OPEC 173. Olağan Toplantısı Viyana’da başladı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 173. Olağan Toplantısı yoğun kar yağışı altında bugün başladı.

Google Haberlere Abone ol
OPEC 173. Olağan Toplantısı Viyana’da başladı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 173. Olağan Toplantısı yoğun kar yağışı altında bugün başladı.

Petrol üretimi kısıntısının uzatılmasının ele alınacağı Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) 173. Olağan Toplantısı, OPEC’in Viyana’daki merkezine yağan kar yağışı altında katılımcıların gelmesiyle başladı. OPEC Genel Merkezi’ndeki toplantıya OPEC üyesi 14 ülkenin petrol bakanları katıldı. Toplantıda 2016’nın Kasım ayında kararlaştırılan ve bu yılın Mayıs ayında 9 ay daha uzatılan petrol üretim seviyesinin kısılması kararının, petrol fiyatlarına olumlu yönde yansıması nedeniyle üretim kısıntısının uzatılması bekleniyor.

Birleşik Arap Emirliği Enerji Bakanı Suhail Mohamed Al Mazrouei toplantı öncesi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Bizim hedefimiz fiyatların arttırılması değil, hedefimiz petrol piyasalarında istikrarın sağlanması ve yatırım olanaklarının arttırılmalı’’ dedi.

Suudi Arabistan Petrol Bakanı ve OPEC Konferansı Başkanı Halid El-Falih ise açıklamasında, ‘’Dünya petrol piyasasını göz önünde bulundurarak petrol üretiminin kısıntısının uzatılmasına ilişkin karar alınacak’’ dedi.

İran Petrol Bakanı Bijen Namdar Zengene de petrol üretiminin kısıntısının uzatılmasına ilişkin, “2018’in Mart ayına kadar uygulamanın uzatılması kararı almıştık. Biz petrol üretiminin kısıntısının uzatılmasına karşı değiliz, ancak 9 ay yerine 6 ay uzatılmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz " diye konuştu.

2017’nin Ocak ayında başlayan uygulama 6 ay denendikten sonra, geçen Mayıs ayında düzenlenen OPEC’in 172. Olağan toplantısında 2018’in Mart ayına kadar yani 9 ay daha uzatılması kararlaştırılmıştı.

Öte yandan OPEC üyesi olmayan ülkeler de OPEC’in kararına uyarak, Petrol üretiminde kısıntıya gitmişti. Ayrıca toplantıya Mısır ve Türkmenistan Petrol Bakanları da misafir olarak katıldı.

Yorumlar