KCK ana davasında şimdi de ifade krizi yaşanıyor

KCK ana davasının görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde şimdi de ifade krizi yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
KCK ana davasında şimdi de ifade krizi yaşanıyor

KCK ana davasının görüldüğü Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde şimdi de ifade krizi yaşanıyor. Davanın görüldüğü mahkemede daha önce üst üste Kürtçe savunma krizleri yaşanmış, ana dilde savunma hakkının tanınmasının ardından kriz aşılmıştı. Ancak son dört duruşma gibi bugün de sanıklar, mahkemenin özel yetkili olduğunu belirterek, ifade vermeyeceklerini dile getirdi. Bunun üzerine mahkeme heyeti, sanık ve yakınlarını salondan çıkararak duruşmaya devam etti. Sanık avukatları ise duruşmadan çekildiklerini belirtip salondan çıktı.

Terör örgütü KCK ana davasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. 94’ü tutuklu 175 sanıklı davanın 61. duruşmasına 5 tutuksuz ve 80 tutuklu sanık hazır bulundu. Duruşmada tüm sanıklar adına söz alan tutuklu sanıklardan Herdem Kızılkaya, Türkçe yaptığı konuşmada, özel yetkili mahkemelerin, 1925 yılında kurulan İstiklal Mahkemeleriyle aynı olduğunu iddia etti. Özel yetkili mahkemelerin kalkacağının kesin gibi göründüğünü belirten Kızılkaya, “Biz yargılamadan kaçmıyoruz. Aksine adil bir yargılama arıyoruz. Bu nedenle özel yetkili mahkemeye ifade vermeyeceğiz ve duruşmalara katılmayacağız. Adil bir yargılama olursa ifade vereceğiz." diye konuştu.

Kızılkaya’nın konuşmasının ardından sanıklar ile yakınları ayağa kalkarak, alkışlarla mahkemeyi protesto etti. Salona takviye olarak askerler girdi. Mahkeme heyeti, sanık ve yakınlarının duruşma düzenini bozduğunu kayda geçirdi. Mahkeme heyeti, sanık ve yakınlarının salondan çıkarılmasına karar verdi. Bu gerginlikten sonra söz alan sanık avukatlarından Sinan Tanrıkulu, müvekkillerinin mahkemeyi protesto etmesinden dolayı duruşmadan çekildiklerini açıkladı. Avukatlar daha sonra salondan çıktı. Mahkeme heyeti de iddia makamının görüşünü aldı. Savcı, 4 tutuklu sanığın tahliyesini talep etti. Mahkeme duruşmaya ara verdi. CİHAN

Yorumlar