Kaçak telefonlar kapanacak mı, IMEI kullanım süresi dolan veya uzatılmayan, kayıt edilmeyen telefonlar?

IMEI kullanım süresi uzatma, yurt dışı telefon kullanma süresini uzatma artık yapılamıyor mu? BTK bu konuda yeni bir karar aldı mı, alınan karar ne anlama geliyor? Yurt dışından getirilen iPhone ve benzeri telefonları 120 gündan fazla kullanmak isteyenlere kötü haber geldi.

Google Haberlere Abone ol
IMEI kullanım süresi uzatmada yeni gelişme

Kaçak telefonlar kapatılacak mı, IMEI kullanım süresi uzatma veya yurt dışından getirilen iPhone v ebenzeri gibi telefonları 120 günden daha fazla kullanma hakkı için yapılan kayıt işlemleri ne oldu, sona erdi mi, neden sona erdi soruları muhatapları tarafından merakla soruluyor. Kaçak telefonlar kapanacak mı, IMEI kullanım süresi dolan veya uzatılmayan, kayıt edilmeyen telefonlar?

Yurt dışından telefon getiren veya yurt dışından geldiği için yanında başka ülkeye kayıtlı telefon bulunan vatandaşların bu telefonlarını Türkiye'de kullanabilmeleri için başlatılan "IMEI uzatma süresi veya yurt dışı geçici telefon kayıt uzatma süresi" konusunda yeni bir gelişme yaşandı.

Yurt dışından getirdikleri telefonları e-Devlet Kapısı veya BTK üzerinden kaydettirmek isteyenler karşılarında açılamayan bir sayfa görüyor. 

Sayfaya giriş yapamayanlar ilk etapta teknik bir sorundan kaynaklı durum yaşandığını sanıyor. Ancak durum böyle değil. Açılamayan ve 404 hatası veren sayfa aslında e-Devlet Kapısı yönetimi tarafından bilinçli olarak kaldırılmış bir sayfadır. Nedeni ise artık bu işlemin yapılmayacak olmasındadır.

IMEI kullanım süresi uzatma, yurt dışı telefon kullanma süresini uzatma artık yapılamıyor mu
IMEI kullanım süresi uzatma, yurt dışı telefon kullanma süresini uzatma artık yapılamıyor mu

 

Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK), Kovid-19 salgını sürecinde yurt dışından getirilen iPhone ve benzeri telefonlar için geçici IMEI uzatma hizmeti başlatmıştı. 120 günü aşan telefonların kullanılabilmesi için yapılan bu kayıt uzatma işlemi salgın bittikten sonra da bir süre devam etti. 

Ancak bu durum giderek suistimal edilmeye başlanınca sektör temsilcileri rahatsız olmaya başladı. Konuyla ilgili BTK'ya yapılan şikayetler sonuç verdi ve BTK gereken işlemi gerçekleştirdi. 

BTK tarafından 20 Şubat 2021’de e-Devlet üzerinden devreye alınan Kullanım Süresi Uzatma hizmeti kullanılarak kayıtsız telefonlara ücretsiz olarak 30 gün süre eklemesi yapılabiliyordu.

30 günün sonunda aynı pasaport bilgileriyle uzatma yapılarak yurt dışından getirilen telefonlar toplam 12 ay boyunca pasaport kayıt ücreti ödemeden kullanılabiliyordu.

E-Devlet üzerindeki geçici IMEI uzatma hizmeti geçtiğimiz günlerde kaldırıldı. Donanımhaber'in BTK Tüketici İletişim Merkezi'ni arayarak edindiği bilgilere göre, bu hizmetin Covid-19 seyahat kısıtlamaları nedeniyle devreye alındığı fakat kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte hizmetin sonlandırıldığı belirtildi.

Bundan böyle yurt dışından getirilen telefonları Türkiye’de 120 gün sonrasında kullanabilmek için pasaport ile IMEI kaydı yapmak gerekiyor.

E-Devlet’teki BTK IMEI Kaydet hizmetini kullanarak 2.849 TL karşılığında telefonunuzun IMEI’sini kaydedebilirsiniz.

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARI KULLANABİLMEK İÇİN

Akıllı telefonların özellikle de iPhone telefonların yurt dışından gelişinin daha ekonomik olmasından dolayı kullanım sayısında artışlar yaşanıyor. Yurt dışından bir telefon satın aldığınızda bunu Türkiye’de 120 günden fazla kullanmak için pasaport kaydı gerekiyor. e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilen IMEI uzatma işleminin yapılamamasının ardından detaylar araştırma konusu oldu. Binlerce telefonu bu yöntemle kullanan kişiler telefonları nasıl kullanacağını merak etmeye başladı.

-Pasaport kaydı yaptırarak yasal olarak devam etmek: Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone’u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirebiliyorsunuz ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamıyor. 3 bine yakın da ücret tahsil edilmektedir.

-Yıl başına kadar beklemek: BTK’nın tanımlamış olduğu 120 gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden 120 gün kullanım hakkı tanınıyor.

-Geçici IMEI kaydı yaptırmak (e-Devlet kullanım süresi uzatmak): Ülkeye gelen turistlerin mağduriyet yaşamamaları için 120 gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEİ süreleri uzatılabiliyordu. Bu kapsamda ülkeye giriş yapan birisi 120 günlük süresi 2 ay daha uzatabiliyordu ya da çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında 120 gün daha kullanılabiliyordu.

14 Eylül 2022 itibariyle bu işlem için kullanılan BTK Kullanım Süresi Uzatma başvuru sayfası 404 uyarısı veriyor. Böylece IMEI kullanım süresi uzatma işlemi de sona ermiş oldu. BTK, yapılan açıklamaya göre pandemi süreci nedeniyle başlattığı geçici IMEI uzatma hizmetini tamamen sona erdirdi.

MOBİSAD Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği, Twitter’dan “Geçici IMEI kaydı dönemi sona erdi” başlığıyla bir paylaşım yaptı ve şu açıklamayı geçti: “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), pandemi sürecinde vatandaşlarımızın mağduriyetini önlemek adına yurt dışından getirilen akıllı telefonların IMEI kayıt süresini uzatmıştı. Ancak zorlu pandemi sürecinin sona ermesinin ardından, yasa dışı olarak bu işi yapan insanların durumu suistimal etmesi nedeni ile mobil iletişim sektöründe haksız rekabet ortamı oluştu. Bu duruma kayıtsız kalmayan ve üyelerimizin sesine kulak veren BTK, tanınan ek süre hakkını kaldırdı. Bu vesile ile gündemlerimizi sonuçsuz bırakmayan BTK’ya bir kez daha teşekkür ediyoruz. Saygılarımızla.” Paylaşımı yapıldı.

Resmi kaydı yapılmayan yani bir pasaporta işlenmeyen cep telefonları 120 gün sonra otomatik olarak iletişime kapanıyor.


 

Yorumlar