıyor

Özbekistan'ın bayram geleneklerinden "gelin görme" yüzyıllardır yaşatılıyor. Evlendikten sonraki ilk bayramını kutlayan genç ailelere, bayram günlerinde yapılan ziyaretlerde yeni gelinler, hazırladıkları farklı yemeklerle misafirlerini ağırlıyor

Google Haberlere Abone ol
Özbekistan'da "gelin görme" geleneği yaşatılıyor

Özbekistan'da Ramazan ve Kurban Bayramı geleneklerinden "gelin görme" ve "gelin selamı" yüzyıllardır sürdürülüyor.

Özbekistan'da halk arasında bayram günlerinde "gelin görme" ve "gelin selamı" geleneği kuşaktan kuşağa aktarılıyor.

Evlendikten sonraki ilk bayramını kutlayan genç ailelere, bayram günlerinde ziyaretler yapılıyor.

Bayram öncesinde, bayram sofrası kurmak için hazırlık yapan gelinler, hazırladıkları farklı yemeklerle misafirlerini ağırlıyor.

Ailenin yeni gelini, ziyarete gelenleri, başının üzerine attığı beyaz bir yazmanın her iki ucundan tutup yüzünü gösterecek şekilde yukarı kaldırıp eğilerek, 3 kez selamlıyor.

Konuklar da selamlama sonrası geline "çok yaşa", "mutluluğun daim olsun", "Allah bir yastıkta kocatsın" gibi iyi dileklerde bulunarak yeni çifte çeşitli hediyeler veriyor.

Onlarca çeşit yemek, tatlı ve şekerlemelerin yer aldığı "gelin sofraları" bayram boyunca misafirlere açık oluyor.

Gelin, mahallenin büyüklerine kendi işlediği mendil veya yazmayı, mahalle çocuklarına ise hazırladığı şekerleri armağan ediyor.

- "Bu gelenekler yeni gelinin becerilerinin bir sınavı"

Bayram öncesinde oğlunu evlendiren ve geliniyle beraber yaşamaya başlayan Gülnara ve Aybek Yunusov çifti de Ramazan Bayramı'nda gelin görmeye gelen misafirlerini ağırlıyor.

Mahalle sakinleri ve aile yakınları Yusunov ailesini ziyaret ederek, hem yeni gelinle tanışıyor hem de gelinin hazırladığı yemek ve tatlıları tadıyor.

Gülnara Yunusova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram günlerinde yeni gelini olan ailelere ziyaretler yapıldığını, mahalle sakinleri ve aile yakınlarının yeni gelini görmek için "gelin görme" ve "gelin selamlama" adetlerini uyguladıklarını kaydetti.

Yunusova, bu geleneğin yüzyıllardan beri devam ettiğini ve evlenen yeni çiftlerin bu geleneği yaşattığını belirterek, "Bizler bu gelenekleri annemizden, annemiz de büyükannemizden öğrenmiş. Biz de gelinlerimize ve kızlarımıza öğretiyoruz." dedi.

Ramazan ve Kurban bayramlarında uygulanan bu geleneklerin aslında yeni gelin için adeta "sınav" olduğunu kaydeden Yunusova, "Bu gelenek aslında ailenin yeni gelininin misafir ağırlama, yemek yapma, sofra süsleme gibi becerilerinin bir sınavı." ifadesini kullandı.

 

Yorumlar