Nahel neden öldü?

Nahel'in polis tarafından öldürülmesi Fransa'yı karıştırdı. Ülke genelinde başlatılan protesto gösterileri günlerce sürdü. Ülkenin karışmasına neden olan Nahel'in neden öldürüldüğü ise günlerdir sorgulanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Nahel neden öldü?

Nahel neden öldü, Fransa'yı karıştıran ölümün arkasında ne vardı? Ülke genelinde günlerce süren protesto gösterilerinin kaynağı olan polis şiddeti uzun süredir tartışılıyordu. Şiddetin son kurbanı ise Cezayirli kökenli Nahel olmuştu. Peki, Nahel neden öldü?

NAHEL NEDEN ÖLDÜ?

17 yaşındaki Nahel M.'nin ölümü, Paris'in batısındaki Nanterre banliyösünde büyüdüğü şehirlerin yanı sıra Fransa'nın dört bir yanında isyanlara neden oldu.

Nahel M., annesi tarafından büyütülen ve tek çocuktu. Paket servis şoförlüğü yapıyor ve ragbi liginde oynuyordu.

Nahel neden öldü
Nahel neden öldü

 

Eğitim süreci karmaşık olarak nitelendirildi. Elektrikçi olmak için Suresnes'te bulunan bir üniversiteye kaydoldu, bu yer yaşadığı yerden uzak değildi.

Nahel, Cezayir kökenliydi ve Nanterre'de annesi Mounia ile birlikte yaşadığı için sevilen bir kişilik olarak biliniyordu. Babasını muhtemelen hiç tanımamıştı.

Üniversiteye devamsızlık konusunda sorunları vardı. Sabıka kaydı olmasa da polis tarafından tanınıyordu.

İşe gitmeden önce annesine "Seni seviyorum anne" diyerek ve büyük bir öpücük vererek vedalaştı.

Salı günü sabah saat 09:00'dan kısa bir süre sonra, trafik kontrolü sırasında polis tarafından göğsünden yakın mesafeden vurularak öldürüldü.

Nahel neden öldü
Nahel neden öldü

 

Annesi "Şimdi ne yapacağım?" diye soruyor. "Ona her şeyimi adadım," diyor. "Sadece bir çocuğum var, 10 çocuğum yok. O benim hayatımdı, en iyi arkadaşımdı."

Anneannesi onu "nazik, iyi bir çocuk" olarak tanımladı.

Sosyalist Parti lideri Olivier Faure, "Durmayı reddetmek birini öldürme yetkisi vermez" dedi. "Cumhuriyet'in tüm çocukları adaletin peşinde olmalıdır."

Nahel, son üç yılını Nanterre'nin Korsanları Rugbi Kulübü'nde geçirdi. Ovale Citoyen adlı bir dernek tarafından yürütülen bir entegrasyon programının parçası olarak okulda zorluk çeken gençlere yardım etmekteydi.

Program, dezavantajlı bölgelerdeki insanları staj imkanlarıyla buluşturmayı hedefliyordu ve Nahel, elektrikçilik eğitimi alıyordu.

Ovale Citoyen Başkanı Jeff Puech, onu yerel olarak en iyi tanıyan yetişkinlerden biri olduğunu belirtti. Birkaç gün önce onu görmüş ve ondan "ragbiyle mücadele eden bir çocuk" olarak bahsetmişti.

Puech, sosyal medyadaki karakter suikastlarına tamamen uzak olan Nahel'in "örnek davranışlarından" övgüyle bahsetti.

Nanterre'nin Vieux-Pont kesimi'nde annesiyle yaşarken, Pablo Picasso binasına taşınmadan önce Nahel'i tanımıştı.

Nahel'in ölümünden kısa bir süre sonra, ambulans görevlisi olan Marouane, onu küçük kardeşi gibi tanıdığını söyledi. Nazik ve yardımsever bir çocuk olarak büyüdüğünü ifade etti. "Asla kimseye zarar vermedi ve şiddete başvurmadı" dedi.

Annesi, polis memurunun oğluna Arapça benzeyen bir çocuk olarak baktığını ve ona zarar vermek istediğine inandığını düşünüyor. France 5 TV'ye verdiği demeçte, polis teşkilatını değil, ateş eden memuru suçladığını belirtti ve "Polis olan arkadaşlarım var - hepsi tamamen yanımda duruyorlar" dedi.

Paris çevre yoluna asılan bir pankartta "Allah rahmet eylesin" yazısı yer alıyordu.

Nahel için adalet talep eden başka bir genç, "Polis şiddeti her gün yaşanıyor, özellikle Arap veya siyahsanız" dedi.

Ancak ailenin avukatı Yassine Bouzrou, bu durumun ırkçılıkla ilgili olmadığını, adaletle ilgili olduğunu belirtti.

Nahel neden öldü
Nahel neden öldü

 

BBC'ye yaptığı açıklamada, "Fransa'da polis memurlarını koruyan bir yasa ve yargı sistemi var ve bu, cezasızlık kültürüne yol açıyor" dedi.

Nahel, 2021'den bu yana beş kez durma emrine uymadığı için polis kontrollerine tabi tutulmuştu.

Polis tarafından durdurulduğunda, Polonya plakalı ve iki yolcu taşıyan bir araçtaydı. Ehliyet almak için çok genç olduğu için sadece 17 yaşındaydı.

Geçen hafta sonu, durma emrine uymadığı için gözaltına alındığı ve Eylül ayında çocuk mahkemesinde yargılanacağı bildirildi. Son zamanlarda başını çeken sorunlarının çoğu arabalarla ilgiliydi.

Nahel'in ölümüyle ortaya çıkan isyanlar, 2005 yılında Zyed Benna ve Bouna Traoré adlı iki gencin Clichy-sous-Bois banliyösünde polisten kaçarken bir elektrik trafosuna çarparak elektrik akımına kapıldığı olayları hatırlattı.

Clichy-sous-Bois'dan Muhammed adlı bir genç, Mediapart'a verdiği röportajda, "Bu ben olabilirdim, bu küçük kardeşim olabilirdi" dedi.

Yorumlar