Macron'un ziyaretinden sonra gelen gözaltı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Suudi Arabistan'ı ziyaretinden sadece 3 gün sonra, Suudi yönetiminin başını fena halde ağrıtan bir gelişme yaşandı. Prense Selman'ın faili olduğu belirtilen Cemal Kaşıkçı cinayetinin şüphelilerinden biri Fransa'da gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Macron'un ziyaretinden sonra gelen gözaltı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Suudi Arabistan'ı ziyaretinden 3 gün sonra Fransa'da Cemal Kaşıkçı cinayetinin faillerinden olduğu belirtilen bir Suudi Arabistan vatandaşı gözaltına alındı. Gözaltının Macron'un ziyaretinden sonra gerçekleşmesi akıllara soru işaretleri getirdi. 

Washington Post yazarı Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürülmesiyle bağlantılı bir şüphelinin, Fransa'nın başkenti Paris'te yakalandığı belirtildi.

Fransız basınının, adli kaynaklara dayandırdığı haberlerde, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı zanlının, Paris'teki Charles de Gaulle Havalimanı'nda sınır polisi tarafından gözaltına alındığı kaydedildi.

Haberlerde, 33 yaşındaki şüpheli Halid Alotaibi'nin, Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a gitmek üzere uçağa binerken yakalandığı aktarıldı.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'a yönelik eleştirileriyle bilinen ve Washington Post gazetesinde köşe yazarlığı yapan Cemal Kaşıkçı'nın, 2 Ekim 2018'de gittiği Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğunda öldürüldüğü ve cesedinin parçalandığı ortaya çıkmıştı.

3 GÜN ÖNCE MACRON SUUDİ ARABİSTAN'DAYDI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, gözaltı kararından 3 gün önce resmi temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistan'a gitmişti. Macron’u Cidde kentinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman karşılamıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’u, Cidde'deki Kral Abdulaziz Havalimanı'nda karşılayanlar arasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz'in Danışmanı Prens Halid Al-Faysal, Mekke Valisi Prens Bedr bin Abdullah bin Ferhan ve Kültür Bakanı yer alıyordu.

Fransız Senatör Nathalie Goulet, Suudi Arabistan’ın terör finansmanı ile mücadelede önde gelen ülkelerden biri olduğunu, bu konuda Fransa’nın Riyad’dan öğrenebileceği çok şeyin olduğunu açıklamıştı. Goulet, genel olarak Avrupa ülkelerinde ve Fransa’da Suudi Arabistan’ın yanlış afişe edildiğini savunmuştu.

Goulet, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bugün Cidde’ye yapacağı ziyaret öncesinde Suudi Arabistan merkezli Arab News tarafından hazırlanan Frankly Speaking programına röportaj vererek şunları söylemişti: 

Avrupa ve Fransa, Suudi Arabistan’ı terörü finanse etmekle suçluyor. Bu imajı ve ilgili asılsız haberleri değiştirmeliyiz. Örneğin, Suudi Arabistan’da terör gruplarının izini sürmekte çok başarılı olan Küresel Aşırılıkçı İdeolojiyle Mücadele Merkezi (Etidal) var. Suudi Arabistan, Merkez Bankası ve uluslararası standartlara uyum sağlamak için çalışan bankacılık sistemine sahip. Suudi Arabistan, terör finansmanı ile mücadelede tüm uluslararası kuruluşlara üye bir ülke. Teröristlerin parasını reddetmekle kalmayıp bu konuda fiili adımlar atıyor. Çünkü eylemler, kelimelerden daha fazla ses getirir.


 

Yorumlar