Kudüs Müftüsü Emin el-Hüseynî'den Atatürk'e "Yahudi tehdidi" mektubu

Osmanlı toprağıyken İngilizler tarafından işgal edilen Filistin'de bulunan Kudüs Müftüsü Emin el-Hüseynî'nin, aynı şekilde Osmanlı bakiyesi olan Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Atatürk'e 100 yıl önce yazdığı mektupta, önlem alınmaması halinde, yaşanacakları yani bu günleri tarif ettiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Kudüs Müftüsü'nün Atatürk'e mektubu ortaya çıktı

AK Parti İstanbul Milletvekili Hulki Cevizoğlu, katıldığı bir televizyon programında Kudüs Müftüsü Emin el-Hüseynî'nin Mustafa Kemal Atatürk'e yazdığı mektubu okudu. Cevizoğlu'nun okuduğu mektupta, el-Hüseynî, Atatürk'e, Filistin'de yaşanan Yahudi tehdidi konusunda uyarılarda bulunuyor.

Mektupta el-Hüseynî, Filistin'in Yahudi mıntıkasının sığamayacağı bir yer olduğunu, bu nedenle Kudüs'e göç etmek isteyen Yahudilerin buraya geleceğini söylüyor. Diğer taraftan, mandadan nefret eden Arapların mandanın daimî kalacağını anladıktan sonra, manda mıntıkasını terk etmek zorunda kalacağını belirtiyor.

El-Hüseynî, bu durumda Filistin'de yaşayan Yahudilerin çoğunluk olacağını, Kudüs'teki Müslümanlara çeşitli zulümler yapılacağını ve Müslümanların azınlık haline geleceğini ifade ediyor. Son olarak, Filistin'in zamanla Yahudi devletine ilhak edileceğini ve kutsal mekanların Yahudilerin otoritesi altında kalacağını söylüyor.

Mektupta el-Hüseynî, Atatürk'ten Filistin'deki Müslüman ve Hristiyan Arapları emperyalizm, Yahudileştirme ve parçalama şerrinden kurtarmak ve onların milli, dini ve doğal haklarını korumak için çaba göstermesini istiyor.

Mektup, Atatürk'ün Filistin konusundaki hassasiyetinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Atatürk, 1919'da yayınladığı Amasya Genelgesi'nde, "Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır" diyerek, Filistin'in de bağımsız bir devlet olması gerektiğini belirtmişti.

Atatürk, 1922'de Lozan Barış Antlaşması'nın imzalanması sırasında da Filistin'in bağımsızlığını savunmuştu. Ancak, İngiltere'nin baskısı nedeniyle, Filistin'in Manda İdaresi altına girmesi kabul edildi.

Mektup, günümüzde de Filistin sorununun güncelliğini koruduğunu gösteriyor. Filistin, İsrail ile yaşanan çatışmalar nedeniyle yıllardır huzursuzluk yaşıyor.

Yorumlar