Kaçak elektriğe 37 milyon liralık ceza

Anonim Şirketi (VEDAŞ), kentlerdeki kayıp-kaçak oranını düşürmek için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol
Kaçak elektriğe 37 milyon liralık ceza

Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'nin enerji ihtiyacını karşılayan Vangölü Elektrik Dağıtım Türkiye'de kaçak elektriğin en iyi kullanıldığı illerden bulunan Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de, kayıp-kaçak oranını azaltmak için denetim ekipleri oluşturan VEDAŞ, belirlenen program kapsamında bütün ev ve iş yerlerinin tesisatını tek tek denetim ediyor.

VEDAŞ'ın, 4 Ekim 2013'te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve çağın İçişleri Bakanı Muammer Güler'in de katıldığı törenle özelleştirilmesinin peşinden göreve başlayan ekipler, şu temel kadar 200 binin üstünde evin tesisatını denetim ederek, kaçak elektrik kullandığı belirlenen ev ve iş yerlerinin elektrik sayaçlarını değiştirdi.

33 bin 271 insana ceza

Kaçak elektrik kullanmak ve önlenmesi ile ilgili izahatda bulunan VEDAŞ Bölge Müdürü Zafer Türüt, mesuliyet sahalarında bulunan illerin en kocaman sorununun kaçak elektrik kullanımındaki aşırılık olduğunu söyledi.

Kaçak elektrik sorununu çözmek amacıyla bölgedeki mahalli yönetimler, sivil cemiyet kuruluşları, politik parti temsilcileri ve kanaat önderleriyle devamlı toplantı yaptıklarını ve düşünce alışverişinde bulunduklarını belirten Türüt, bölge halkının sosyo-ekonomik gerçeklerinin de kaçak elektrikle savaş stratejilerinde ciddi rol oynadığını anlatım etti.

Türüt, bölgedeki kanaat önderleriyle yaptıkları toplantıların yanı dizi profesyonel ekiplerin de programlı biçimde sahada kaçak taraması yaptığına değinerek, şunları kaydetti:

"Yaptığımız özverili çalışmalar sonucunda özelleşme öncesi yüzde 70'ler seviyesinde bulunan kayıp-kaçak oranı 2013 yılı sonunda yüzde 66, 2014 yılı sonunda ise yüzde 61 seviyesine inmiştir. Özelleşmeden sonra 200 binin üstünde tesisat denetim edilmiş ve 33 bin 271 şahıs ile ilgili kaçak tutanağı tutulmuştur. Bu kişilerden yekün 37 milyon 551 bin 613 lira öğrenim edilmiştir. Şirketimiz, sahada vazifesini oluşturan personellerinin darp edilmesine, araçlarının tahrip edilmesine ve her çeşitli mukavemete karşın kaçak elektrik kullanımının önlenmesi konusundaki mücadelesini sürdürecektir. Mücadelemizde en kocaman gücü, kaçak elektrik kullanmayan dürüst vatandaşlarımızdan almaktayız. Ancak bölgenin yıllardır süregelmiş ve kemikleşen kaçak elektrik kullanım alışkanlığının bir anda ve yalnızca şirketimizin gayretiyle sonlanacağını düşünmek hayalcilik olur. Bu nedenle, bilhassa mahalli yönetimler ve cemiyet liderlerinden mücadelemize destek olmalarını beklemekteyiz."

Ağaç dalları en kocaman bozukluk nedeni

Enerji atama hatlarından başlayarak hatlarda bakım ve tamir çalışmaları yapılması, sehim alma, izolatör değişimi, arızaların sık yaşandığı alanlarda yeni kabin ve trafoların yapımı bu şeklinde hizmetlerin de aksatılmadan devam ettiğine dikkati çeken Türüt, en ciddi bozukluk nedenlerinden birinin ağaç dallarının elektrik tellerine teması olduğunu dile getirdi.

Türüt, bu çeşit sıkıntıların yaşandığı yerlerde ağaç kesimlerinin de yapıldığını bildirerek, yürüttükleri bu çalışmalar yardımıyla geçmiş yıllara nazaran arızalarda ciddi düşme olduğunu vurguladı.

Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken yatırımların Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) sebebi ile belirlendiğini, şirketlerinin de kazanç planlamalarını EPDK'nın programına müsait biçimde gerçekleştirdiğini söyleyen Türüt, kaçak elektrik kullanımındaki insaf boyutlarını aşan israf alışkanlığının şebekelerde çok aşırı yüklenmelere yol açtığını, bu durumun da şebekelerin yenilenmesi ihtiyacını doğurduğunu söyledi.

Elektrik kabloları yer altına alınıyor

Türüt, 2015 yılı kazanç programı kapsamında, Van merkezde kabloların yer altına alınması projesinin uygulanacağının altını çizerek, şöyle devam etti:

"Böylelikle Van merkez büyükşehir görünümüne kavuşacaktır. Ayrıca gerilim dönüşümüyle yeni yapılacak takat artırım trafo tesislerinin yaşama geçirilmesi planlanmaktadır. Halkımızın arızalardan en az biçimde etkilenmesini sağlayacak bulunan dağıtım merkezlerinin yeni fiderlerle beslenmesi çalışmalarımız da planlarımız dahilinde yaşama geçecektir. Tüm bu yapılanlar yüksek maliyetli yatırımlardır. Ancak yüzde 61 kaçak oranının bulunduğu ve tahakkuk-tahsilat ortalamalarının öteki dağıtım şirketlerinin çok altında bulunduğu VEDAŞ sahasında hizmet vermenin zorluğunu vatandaşlarımızın takdirine bırakıyorum."

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar