Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

- Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Mehdi: - "Ülkelerin girişimlerinin ekonomik ve diplomatik çıkarlarla bağlantılı olduğu için biz bir halk girişimi projesi geliştirdik. Hükümetten olmayan şahsiyetler belirledik ve Körfez bölgesindeki çeşitli ülkelerde görüşmeler talep ettik"

Google Haberlere Abone ol
Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz

HARTUM (AA) - Sudan'daki muhalif "Nida Sudan" ittifakı, Körfez krizinin büyümesini esefle karşıladıklarını belirtti.

İttifaktan yapılan yazılı açıklamada, Körfez krizinin Kuveyt'in arabuluculuğu çerçevesinde diyalog yoluyla çözüme ulaşacağını ümit ettikleri ifade edildi. Açıklamada ayrıca Körfez krizinin büyümesini esefle karşıladıkları dile getirildi.

Sudan'da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı ve Uluslararası İtidal Platformu Yürütme Ofisi Başkanı Sadık el-Mehdi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Körfez krizine çözüm bulmak için "halk girişimi projesi" geliştirdiklerini duyurdu.

"Ülkelerin girişimlerinin, ekonomik ve diplomatik çıkarlarla bağlantılı olduğu için biz bir halk girişimi projesi geliştirdik. Hükümetten olmayan şahsiyetler belirledik ve Körfez bölgesindeki çeşitli ülkelerde görüşmeler talep ettik." diyen Mehdi sözlerine şöyle devam etti:

"Maalesef çok sayıda batı ülkesi, taraflara silah satmasıyla anlaşmazlığa yatırım yapıyor. Heyetlerini belirlediğimiz halk inisiyatifini bir fırsat olarak değerlendiriyoruz.Uluslararası İtidal Platformu Genel Sekreteri Meran el-Fauri, Körfez bölgesindeki çeşitli ülkelere girişimin içeriğini bildirmeleri için resmi olarak ziyaret tarihlerinin belirlenmesi için çalışıyor."

Sudan'da silahlı hareket ve siyasi partilerden teşekkül eden muhalefet, Aralık 2014'te Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir yönetimine karşı Nida Sudan ittifakını kurmuştu.

"Nida Sudan" ittifakı çatısı altında Sadık el-Mehdi liderliğindeki Milli Ümmet Partisi başta olmak üzere Darfur bölgesinde hükümete karşı silahlı mücadele veren Abdulvahid Muhammed Nur liderliğindeki Sudan Kurtuluş Hareketi, Cibril İbrahim başkanlığındaki Adalet ve Eşitlik Hareketi ve Minni Arko Minawi başkanlığındaki Sudan Kurtuluş Hareketi'nin yanı sıra Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey Örgütü (SPLM-N) bulunuyor.

Katar ile bazı Arap ülkeleri arasındaki kriz, 5 Haziran'da Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn yönetimlerinin Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmeleriyle başlamıştı.

Katar'a abluka uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine "Türkiye'nin Katar'daki askeri üssünün kapatılması, İran ile ilişkilerin kesilmesi ve Al Jazeera televizyonunun kapatılması" gibi şartların bulunduğu 13 maddelik bir talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.

Yorumlar