John McCain: Trump cenazeme katılmasın

Beyin kanseri nedeniyle hayatını kaybeden Cumhuriyetçi John McCain, ölümünden önce katıldığı bir televizyon programında vasiyetnamesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın cenaze törenine katılmasını istemediğini açıklamıştı. John McCain, cenaze törenine eski Başkanlardan George W. Bush ve Barack Obama'nın katılmasını istemişti.

Google Haberlere Abone ol
John McCain: Trump cenazeme katılmasın

ABD'nin Arizona Eyaleti'nin Senatörü olarak görev yapan John McCain'in beyin kanseri nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybetti. McCain'in ölümü nedeniyle ülke genelinde bayrakların yarıya indirildi. McCain, ölümünden önce katıldığı bir televizyon programında vasiyetnamesinde Trump'ın cenazesine katılmasını istemediğini açıklamıştı.

ABD'nin Arizona Eyaleti'nin Senatörü olarak görev yapan John McCain'in beyin kanseri nedeniyle 81 yaşında hayatını kaybetmesinin ardından başta Beyaz Saray olmak üzere ülke genelinde bayraklar yarıya indirildi. Aynı zamanda eski Cumhuriyetçi Başkan adayı John McCain'in naaşının, yaşamını yitirmesinin ardından Arizona'daki çiftliğinden alınarak Phoenix'de bir cenaze evine getirildiği belirtildi. Senatör McCain, Maryland eyaletinin Annapolis kentindeki ABD Donanma Akademisi Mezarlığı'na defnedilmeden önce Arizona eyaletinin Başkenti Phoenix'te bir tören yapılacağı ve ardından Başkent Washington'daki Ulusal Katedrali Capitol Rotun'a getirileceği belirtildi. 

Senatör John McCain Trump'ı Cenazesinde İstemedi

ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı kararların ciddi derecede eleştirmeni olan Cumhuriyetçi McCain, ölümünden önce katıldığı bir televizyon programında vasiyetnamesinde ABD Başkanı Donald Trump'ın cenaze törenine katılmasını istemediğini açıklamıştı. McCain, eski Başkanlardan George W. Bush ve Barack Obama'nın ise cenaze törenine katılarak dua etmelerini istediğini belirtmişti. 

McCain, Temmuz 2017'de beyin tümörü teşhisi konulmasından sonra kanser tedavisi görmeye başlamıştı. Cuma günü ailesi, McCain'in kanser tedavisine son verilmesini istediğini ve ailesiyle vakit geçirmek istediğini açıklamıştı.

Ailesi, McCain'in Cumartesi günü hayatını kaybettiğini duyurdu.

Başkan adaylığı döneminde McCain'e karşı yarışıp ABD Başkanı olan Demokrat Barack Obama, taziye mesajında 'McCain ile tüm farklılıklarına rağmen, Amerikalı ve göçmen nesillerin mücadele ettiği, savunduğu ve uğruna kayıplar verdiği ortak bir bağlılıkları' olduğunu söyledi.

Obama, "Çok azımız John kadar sınanmıştır veya onun gösterdiği cesareti göstermek durumunda kalmıştır. Ama, herkesin iyiliğini kendisinin üstünde gören bu cesarete sahip olmayı arzu ederiz. John, bu cesaretin ne anlama geldiğini bize en iyi şekilde gösterdi" mesajını yayımladı.

PENCE'İN KATILMASI BEKLENİYOR

John McCain'nin Washington'da düzenlenecek cenaze törenine Beyaz Saray ve mevcut yönetimi temsilen Başkan Yardımcısı Mike Pence'in katılarak temsil etmesi bekleniyor. Senatör McCain'nin cenaze töreni için bir tarih ise henüz belirlenmedi. 

Eski Başkan Yardımcısı ve McCain'in uzun dönem arkadaşı ve siyasi rakibi olan Joe Biden da "McCain'in Amerika üzerindeki etkisi sona ermedi" dedi.

Yazılı açıklamasında Biden, "John McCain'in hayatı, bazı doğruların zamansız olduğunun kanıtıdır. Karakter. Cesaret. Dürüstlük. Bu değerlerin vücut bulduğu bir yaşamın gölgesi de büyük olur" ifadelerini kullandı.

John McCain kimdir?

Savaş kahramanı, parti disiplinine uymayan bir siyasetçi ve ABD Başkanı Donald Trump'ı en çok eleştiren Cumhuriyetçi - 81 yaşındaki Senatör John McCain'e yıllar boyunca bu unvanlar yakıştırıldı.

Washington'da inatçılığı ve sağduyulu muhafazakarlığıyla tanınan McCain, 2008 yılında kendinden genç Cumhuriyetçi rakiplerini alt ederek Barack Obama'nın karşısında partisinin ABD Başkanı adayı olmuştu.

Eski bir donanma pilotu olan McCain, Temmuz 1967'da ölümden dönmüştü. Bulunduğu geminin yakıt tankı yanında patlayan bir bomba sonucu çıkan yangın, gemideki 134 kişinin ölümüne yol açmıştı.

Bundan üç ay sonra uçağı Vietnam semalarında vuruldu, hayatının sonraki beş yılını savaş esiri olarak geçirdi.

Babasının amiral olması nedeniyle erken bırakılması teklif edildiyse de kendisi bunu reddetti.

Savaş esirliğinin iki yılını hücre hapsinde geçirdi, dayak ve işkenceye maruz kaldı.

Bu işkenceler bedeninde kalıcı hasarlar bıraktı.

1973'te serbest bırakıldıktan sonra ülkesine döndü ve erken emeklilik teklifini reddederek 1981'e kadar donanmanın Senato irtibat subayı olarak çalıştı.

O yıl Arizona'ya taşınan McCain burada siyasi kariyerine başladı ve 1982'deki seçimde eyaleti Senato'da temsil etme hakkını kazandı.

"Sağduyulu muhafazakar"
2000'de George W. Bush'un karşısına Cumhuriyetçilerin ABD başkanlığı için aday adayı olarak çıkan McCain, iyi başladığı ön seçim kampanyasında partinin "dindar sağcıları" ile anlaşmazlığı sonucu desteğini yitirmeye başladı.

2008 yılında başkan yardımcısı adayı olarak Hristiyan muhafazakar Sarah Palin'i göstermesi, Cumhuriyetçilerin dindar kanadının desteğini alabilmek içindi. Bu işe yaradı ve McCain Obama'nın karşısına çıkmayı başardı ancak seçimi kaybetti.

Seçimden önce partisinin bir mitinginde mikrofon uzattığı destekçilerden birinin "Obama'ya inanamam, güvenemem. Onun bir Arap olduğunu okudum" demesi üzerine mikrofonu geri alarak "Hayır hanımefendi, o düzgün bir aile babası bir vatandaş. Sadece ülkenin yönetimine dair temel konularda anlaşamıyoruz ve bu seçim kampanyası da bunun hakkında" demişti.

McCain siyasette fikirlerinin yaratacağı tartışmalardan hiç korkmadı, özellikle de Donald Trump'ın iktidara gelmesinden sonra.

Bazı fikirleri daha keskinleşse de eşcinsel birliktelikler, kürtaj ve göç reformu gibi konularda muhafazakarlara göre ılımlı kalan görüşleri nedeniyle muhafazakar tabandan tepki de aldı.

Irak Savaşı'nın en büyük destekçilerinden biri olan McCain, ülkeye gönderilen asker sayısının artırılmasını da istiyordu.

Senato Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı olarak dış politika ve askeri politikalar konusunda şahin tutumuyla bilinen McCain, Obama'ya karşı yarıştığı dönemde askeri konulardaki uzmanlığının rakibinden çok daha fazla olduğunu, bu nedenle daha iyi bir başkomutan olacağını söylüyordu.

McCain ve Trump ilişkisi

Arizona Senatörü McCain, Trump'ın Rusya ile ilişkileri düzelteceğine yönelik açıklamalarını her zaman eleştirdi ve 2016'nın son günü yeni yıla Ukrayna donanmasından askerlerle girdi.

Twitter paylaşımında "#Putin'in saldırganlığına karşı onlarla birlikteyiz" dedi.

Trump'ın başkan adaylığı döneminde, 2005 yılından kalma bir ses kaydında kadınlar hakkında kullandığı aşağılayıcı ifadeler nedeniyle Trump'tan desteğini çektiğini açıkladı:

"Trump'ın kadınlara saldırması ve ulusumuzdaki, toplumumuzdaki kadınları alçaltması benim desteğimi sonlandırmama yol açtı."

Temmuz 2017'de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD'deki seçim sonuçlarını etkileme girişiminde bulunmasının yanına kaldığını söyledi.

Yorumlar