Macron Türkiye'yi tehdit etti

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Türkiye'yi Libya konusunda tehdit etti.

Google Haberlere Abone ol
Macron Türkiye'yi tehdit etti

Libya'daki hayallerinin suya düştüğü batı basını tarafından sık sık gündeme getirilen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Libya konusunda tehdit etti. 

Gerilen ilişkilerle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Macron, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler silah ambargosuna karşı geldiğini ileri sürerek, "Bunun, bir NATO üyesi ülke için tarihi ve cezai bir sorumluluk içerdiği görüşündeyim." ifadelerini kullandı.

Macron Türkiye'nin Libya krizine müdahalesinin Fransa için "kabul edilemez" olduğunu savundu.

Libya'da en net tavır ortaya koyan ülkenin Türkiye olduğunu görmezden gelen Macron, "Ankara bir an önce duruşunu netleştirmeli" şeklinde ifadeler kullandı.

Fransa ve Türkiye'nin Libya'da devam eden iç savaştaki pozisyonları ise taban tabana zıt.

Türkiye, Birleşmiş Milletlerin tanıdığı, Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) destekliyor.

Fransa ise ülkenin doğusunu denetleyen darbeci General Halife Hafter'e destek veriyor.

Fransa, Türkiye'yi Libya'ya yönelik silah ambargosunu delmekle ve ocak ayında Berlin'de üzerinde mutabık kalınan yol haritasındaki yükümlülüklerine uymamakla suçluyor.

Diğer yandan Türkiye'nin UMH'ye son dönemde verdiği askeri destek, Hafter güçlerinin ilerleyişini durdurmasını sağladı.

Türkiye, kendisine yöneltilen iddiaları reddediyor ve Fransa'nın Libya politikasını "karanlık ve izah edilemez" olarak nitelendiriyor.

İNGİLİZ BASINI: MACRON KOMİK DURUMA DÜŞÜYOR

Öte yandan kendi ülkesinin basını tarafından Libya konusunda tiye alınan Macron, bu kez de İngiliz basınında eleştiri konusu oldu. İngiliz The Independent gazetesi, Fransa'nın Libya'da Halife Hafter'e destek vermesinin kötü sonuçlarıyla karşılaşmaya başladığını yazdı.

Borzou Daragahi tarafından kaleme alınan yazıda, Fransa'nın yıllarca desteklediği ve ilerleyişinde ciddi rol oynadığı Hafter'in Libya'nın batısında yaşadığı büyük yenilgi sonrası rüzgarın tersine döndüğü ifade edildi. Fransa'nın terörle mücadele görüntüsü altında Hafter gibi bir zorbayı desteklemenin doğru yol olduğunu düşündüğü ve bu taktiksel seçeneği bir strateji haline getirdiği aktarılan yazıda, Fransız Dışişleri Bakanlığı ve güvenlik birimleri içinde mevcut politikaya dair eleştirel sesler çıkmaya başladığı belirtildi.

Yazıda, Birleşik Arap Emirlikleri'ne güvenerek Hafter'e yatırım yapan Fransa'nın Hafter'in yenilgisinin ardından şimdi tek başına kaldığı ve yaptığı siyasi ve diplomatik yatırımın faydasını da görmediği vurgulandı. Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye'ye yönelik asılsız ithamlarına değinilen yazıda, "Fransız yetkililer, Libya politikalarını savunmak için Türkiye'yi suçlayarak komik duruma düşüyorlar." ifadelerine yer verildi.

Yazıda, Libya konusunda uzman bir danışmanın, "Fransa, Hafter'i o kadar uzun bir zamandır destekliyor ki şimdi nasıl geri adım atacağını bilmiyor. Hatalarını görmek yerine tüm sorunlardan dolayı Türkiye'yi suçlamak daha kolay geliyor" şeklindeki değerlendirmesi de aktarıldı.

 

Yorumlar