Oruç tutmayan ne kadar para verecek 2022 kefaret veya fidye bedeli ne kadar?

OOruç tutmayan ne kadar para verecek 2022 kefaret veya fidye bedeli ne kadar oldu, tutulmayan oruçların karşılığında verilen paranın miktarı bu yıl ne kadar oldu?

Google Haberlere Abone ol
Oruç tutmayan ne kadar para verecek 2022 kefaret?

Oruç tutmayan ne kadar para verecek 2022 kefaret veya fidye bedeli ne kadar, sağlık ve çeşitli sebeplerden dolayı tutulamayan oruçların karşılığında verilen paranın miktarı bu yıl ne kadar oldu?

Kolaylık dini olan İslam dininde oruç tutmak isteyen ancak tutamayanlar için de bir kolaylık getirmiştir. 

Oruç tutmak isteyip de sağlık ve çeşitli nedenlerden dolayı tutamayanlar için "fidye" uygulaması getirilmiştir.

Oruç tutmayan ne kadar para verir 2022 fidye bedeli ne kadar oldu?
Oruç tutmayan ne kadar para verir 2022 fidye bedeli ne kadar oldu?

 

Fidye, oruç tutamayan kişinin her gün için ödemek zorunda olduğu maddi bir bedeldir. Bu bedel genel olarak para olur; ancak bu para dönemin en önemli gıda maddesi üzerinden hesaplanır. 

İslam tarihinde genel olarak fidye bedeli buğday, un gibi gıdalar üzerinden hesaplanmıştır. 

Uzman bir doktorun, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 404).

Şayet hastalığı geçici ise tutmadığı oruçlarını iyileşince kaza eder. Hastalığı kalıcı ise tutamadığı oruçlar için fidye verir.

Oruç tutmayan ne kadar para verir 2022 fidye bedeli ne kadar oldu?
Oruç tutmayan ne kadar para verir 2022 fidye bedeli ne kadar oldu?

 

Konuyla ilgili âyet-i kerimede şöyle buyrulmaktadır: “Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse), o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.” (Bakara, 2/184). Fidye verecek gücü olmayanlar ise bu imkânı buluncaya kadar dinen sorumlu olmazlar (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 396).

FİDYE KİMLERE VERİLMELİ?

Oruç fidyesi, tıpkı fıtır sadakasında olduğu gibi onları verecek kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir.

Fitre ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esas. Aynı zamanda zekât için de aynı kural geçerli.

Kişi, annesine, babasına, büyükbabasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine, zengine, babası zengin olan ergen olmamış çocuğa fıtır sadakası veremiyor. Fitreler, bir fakire de verilebilirken birkaç fakire de dağıtılabiliyor. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalı.

Bunların dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine fitre verilebiliyor. 


 

Yorumlar