Kliring nedir?

Kliring nedir, kliring ne demek, kelime anlamı nedir gibi soruları ekonomiyle ilgilenenlerin ara ara sordukları

Google Haberlere Abone ol
Kliring nedir?

Kliring nedir, ne demek, kelime anlamı veya hangi sektörle ilgili bir ifadedir. İşte kliring hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Kliring, ülkeler arasındaki iki yanlı ticaret anlaşmalarının temelde malla ödemeyi öngören bir türü. Kliringde anlaşmalı ülkeler arasında ithalat ve ihracat işlemleri döviz kullanılmadan mahsup ve takas yoluyla ve kliring kurumları aracılığıyla gerçekleştirilir. Kliring kurumları merkez bankası ya da kliring ofisidir.

Kliring nedir, kliring ne demek, kelime anlamı nedir gibi soruları ekonomiyle ilgilenenlerin ara ara sordukları
Kliring Sistemi

 

Kliring anlaşması imzalayan ülkelerde ithalatçılar ithal ettikleri malların bedelini kendi ülkelerinde ulusal paralarıyla öderler. Bu paralar anlaşmalı ülkeye ihracatta bulunmuş kişilere alacaklarının ödenmesinde kullanılır. Böylece dövizle ödeme yapma zorunluluğu ortadan kalkar. Kliring uygulaması daha çok mallarını serbest dövizle satamayan ülkelerin başvurduğu bir yoldur ve çoğu durumda bir ülkenin dış ticaretini gittikçe bağımlı kıldığı için tercih edilmez. Bunun en iyi örneği II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasındaki Türk-Alman dış ticaretidir.

Kliring anlaşmaları genellikle kısa dönemler (genelde bir yıl) için yapılır. Dönem sonunda iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat birbirine eşitlenmediği takdirde yani taraflardan birinin alacaklı veya borçlu olması durumunda hesapların altın veya konvertibl dövizlerle denkleştirilmesi gerekmektedir.

Daha da detaylandırmak gerekirse; 

Kliring takasın biraz daha geliştirilmiş bir şeklidir. Kliring anlaşması imzalayan ülkelerde ithalatçılar, ithal ettikleri malların bedelini kendi ülkelerinde Kliring hesaplarını tutmakla görevlendirilen Merkez Bankası veya Kliring Ofisi gibi bir kuruma ulusal paraları cinsinden öderler, burada biriken para ihracatçıların paralarının ödenmesinde kullanılır.

Kliring nedir, kliring ne demek, kelime anlamı nedir gibi soruları ekonomiyle ilgilenenlerin ara ara sordukları
Kliring sistemi

 

Karşı ülke ithalatçılarının da kendi ilgili kurumana yatırmış oldukları paralardan ihracatçıların paraları ödenir. Bu şekilde oluşturulan hesaplar dönem sonunda oluşan hesaplarla denkleştirilir. Eğer arada bir açık söz konusu ise, bu açık önceden anlaşılan herhangi bir döviz ile kapatılır.

Kliring sisteminde döviz kullanılmaz, konvertibl paralardan hesap birimi olarak yararlanılır. Genellikle 1 yıllık olarak yapılan Kliring anlaşmaları uyarınca, dönem sonunda alacak ve borçlar arasında dengesizlik olursa borçlu tarafın alacaklı tarafa borcunu konvertibl dövizle ödemesi esastır.

Kliring belirlenmiş listeler (dış ticaretçilerle birlikte hazırlanır) dışındaki mal veya hizmet ticaretini kapsamaz.

Türkiye’de Kliring uygulamaları

Geçmiş yıllarda bu uygulama sıkça yapılmıştır.

Örneğin; 1933 yılında Almanya ile yapılan ticaret ve tediye anlaşmalarıyla Kliring usulü kabul edilmiştir. Bunu daha sonra İngiltere, Finlandiya, İsveç, Yugoslavya, Avusturya, Estonya, İtalya, Fransa ve diğer bazı ülkelerle yapılan anlaşmalar takip etmiştir.

Doksanlı yılların ilk yarısına kadar geçerli olan dış ticaret mevzuatında Kliring yöntemiyle dış ticaret önemli bir yere sahip olmuştur. Başta Sovyetler Birliği olmak üzere Polonya, Çekoslovakya ve Doğu Almanya ile özellikle ülkemizde bir takım sanayi tesislerinin kurulması, tevsii, modernizasyonu ile ülkemizde üretilmeyen yatırım mallarının teminine yönelik olmak üzere bu ülkelerle uzun yıllar Kliring esasına göre ticaret yapılmıştır.

Belirtilen dönemde yürürlüğe konulan İhracat Rejimi Kararlarında da ikili anlaşmalar kapsamında yapılacak takasa dayalı ihracata ilişkin hükümlere yer verildiği görülmektedir. Örneğin; 30.04.1978 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 7/15403 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki İhracat Rejimi Kararı’nın 15’inci maddesinde “Anlaşmalı Ülkelere Yapılacak İhracat” başlığı altında yer alan “Aramızda iki taraflı ticaret ve serbest döviz esasına dayanmayan ödeme anlaşması bulunan ülkelere yapılacak ihracat lisansa bağlıdır. Ticaret Bakanlığı bu ülkelere yapılacak ihracatı üretim, stok, anlaşma, hesap ve mübadele durumuna göre düzenlemeye yetkilidir” hükmü ile Kliring anlaşmalı ülkelere yapılacak ihracat düzenlenmiştir.

26.05.1979 Tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 7/17493 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekinde “Dışsatımı Düzenleme Kararı” adı ile çıkarılan kararın 20'nci maddesinde Kliring anlaşmalı ülkelere yapılacak ihracata ilişkin düzenleme bu kez “Kliring anlaşmalı ülkelere yapılacak dışsatım” başlığı ile ve Kliring deyimi açıkça ifade edilerek yer almıştır.

Halen yürürlükte bulunan 95/7623 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi eki İhracat Rejimi Kararı’nın Ticaret Bakanlığı’nın yetkilerini sayan 3’üncü maddesi (d) fıkrasının “Bağlı muamele takas ve dolaylı ofset gibi karşılıklı ticaret uygulamalarının usul ve esaslarını gerektiğinde sektör ve/veya ülke bazında belirlemeye” şeklindeki hükmü ile uygulaması olmasada da bakanlığın bu yetkisi ifade edilmiştir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isteyenler Ticaret Başmüfettişi Bayram Çelik’in makalesinde bolca detay bulabilirler.

Kaynak: Dünya.com

Yorumlar