Öğrenciler sigaranın zararları hakkında bilinçlendirdi

Kars'ta faaliyetlerini sürdüren ANAFEN dershanesi, 'Sigaranın sağlığa zararları' konulu seminer düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Öğrenciler sigaranın zararları hakkında bilinçlendirdi

Kars'ta faaliyetlerini sürdüren ANAFEN dershanesi, 'Sigaranın sağlığa zararları' konulu seminer düzenledi. Seminerde öğrenciler sigaranın zararları hakkında bilgilendirildi.

Özel Sultan Alparslan Okulu Konferans Salonu'nda gerçekleşen, seminerde konuşan Aile Hekimi Dr. Turgay Sevinç, ABD'de umuma açık yerlerde sigara içilmesinin yasaklanmasının ardından 6 ay sonra, kalp krizi vaakalarının yüzde 20 oranında azaldığını Türkiye'de ise söz konusu yasaya rağmen tütün kullanma salgınının yaygınlığının yüzde 27 olduğunu, buna bağlı olarak kalp krizi vaakalarının da devam ettiğini söyledi.

Sevinç, dünya genelinde her yıl 4 milyon kişinin, aşırı sigara tüketiminin yol açtığı hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini ve bu sayının önümüzdeki 20 yılda 10 milyona kadar çıkacağının tahmin edildiğini belirtti. Türkiye'de ise son 20 yılda sigara kullanımının yüzde 80 arttığını ve bu değerlendirmede ABD'ye bakıldığında ise sigara kullananların sayısının yüzde 30 azaldığının görüldüğünü ifade etti.

Sigarayı deneme nedenlerine de değinen Dr. Sevinç, bunların, özenti, gösteriş, kendini ispatlama, arkadaş baskısı, arkadaşlar arasında yer edinme ve otoriteye (ebeveyn ve okul idaresi) karşı gelme olduğunu açıkladı.

Öğrencilere, 'Hayır sigara içmiyorum' demenin neler kazandıracaklarını da anlatan Dr. Sevinç, "Kalbiniz ve akciğerleriniz daha iyi çalışacak, kanınız vücuda daha iyi oksijen taşıyacak, hastalanma riskiniz azalacak ve daha uzun yaşayacaksınız." şeklinde konuştu.

Öte yandan programda ANAFEN dershanesi tarafından düzenlenen, kitap okuma yarışmasında dereceye giren 1. 2. ve 3. olan öğrenciler ödüllendirildi. CİHAN

Yorumlar