Kamu özel sektör işbirliği ile kuruldu, hem çevre kurtuldu, hem örnek oldu

Kamu ve özel sektörün bir araya gelerek hayata geçirdiği Bursa Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, ülkede örnek gösteriliyor. Kentin doğusunda Kestel ve Gürsu’da yer alan konutlar ve endüstriyel tesislerin atık sularının arıtılması için kurulan...

Google Haberlere Abone ol
Kamu özel sektör işbirliği ile kuruldu, hem çevre kurtuldu, hem örnek oldu

Kamu ve özel sektörün bir araya gelerek hayata geçirdiği Bursa Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, ülkede örnek gösteriliyor.

Kentin doğusunda Kestel ve Gürsu’da yer alan konutlar ve endüstriyel tesislerin atık sularının arıtılması için kurulan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi, evsel ve sanayi atık sularını arıtarak doğaya salıyor. Geçen günlerde kapasitesini üç katına çıkarmak için protokol imzalanan tesiste bundan sonra hedef; arıtılan suyu tarım ve sanayide yeniden kullanmak. Tesisin laboratuvarında atık sularının giriş ve çıkış sonuçları test edilerek tablo 19 değerlerine göre arıtma sağlanıyor.

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, Yeşil Çevre Arıtma Tesisi'nin 1998 yılında endüstriyel ve evsel nitelikli atık suların arıtılması için Bursa Valiliği öncülüğünde, yerel belediyeler ve bölgedeki sanayi kuruluşları tarafından müştereken kurulduğunu söyledi. Tesisin ortak akılla yönetildiğini anlatan Aydın, “Model olarak işletme kooperatifi statüsünde, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak faaliyetini sürdürüyor ve model olarak ülkemizde tek bir örnek. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bu model örnek gösteriliyor.” şeklinde konuştu.

Biri çevre mühendisi, diğeri çevre teknikeri olmak üzere iki kişinin çalıştığı laboratuvar hakkında bilgi veren Aydın, “Yeşil Çevre'ye ait olan bu laboratuvarda giriş ve çıkış sularının günlük analizini yapıyoruz. Bizden istenilen kriterlere uygunluğunu ölçüp, raporlayarak ilgili birimlere ulaştırıyoruz. Aynı zamanda ortaklarımızın fabrikadan çıkış analizlerini de yaparak kirlilik yüklerini ölçüp yerinde tedbir alınmasını sağlıyoruz.” dedi.

1998 yılında kurulan tesisin, 2006 Haziran ayından itibaren hizmet vermeye başladığını hatırlatan Mehmet Aydın, şunları söyledi: “Su kirliliği kontrol yönetmeliğine göre çalışır. Tablo 19 değerlerine göre çalışıp, bunu ilgili mercilere sunan bir tesistir. Kapasitemiz günlük 52 bin 500 metreküp. Ancak günümüzde hızlı nüfus artışı ve sanayi kuruluşlarındaki kapasite artırımı ile su kirliliği kontrol yönetmeliğindeki yeni kriterler tesisin yeni yatırımlarını zorunlu kılmıştır. Bu bakımdan tesisimizin kapasitesini kademeli olarak 150 bin metreküp güne çıkarmak için çalışma yaptı ve ihalesi imzalandı. 15 aylık bir inşaat süresi sonrasında filen 100 bin metreküp günlük suyu arıtır hale gelecek, daha sonra ise ihtiyaç duyulduğunda 150 bin metreküp güne çıkacağız.”

Yeşil Çevre'nin 335 sanayici ortağı bulunduğunu anlatan Aydın, arıtmanın ötesinde oraklarına başka çevresel hizmetler de verdiklerini söyledi. Şu anda arıtılan suyu yeniden doğaya saldıklarını anlatan Aydın, hedeflerinin ise arıtılan suyun yeniden sanayici ortakları ve tarımın kullanımına sunulması olduğunu kaydetti.

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi'nin kooperatif ve statü olarak kamu, özel sektör ve yerel yönetimlerin bir araya gelerek ortaklaşa kurduğu arıtma tesisi olduğunu belirten Aydın, “Bu kapsamda şu anda Çerkezköy Ergene havzasında bize benzer bir arıtma tesisi kooperatifi kurularak faaliyetini sürdürüyor. Bu anlamda Yeşil Çevre Arıtma Tesisi bir modeldir.” dedi.

Mevcut tesisin 2006 yılında 11 milyon dolara tamamlandığını anlatan Mehmet Aydın, Yeşil Çevre'nin yeni kapasite artırım tesisinin ise 8 milyon 900 bin dolara ihale edildiğini, bu paranın da tesis ortakları tarafından karşılandığını söyledi.

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi İşletme Kooperatifi işletme sorumlusu çevre mühendisi Çağatay Çetinkaya, tesiste arıtılan atık suların yüzde 30’unun evsel, yüzde 70’inin de endüstriyel olduğunu belirtti. Tesiste fiziksel ve biyolojik olarak çift kademeli arıtma yapıldığını anlatan Çetinkaya, yatırımlarla birlikte yönetmeliğin kendilerinden istediği renk barometresini de sağlayacak şekilde suların arıtılıp doğaya salınacağını söyledi.

Çağatay Çetinkaya, Yeşil Çevre Arıtma Tesisi'nin Bursa’nın doğusuna hizmet verdiğini, tesis kurulmadan önce bölgedeki atık suların açık kanallar, tarla ve derelere aktığını hatırlattı. “Yeşil Çevre tesisi kurulduktan sonra kooperatife ait 27 kilometrelik kolektör hatları ile bütün bu açık kanallardaki atık sular kapalı boru sistemlerine çevrilerek arıtma tesisimize yönlendirildi. Bu atık sular tesiste arıtılarak doğaya temizlenmiş bir şekilde deşarj edilmeye başlandı.” şeklinde konuştu.

Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Laboratuvarı teknikeri Filiz Din de laboratuvarda suların azot testini yaptıklarını, giriş ve çıkış numunesinden analizler yaptıklarını, tablo 19 değerlerini sağladıklarını kaydetti.

CİHAN

Yorumlar