Katalonya geri adım attı, bağımsızlık süreci askıda

Katalonya İspanya'dan ayrılma kararı için referanduma giden Katalonya'da hükümet, bağımsızlık için zamana ihtiyaçları olduğunu açıkladı. atalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, “1 Ekim'deki referandum sonucuna göre Katalonya bağımsızlığa hak kazandı“ dese de bağımsızlık ilan etmedi.

Google Haberlere Abone ol
Katalonya geri adım attı, bağımsızlık süreci askıda

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İspanya ve Avrupa ülkelerinin bütün uyarılarına rağmen Özerk Katalonya Yönetimi, bağımsızlık kararını şimdilik askıya aldı. 

İspanya'nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont, bağımsızlık ilanını askıya aldıklarını açıkladı. 

Katalonya yerel parlamentosu, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesine rağmen 1 Ekim'de yapılan bağımsızlık referandumu sonrası ilk kez toplandı. 

Katalan lider Puigdemont, bir saat gecikmeli yaptığı konuşmasında, "1 Ekim'deki referandum sonucuna göre Katalonya bağımsızlık hakkı kazandı." dedi. Beklentilerin aksine bağımsızlık ilanı yapmayan Puigdemont, "Katalonya'nın cumhuriyet yönetiminde bir devlet olması için halkın bana verdiği yetkiyi üstleniyorum. Ama İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını askıya alıyorum. İspanyol hükümetinden arabuluculuğu kabul etmesini istiyorum." diye konuştu.

Katalonya'nın bir Avrupa sorunu olduğunu kaydeden Puigdemont, "Benden hiçbir zaman tehdit ve şantaj duymayacaksınız. Gerilimi artıracak değil azaltacak mesajlar vereceğim. Asla hepimiz aynı fikirde olmasak da birlikte yaşayacağız." ifadesini kullandı.

Diktatör Franco'nun ölümünden sonra "İspanya'nın ekonomideki motorunun, modernleşmesinde ve istikrarındaki önemli faktörün Katalonya olduğunu" savunan Puigdemont, ancak merkezi hükümetin bu gerçeği görmezden geldiğini ileri sürdü. 

2010 yılında Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği yeni özerklik statüsüne vurgu yapan Katalonya Başkanı, "Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra İspanyol devleti parmağını bile kıpırdatmadı, Katalanlar hayatta kalmalarının tek garantisini kendi devletini kurmak olarak gördüler." açıklamasında bulundu. 

İspanyol halkına da mesaj vermek istediğini söyleyen Puigdemont, şöyle konuştu: 

"İspanya ve İspanyol halkı ile iyi ilişkiler bizim arzumuz ve önceliğimiz. Biz suçlu, deli ya da darbeci değiliz. Oy kullanmak isteyen normal bir halkız. İspanya ve İspanyollara karşı değiliz. Tam tersine daha iyi anlaşmak istiyoruz. Bu zamana kadar ilişkilerin işlemediğini hepimiz gördük. Anayasanın ötesinde de bir demokrasi var. Bunu herkes görmeli." 

Katalonya Başkanı, "İlk defa Avrupa demokrasisinde bir seçim gününde sandık başına giden vatandaşlar polis saldırısına uğradı, psikolojik baskıya maruz kaldı, telefonları dinlendi." ifadelerini kullandı.

Katalonya yerel polisi, yerel parlamentonun bulunduğu ve normalde halka açık olan Ciutedella Parkı'nın kapılarını dün geceden itibaren girişlere kapatmıştı. 

İSPANYA YİNE DE TEPKİLİ 

İspanya hükümeti, ülkenin doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin Başkanı Carles Puigdemont'un konuşmasını "üstü kapalı bağımsızlık ilanı" olarak yorumlayıp, "kabul edilemez" olduğunu savundu.

İspanya resmi haber ajansı EFE, Katalonya Başkanı Puigdemont'un konuşmasının merkezi hükümet tarafından "yasa dışı ve hileli bir referandumu geçerliymiş gibi gösterme çabası" olarak görüldüğünü yazdı. İspanyol hükümeti kaynaklarına dayandırılarak verilen haberde, Puigdemont'un açıklamalarına karşı merkezi hükümetin yeni önlemler alacağı da iddia edildi.

Öte yandan Puigdemont'un İspanyol hükümeti ile diyalog kapısını açmak için bağımsızlık ilanını beklemeye aldığını açıklayan sözleri, Katalonya'daki muhalefet partileri tarafından sert dille eleştirildi. Katalonya'da ana muhalefette olan Ciudadanos partisinin lideri Ines Arrimadas, "Beklemeli de olsa bir bağımsızlık ilanı yapmak demokrasiye darbedir. Endülüs'te yaşayan ailemin beni görmek için Katalonya'ya geldiklerinde bir pasaport almalarına hiçbir zaman müsaade etmeyeceğim." şeklinde konuştu.

OLAYLI GÖSTERİLER YAŞANMIŞTI

Valencia kentinde dün düzenlenen bir gösteride, bağımsızlık yanlıları ve İspanyol milliyetçisi iki grup genç arasında kavga çıkmış, olaylar kısa sürede önlenmişti.

- Katalonya'da bugün gün boyunca yoğun güvenlik önlemleri alınmıştı. 

İspanya'da merkezi hükümetten, muhalefet partilerine ve sivil toplum örgütlerine kadar bağımsızlık karşıtı tüm kurumlar, Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Başkanı Carles Puigdemont'tan bugünkü oturumda tek taraflı bağımsızlık ilan etmemesini istemişti. .

Katalonya Yerel Parlamentosundaki genel kurul toplantısını izlemek üzere dünyanın dört bir yanından ve İspanya'nın farklı kentlerinden Barselona'ya gelen 500'den fazla basın mensubu akredite oldu.

AVRUPA BİRLİĞİ BAĞIMSIZLIĞA KARŞI

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği'nin İspanya Hükümeti ile Katalonya arasındaki krizde arabulucu olmaması gerektiğini söyledi. Almanya Başbakanı Şansölye Angela Merkel ile Frankfurt Kitap Fuarı'nın açılışına katılan Macron, burada açıklamalarda bulundu. Macron, "Avrupa, Fransa ve Almanya neden Katalan konusuna müdahil olmuyor? Çünkü Avrupa bağımsız devletlerden oluşmaktadır. Eğer ben Katalan sorununa karışırsam, bu İspanya'nın iç işlerine karışmak olur ve bu Başbakan ve İspanya Kraliyeti tarafından kabul edilebilir bir şey olmaz." dedi.

Katalanların baskı altında olduklarını düşünmediğini ifade eden Macron, bu nedenle Başbakan Mariano Rajoy'u desteklediğini söyledi. AB'nin konuyla ilgili nasıl bir tutum takınması gerektiğine de değinen Macron, "AB, Katalonya ile Madrid arasındaki krizde arabulucu olmamalı." dedi.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, bugün yaptığı açıklamada Katalonya özerk yönetim hükümetinin başkanı Carles Puigdemont'dan bağımsızlık ilan etmemesini istemişti.

FRANSA'YI DA İLGİLENDİRİYOR

Diğer taraftan Fransızların yarısından fazlası Katalonya'nın muhtemel bağımsızlık ilanını desteklemiyor. Fransa'nın AB İşlerinden Sorumlu Bakanı Nathalie Loiseau da Katalonya'nın tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi halinde bunu tanımayacaklarını açıklamış, Macron ise 1 Ekim'deki referandumun ardından İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile yaptığı görüşmede, İspanya'nın anayasal birliğini desteklediklerini söylemişti.

Fransa'nın "Kuzey Katalonya" olarak bilinen Pyrenees-Orientales bölgesinde de İspanya'nın Katalonya bölgesindeki insanlarla yakın bağları bulunan yaklaşık 470 bin kişi yaşıyor.

Yorumlar