Oruçluyken alışverişe çıkmayın uyarısı

Ramazan ayında yapılan alışverişlerin orantısız bir şekilde abartıldığını belirten uzmanlar, alışverişlerin iftardan sonra yapılmasını tavsiye ediyor

Google Haberlere Abone ol
Oruçluyken alışverişe çıkmayın uyarısı
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, oruçluyken alışveriş yapılmaması önerisinde bulunarak, "İftardan sonra tok karnına alışverişe çıkın. Çünkü o zaman daha mantıklı alışveriş yapmış oluruz. Karnımız doymuş olduğundan lüzumsuz şeyleri almayız.'' dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanın kutsal ve bereketli bir ay olduğunu söyledi.
İnsanların bereket deyince ramazanda her şeyi fazladan almak olarak düşünebildiklerini ifade eden Şahin, ''Ramazanın bereketi çok harcamada değil bereketi çok düşünmede, çok pişman olmakta, çok ibadet yapmaktadır. Biz olayı yanlış anladığımız için bu bereketi alışverişteki bereket olarak düşünüyoruz. İnsanlar bu düşünceyle birlikte marketlere koşuyor.'' diye konuştu.

Şahin, insanların açlığa psikolojik olarak dayanamayacaklarını düşündüklerini ve bunun alışverişe de yansıdığını vurgulayarak, "Bunun sonucunda da 'İftar için akşama şunu alayım, bunu alayım' diye düşünüyor. Sonra marketlere saldırıyorlar. Ramazan bereket ayıdır ama bu anlamda değildir. Marketlere saldırmak hiç değildir. Alışveriş yaparken markete bu düşünceyle gittiğimizde lüzumlu lüzumsuz her şeyi alıyoruz.'' şeklinde konuştu.

Ramazanda alışveriş yaparken dikkat edilecek noktalara da değinen Şahin, şu bilgileri verdi:
''Aç karnına, oruçluyken alışverişe gitmemeliyiz. İftardan sonra tok karnına alışverişe çıkın. Çünkü o zaman daha mantıklı alışveriş yapmış oluruz. Karnımız doymuş olduğundan lüzumsuz şeyleri almayız. Listeyle alışveriş yapın. Listeyle alışveriş yapmak bilinçli bir insan olmak demektir. Ramazanda, iftardan sonra alışveriş yapalım. Bunun yanında gündüz vaktimiz de boşa gitmemiş olur. Ramazanın bereketini yardım etmek olarak değerlendirmek gerekirken israf edersek bu bereketi kaçırırız. Akşamı hayal ediyoruz ve her şeyi aklımıza getiriyoruz. Buna dikkat edip bir ay boyunca dayanmalıyız.''

Şahin, insanların ramazan geliyor diye bir anda alışverişe hücum ettiklerini, bunun da yanlış olduğunu ifade etti.

Ramazan dolayısıyla bir aylık alışveriş yapmamak gerektiğini vurgulayan Şahin, "Ramazan fırsatçıları bu dönemde fiyatlara zam yapıyorlar. Hatta indirim adı altında birkaç tane üründe indirim yapıyor, diğerlerini arttırarak bu dengeyi kendine göre şekillendiriyorlar. Buna da dikkat edelim.'' diye konuştu.

Yorumlar