Medeniyet Üniversitesi özel mi devletin mi?
Medeniyet Üniversitesi özel mi devletin mi soruları en son Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı törenle 3 bin kişilik yeni kütüphanenin açılışı sonrası gündeme geldi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi özel mi devletin mi soruları en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle 3 bin kişilik yeni kütüphanenin açılışı sonrası gündeme geldi.
İstanbul'da bulunan Medeniyet Üniversitesi bu aralar yeni bir kütüphaneyle gündemde.
Yaklaşık 3 bin kişiye hizmet vermesi beklenen kütüphanenin açılışı için görkemli bir tören düzenlendi.
Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Medeniyet Üniversitesi'nde bir milyon cilt basılı kitap bulunan ve aynı anda 3 bin kişiye hizmet verecek, Türkiye'nin en büyük üniversite kütüphanesini açılışını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Okullarımızdaki kütüphanelerde bulunan kitap sayısını kısa sürede 3 kat artırarak 70 milyona çıkardık, yıl sonuna kadar bunu 100 milyona tamamlayacağız." dedi.
Peki, İstanbul Medeniyet Üniversitesi özel mi devlet üniveristesi mi?
Aslında isminden dolayı birçok kişi Medeniyet Üniversitesi'ni özel üniversite sanıyor. Ancak öyle değil. İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ), 2010 yılında kurulan ve İstanbul'un Anadolu Yakası'nda konuşlanan bir devlet üniversitesidir.
21 Temmuz 2010 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin 98. ve İstanbul’un 9. devlet üniversitesi olarak 27648 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6005 No’lu Kanun ile kuruldu.
11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitüden oluşan üniversitenin ana yerleşke alanı, Anadolu Yakası D-100 Karayolu üzerinde Üsküdar ve Kadıköy ilçe sınırları içerisindedir.
TÜBİTAK tarafından derlenen 2014 Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde Türkiye'deki 50 üniversite arasında 40. sırada yer aldı, ancak sonraki yıllarda bu listeye giremedi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, 2022 yılında Times Higher Education tarafından listelenen En iyi üniversiteler sıralamasında Dünya'da ilk 1000'e girmiştir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi, sahip olduğu Ziraat Bankası Kütüphanesi'nin 28.000 metrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük üniversite kütüphanesine sahiptir. Kütüphanenin 1 milyon kitap ile hizmet vermesi amaçlanmaktadır.
Göztepe Güney Yerleşkesi: Rektörlük binasının, A-B-C blokların bulunduğu güney yerleşkesi D-100 kara yolunun güney tarafında, Kadıköy, Dumlupınar mahallesi sınırlarında bulunmaktadır. Hem idari ve akademik binalar hem de derslikler buradadır.
Göztepe Kuzey Yerleşkesi: Derslikler, idari ve akademik ofislerin bulunduğu kuzey yerleşkesinde eğitim ve araştırma faaliyetlerine geçici binalarda devam edilmektedir. Üsküdar, Ünalan mahallesi sınırlarında bulunmaktadır.
Sağlık Yerleşkesi: T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak hizmet vermektedir ve Kadıköy, Eğitim mahallesinde yer almaktadır.
Cevizli Yerleşkesi: Hukuk Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi bulunmaktadır. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapatılan Süleyman Şah Üniversitesi'nin binası devralınmıştır.
Orhanlı Yerleşkesi: Tuzla Orhanlı'da bulunan yerleşkede Yabancı Diller Yüksekokulu, Diş Hekimliği Fakültesi ve Turizm Fakültesi faaliyet göstermektedir.
Altunizade Yerleşkesi: "Medeniyet Uygulama ve Araştırma Merkezi", "Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi", "Uzaktan Eğitim Merkezi", "Sosyopark" ve "Psikolojik Danışmanlık Birimi" faaliyet göstermektedir.
Ayrıca Tuzla Akfırat'ta Teknopark çalışmaları devam etmektedir.
MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ FAKÜLTELERİ
Tıp Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Edebiyat Fakültesi
Siyasal Bilgiler Fakültesi
Diş Hekimliği Fakültesi
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Hukuk Fakültesi
Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
Turizm Fakültesi
Yorumlar