MHRS neden hastane randevusu vermiyor, işin aslı anlaşıldı

MHRS üzerinden randevu almak isteyenler bazı bölümlerde hiçbir şekilde randevu bulamıyor. Son bir yıl içinde yaşanan bu aksaklığın nedenini araştıranların karşısına ilginç bir detay çıktı.

Google Haberlere Abone ol
MHRS randevu sistemini kimin kilitlediği anlaşıldı

MHRS randevu sisteminin son bir yıl içinde sağlıklı bir şekilde işlememesi, bazı bölümlerde hiçbir şekilde randevu alınamaması üzerine vatandaşların şikayetleri arttı.

Türkiye'de son 20 yıl içinde sağlık alanında yapılan yenilikler, değişiklikler devrim olarak nitelendiriliyor. Dünyanın birçok ülkesinde gıptayla takip edilen sağlık sistemi dünya otoritelerinden sık sık övgüler alıyor. Ancak son bir yıl içerisinde yapılan MHRS randevu sisteminde yaşanan aksaklık bütün bu icraatlara gölge düşürmeye başladı. 

Peki, MHRS neden hastane randevusu vermiyor, neden bazı bölümlerde hiçbir şekilde randevu alınamıyor, işin arkasında ne var?

MHRS üzerinden randevu almak eskiden son derece kolaydı. 

Hemen hemen herkes istediği hastaneden randevu alarak gidip muayenesini olup, sonrasında tedavisini oluyordu. 

Tıkır tıkır işleyen sistem son bir yıl içinde bir anda tıkanmaya başladı.

İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin yoğun talep gören hastaneleri başta olmak üzere bazı bölümlerde randevu alabilmek artık neredeyse imkansız hale geldi. İmkansız hale gelmesinin nedeni ise çok ilginç. 

MHRS sisteminin kilitlenmesine neden olan sebebi sonhaberler.com ekibi araştırdı, buldu. 

Şimdi sıkı durun, açıklıyorum. 

Sistemi kilitleyen tek faktör bazı hastane yöneticileri ile bazı doktorların bir hasta üzerinden iki kez para kazanma hırsıdır. Nasıl yani? Diyeceksiniz.

Şöyle ki; 

Bildiğiniz gibi hastanelerdeki işleyişi hızlandırmak, daha fazla vatandaşın sağlık hizmetini alabilmesini sağlamak için hükümet "Sağlıkta performans sistemini" getirmişti. 

MHRS neden hastane randevusu vermiyor, işin aslı anlaşıldı
Sağlık Bakanlığına bağlı bütün sağlık kuruluşlarında normal şartlarda "Sonuç göstermeye gelen kontrol hastaları"na ücretsiz bakılmak zorunda. Hekimler bu işlem nedeniyle ücret veya puan alamaz.

 

Performans sisteminde bir hastane ne kadar çok hastaya bakarsa o kadar çok para; bir doktor ne kadar çok hastayı muayene ederse o kadar çok puan kazanıyor. 

Haliyle doktorlar da gün içinde daha fazla hastaya bakmaya çalışıyor; ancak burada daha fazla hastaya bakmak isteyen doktorları bazen bir şeyler engelliyor. Nedir o engel?

Doktorların daha fazla para kazanmasını engelleyen o faktör "kontrol hastaları"dır. Yani, muayene olmuş ve tetkik sonuçlarını almış daha sonra sonuçları doktora göstermesi gereken hastalar. 

MHRS neden hastane randevusu vermiyor, işin aslı anlaşıldı
Sağlık Bakanlığına bağlı bütün sağlık kuruluşlarında normal şartlarda "Sonuç göstermeye gelen kontrol hastaları"na ücretsiz bakılmak zorunda. Hekimler bu işlem nedeniyle ücret veya puan alamaz.

 

Doktorlar, günlük rutin hasta muayenesi yaparak para kazanmaya devam ederken, bir anda kontrol hastası yani, daha önce muayene ederek para kazandığı ancak o gün için para kazandırmayan "kontrol hastası"na bakmak zorunda kalıyor. 

Bazı hastanelerde ve bazı doktorlar bu durumu kendi lehlerine çevirmiş durumda. 

Doktorlar hastane yönetimlerinin veya Sağlık Bakanlığının izni olmadan, bu para kazandırmayan "kontrol hastaları"na da "randevu almadan gelmeyin" diyerek gönderiyor. 

Daha önce bir kez randevu almış bu hasta tekrar randevu almak için günlerce sıra bekliyor. Neden? Çünkü onun gibi binlerce hasta daha "kontrol randevusu" için MHRS'yi meşgul etmiş durumda. 

Yani işin özeti; MHRS sistemi, daha fazla para kazanmak isteyen aç gözlü bazı doktorların "kontrol hastaları" üzerinden de para kazanmak istemeleri ve onları MHRS'den tekrar muayene almaya yönlendirmelerinden kaynaklanıyor. 

Böylece her bir vatandaş MHRS'den birkaç gün içinde "iki kez" randevu almak zorunda kalıyor. Bu da haliyle MHRS'nin kilitlenmesine neden oluyor. 

Kaynak: Sonhaberler.com


 

Yorumlar

DLP Doktorlar hastalara yeteri kadar bilgi vermiyorlar. İnsanlarda bunun karşılığında olmaması gereken şiddete yöneliyorlar. Tabi bunu genelleme yapamayız. halkın %30 lık kısmı bu şekilde davranıyor. Ama doktorların %70'i özellikle kamuda ilgisiz oluyor. Tam tersi özel hastanelerde de aşırı bir ilgi var. Hekimlik tartışılabilir ama ilgi üst seviyede. Bunun bir ortası yok mudur. Bir vatandaş olarak bunu gerçekten merak ediyorum. Bu arada sağlık bu hükümet ve bundan önceki hükümetler döneminde de hiç bir zaman çözülemedi. bu noktada ibre doktorları ve hastane yöneticilerini gösteriyor. bence kimseden SGK payı kesilmesin. her kes kasko gibi özel sigortasını yaptırsın. devlet ilaç ve malzeme desteği sağlasın. sağlık sektörü komple özele dönsün. Malum bu ülkede para kimdesyse o haklı oluyor.
fatih sagiroglu Çok saçma bir haber bu, tamamen yalanlardan oluşuyor, doktor düşmanısiniz, bunun üstünden prim yapmaya çalışıyorsunuz. Hastanelerde malzeme yok döviz artışı ile ilaçlar bulunmuyor, her gün onlarca doktora şiddet haberi var önlem yok, urfadaki üst üste gelen doktora şiddet haberlerini de haber yapsaniza
tabip hmm anladım araştırılmalı
Doktor doktor Şurada doyumsuz her yerde diyen ve bu habere inanan zat için keşke babanız da ananıza zamanında doymuş olsaydı da böylece bir oksijen israfı dünyaya gelmemiş olurdu
Dış Hekimi Nazlıhan Arıkıl Randevu alıp gelmeyerek birbirinin hakkını yiyenleri haber yapamıyor musunuz? Sizin bu haberimizden yola çıkarsak ekonomiyi de biz çökerttik.