'Kirpik dibi iltihabı varsa arpacık tekrar edebilir, tedavi ettirilmelidir'

Bir İnci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Kazım Şen, halk arasında arpacık olarak bilinen rahatsızlığın herkeste görülebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Kirpik dibi iltihabı varsa arpacık tekrar edebilir, tedavi ettirilmelidir'

Bir İnci Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Kazım Şen, halk arasında arpacık olarak bilinen rahatsızlığın herkeste görülebileceğini söyledi. Bazı kişilerde tekrar etme eğilimi bulunduğunu aktaran Şen, "Ancak kirpik dibi iltihabı varsa arpacık veya şalazyonun oluşma ve tekrar etme ihtimali yüksektir. Bu nedenle iltihap varsa tedavi ettirilmelidir." tavsiyesinde bulundu.

Söz konusu rahatsızlığa dikkat edilmediği takdirde gözün şeklini bozarak bulanık görmeye neden olabileceğini belirten Dr. Kazım Şen, "Arpacık, genellikle göz kapağının kenarına yakın konumda kırmızı ve ağrılı bir şişlik olarak görülür. Arpacık kirpik köklerindeki veya arkasındaki yağ bezlerinin bakteri enfeksiyonundan kaynaklanır. Bu nedenle kirpik hijyenine dikkat edilmeli; yapılan göz makyajı iyi temizlenmeli, temiz olmayan ellerle gözler ovuşturulmamalıdır." dedi. Arpacığın göz kapağında hassasiyet, kızarıklık, gözde rahatsızlık hissi verdiğini belirten Şen, "İlerledikçe göz kapağının kenarında, kirpik dibinde, merkezinde genellikle küçük bir apse noktası bulunan kırmızı bir şişlik, gözde yabancı cisim hissi, ışık hassasiyeti, ağrı, göz kapağı kenarında kabuklanma, gözde sulanmaya yol açar." bilgisini verdi. Arpacık geçene dek günde 3 ile 5 kez 5-10 dakikalık pansumanın iyi bir tedavi olduğunu vurgulayan Şen, "Azalmazsa göz doktoruna görünmekte fayda vardır, uygun antibiyotik tedaviye eklenmelidir." dedi. Göz kapaklarında birçok yağ bezi bulunduğunu aktaran Göz Hastalıkları Uzmanı, şunları kaydetti:

"Bu yağ bezlerinin kanal ağızlarından birinin tıkanması yağ birikmesine neden olur. Ağrılı ve kızarık dönemi geçen arpacıklar ise kist haline gelirse buna şalazyon denir. Şalazyon vakalarının yaklaşık yüzde 25’i herhangi bir belirti vermeden oluşur ve tedavi uygulanmadan kaybolabilir. Bazı durumlarda şalazyon kızarır, şişer ve hassaslaşır. Büyük bir şalazyon, gözün şeklini bozarak bulanık görmeye de neden olabilir. Bazı durumlarda şalazyon, tüm göz kapağının aniden şişmesine neden olabilir. Geciktirilmeden tedavi edilmesi gerekir. Patlatmaya çalışılmaması veya sıkılmaması gerekir. Aksi takdirde enfeksiyon yakındaki göz kapağı dokusuna yayılabilir. Sıcak pansumanın fayda etmediği şalazyon tedavi edilmediği ya da geç kalındığında göz kapağında kalıcı şişliğe neden olabilir. Diğer tedavilere yanıt vermezse veya görmeyi etkilerse, göz hekimi tarafından lokal anestezi ile ameliyatla tedavi edilebilir. Bu nedenle erken tedavi daha çabuk, daha kolay, sorunsuz, izsiz bir sonuç almamızı sağlar."
CİHAN

Yorumlar