Kar altındaki İstanbul'da son durum

İstanbul'da cuma günü başlayan kar yağışı hala devam ediyor. Kar yağışının cuma gününe kadar devam edeceği belirtiliyor. Şehir genelinde ana arterlerde trafik sorunu yaşanmazken, ara sokakların temizlenmemesi nedeniyle hala sorunlar yaşanıyor. Deniz ulaşımı durma noktasında. Hava ulaşımında ise yavaş yavaş seferler normale dönmeye başladı.

Google Haberlere Abone ol
Kar altındaki İstanbul'da son durum

Sonhaberler | Haber Merkezi 

İstanbul'da cuma günü aniden bastıran kar yağışı beşinci gününde de devam ediyor. İlk gün İstanbul trafiğinde yaşanan sıkıntılar sonraki günlerde yerini sakinliğe bıraktı. Şehrin ana arterlerinde herhangi bir sorun yaşanmıyor. Ancak ara sokaklarda ve kaldırımlarda temizlenmeyen kar mahalle aralarındaki ulaşımı zorlaştırıyor. Kar yağışı deniz ulaşımını durdurdu. İDO ve Şehir Hatlarında seferler iptal edilmeye devam ediyor. Hava ulaşımında ise düne kadar iptal edilen seferler bu sabahtan itibaren yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Kar yağışının cuma gününe kadar devam edeceğini belirten yetkililer, sürücülerin kar lastiği takmadan trafiğe çıkmamaya devam etmesini istiyor. 

136 BİN TON TUZ KULLANILDI

İstanbul'u etkisi altına alan karla mücadele için İstanbul Büyükşehir Belediye ekiplerince toplam 136 bin ton tuz ve 539 ton solüsyon kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı, gece aralıklarla devam etti. Belediye ekipleri, gece boyunca TEM Otoyolu'nda Karayolları ekiplerine araç ve tuz takviyesi yaparak yolun açık tutulmasını sağladı, ilçe belediyelerine de ek tuz takviyesi yaptı. Kar yağışının başlamasından bu yana belediye ekipleri toplam 136 bin tuz, 539 ton solüsyon kullandı. Vatandaşlara, mobil büfelerle kumanya, çay ve hazır çorba dağıtıldı. Ulaşım hizmetleri, halkı mağdur etmemek için 7/24 çalışmalarına devam etti. Gece boyunca Park ve Bahçeler ile Katı Atık Müdürlüğü, Zabıta, İSFALT, İSTAÇ, 153 Beyaz Masa ekipleri üst geçitler, meydanlar ve otobüs duraklarında kar küreme ve tuzlama çalışmaları yaptı.

Kış koşullarına ilişkin çalışmalar, itfaiye, yol bakım, AFAD, emniyet, AYEDAŞ, BEDAŞ, TİAŞ, İGDAŞ, İSKİ, Şehir Hatları, Metro İstanbul, İETT, İCA (YSS Köprüsü) Karayolları, İBB Trafik başta olmak üzere 27 ayrı birimin yöneticileri tarafından AKOM'da koordine edildi. Çeşitli noktalarda terk edilmiş, mahsur kalan veya trafiği olumsuz etkileyen araçlar (Tır, otomobil, kamyon, otobüs) itfaiye, yol bakım ekipleri tarafından güvenli noktalara çekildi. Yoğun kar yağışı nedeniyle, İstanbul Metro, tramvay hatlarında 24 saat kesintisiz hizmet verirken, metrobüs hattına ek seferler konuluyor.

SAHİPSİZ HAYVANLAR UNUTULMADI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kar yağışının etkisini iyice arttırmasından dolayı sahipsiz hayvanların aç kalmaması için de çalışmalar yürütüyor. Veteriner Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, soğuk havaların etkisini arttırmasıyla belirli aralıklarla sahipsiz hayvanları besliyor. Ormanlık alanlar başta olmak üzere birçok bölgedeki noktalara, hayvanlar için mama bırakılıyor. Ayrıca besleme noktalarında tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan hayvanlar da veterinerler tarafından tedavi ediliyor. Belediye ekipleri, kar yağışının başladığı günden itibaren bin 347 araç ve iş makinesiyle, 9 bölgede üç vardiya halinde 7 bin personelle görev yaptı. Yol Bakım Daire Başkanlığına bağlı kar küreme ekipleri, dün gece saatlerinden sabah saatine kadar 27 bin 411 ton tuz, 146 ton solüsyon kullandı. Öte yandan Zeytinburnu Spor Kompleksinde de sokakta yaşayan evsizler misafir edilerek ihtiyaçları gideriliyor.

BARAJLAR DOLDU

İstanbul'da yaklaşık 4 gün etkili olan kar yağışının ardından barajlardaki dolululuk oranı yüzde 60'a yaklaştı. AA muhabirinin İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerinden derlediği bilgilere göre, kente su sağlayan Ömerli, Pabuçdere, Sazlıdere, Büyükçekmece, Alibey, Terkos, Kazandere, Elmalı, Darlık, Istrancalar barajlarındaki su miktarı, kar yağışının ardından yaklaşık yüzde 4 daha arttı. Bu kapsamda, toplam 868 milyon 683 bin metreküp su tutma kapasitesi bulunan barajların 6 Ocak'ta yüzde 55,55 olan doluluk oranı yüzde 59,53'e yükseldi. Böylece barajların doluluk oranı, geçen temmuzdan sonra en yüksek seviyeyi görmüş oldu. Barajlarda şu anda 578 milyon 554 bin 941 metreküp su bulunuyor. Barajların bugün itibarıyla doluluk oranı ise şöyle: Baraj Doluluk (yüzde) Ömerli 86,02 Darlık 80,97 Terkos 56,70 Büyükçekmece 39,35 Sazlıdere 37,31 Alibey 65,24 Kazandere 35,40 Pabuçdere 17,63 Istrancalar 82,48 Elmalı 0,52

İBB'DEN YENİ UYARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, özel araç kullanan yurttaşların kış lastiği konusunda hassasiyet göstermelerinin önemli olduğunu vurgulayarak "Vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını belli düzeyde kullanmalarını talep ediyoruz." dedi. İstanbul'u etkisi altına alan karla mücadele çalışmalarını Afet Koordinasyon Merkezinde (AKOM) takip eden Baraçlı, bu çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Kış mevsimi başladığında AKOM'u harekete geçirdiklerini anlatan Baraçlı, geçen Cuma günü kar beklentilerinin olduğunu ve gerekli hazırlıkları yaptıklarını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 7 bin personel ve bin 345 civarında araçla karla mücadele çalışmalarını yürüttüğünü, stokta bulunan 245 bin ton tuzu bu süreçte kullandıklarını aktaran Baraçlı, kışla ilgili oluşabilecek her türlü afete karşı hazırlıkları tamamladıklarını vurguladı.

Cuma gününden itibaren de daha önce yaptıkları hazırlıklar sonucu belediyenin sorumluluğu olan alanlarda, ana arterlerde bir problemle karşı karşıya kalmadıklarını anlatan Baraçlı, şunları söyledi: "İstanbul trafiğini belirli bir düzeyde akıtmış olduk. Karın ne zaman geleceği belli değil. Yarın da yine kar beklentimiz var. AKOM olarak teyakkuzdayız. Meteorolojideki arkadaşlarımızla, diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki arkadaşlarla, belediyeye bağlı şirketler, çalışanlar ve daire başkanlarıyla irtibattayız."

Kış lastiği kullanımının önemine değinen Baraçlı, kış lastiğinin ticari araçlarda kullanımının zorunlu olduğunu hatırlatarak, "Özel araç kullanan vatandaşlarımızın kış lastiği kullanımı noktasında hassasiyet göstermeleri çok önemli. Vatandaşlarımızın seyahat ederken bu tarz önerilerimize de kulak vermelerini isteriz. Vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarını belli düzeyde kullanmalarını talep ediyoruz." diye konuştu.

Vatandaşların hem araçlarının lastiklerini hem de giydikleri ayakkabıları "kış moduna alması gerektiğini" belirten Baraçlı, "Buzlanma çok önemli. Bu noktada insanın dengesini kaybetmeden yürümesi için de ellerini cebine sokmaması gerekiyor." uyarısını yaptı. ayri Baraçlı, sert geçen kış şartları altında çeşitli nedenlerle sokaklarda yaşamak zorunda kalan bine yakın vatandaşa da hizmet verdiklerini aktardı. Gelen ihbarlar üzerine vatandaşları mağdur etmeyerek Zeytinburnu Spor Kompleksine aldıklarını anlatan Baraçlı, burada onların sağlık ve barınma ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlattı.

Yorumlar