Norveç ordusu giyecek don bulamıyor

Norveç'in kadın ve erkeklerden karışık oluşan ordusu giyecek don bulamıyor. Evet, yanlış duymadınız, Norveç ordusu giyecek don bulamıyor. Bu nedenle, askerliğini yapanlar, donlarını yerlerine gelen yeni askerlere bırakmak zorunda bırakıldı.

Google Haberlere Abone ol
Norveç ordusu giyecek don bulamıyor

Avrupa'nın en müreffeh ülkelerinden biri olarak bilinen Norveç'te ilginç bir yokluk yaşanıyor. Dünyanın en küçük ordularından birine sahip olan Norveç'te kadın ve erkek askerler giyecek don bulamıyor. 

Norveç ordusu, vatani görevini tamamladıktan sonra terhis olup evine dönecek askerlerden atlet, külot ve sutyen gibi kışlada kullandıkları iç çamaşırlarını iade etmelerini istedi.

EuroNews'in Norveç basınına dayandırdığı haberine göre; bunun sebebi, Norveç ordusunun stok sorunu yaşıyor olması.

Yakın zamana kadar terhis edilenlerin, askerlik hizmeti sırasında kendilerine verilen çamaşırlardan oluşan seti beraberlerinde evlerine götürmesi bir gelenekti.

Ancak Covid-19 salgını, ülkede tedarik ve malzeme sevkini ciddi şekilde zorlaştırdı.

Bu da, ordunun geçen yıl silah altına alınan askerlerin, mahrem kıyafetlerini artık alt devre acemilere devretmesini istemesine yol açtı.

Ordunun lojistik işlerinden sorumlu sözcüsü Hans Meisingset, "Setin bu kısmını yeniden kullanma kararı, daha fazla imkana ve ekipmanın teslimat kapasitesini artırmamıza katkı sağlayacak. Stoklarımızda çok az kıyafet var." dedi.

Ayrıca Sözcü Meisingset, "Çamaşırlar yıkanıyor, temizleniyor ve kontrol ediliyor. Dağıttığımız çamaşırlar iyi durumda." açıklamasında bulundu.

Ancak asker temsilcisi Eirik Sjøhelle Eiksund, bu eksikliğin operasyonel kabiliyetleri etkileyebileceği gerekçesiyle kararı sert şekilde eleştirdi.

Forsvarets Forum'a konuşan Eiksund, "Ciddi ekipman ve kıyafet sıkıntısı, potansiyel olarak operasyonel hazırlığı ve en kötü ihtimalle askerin güvenliğini olumsuz etkileyebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya sınırında bulunan ve NATO'nun kuzey sınırlarını koruyan Norveç'te yarı zorunlu askerlik hizmeti uygulaması bulunuyor.

Ülkede her yıl askerlik çağında olan gençlerin içerisinden en elverişli ve psikolojik olarak en motive 8 bin erkek ve kadın silah altına alınıyor.

TECAVÜZLE GÜNDEME GELEN ORDU

NORVEÇ ordusunda asker ve personel arasında yapılan ankete göre, 24 kadın asker ile 20 erkek asker tecavüze uğradığını, cinsiyeti açıklanmayan 123 kişi de tecavüz girişimine maruz kaldığını belirtmişti.

NORVEÇ ordusunda asker ve personel arasında yapılan ankete göre, 24 kadın asker ile 20 erkek asker tecavüze uğradığını, cinsiyeti açıklanmayan 123 kişi de tecavüz girişimine maruz kaldığını belirtti. Norveç Kamu Yayıncısı NRK'nin haberine göre, ordudaki 8 bin 800 asker ve personel arasında Ekim 2018'de, cinsel taciz, cinsel saldırı ve mobbing ile ilgili soruların yer aldığı yazılı anket yapılmıştı.

Ankete göre, 24 kadın asker ile 20 erkek asker, ordudaki görevi sırasında tecavüze uğradığını ifade etti. Cinsiyeti açıklanmayan 123 kişi de tecavüz girişimine maruz kaldığı yönünde beyanda bulundu.Orduda geçen yıl, 2 tecavüz vakası resmi kayıtlara geçmişti. Norveç, 2016'da kadınlara da zorunlu askerlik getirmişti.

Norveç  Ordusu, Norveç Kara Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Deniz Kuvvetleri (Sahil Güvenliği de içeren), Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Ana Muhafızlar ve Siber Kuvvetler'in yanı sıra birçok ortak bölümden oluşmaktadır.

Sivil çalışanlar dahil etkin 23,000 personeli bulunuyor.

Seferberlik anında asker sayısı 83,000'e yükselir.

Norveç'te askerlik zorunludur.


 

Yorumlar