Japonya da BM'de reform isteyen ülkelerden

Birleşmiş Milletlerin yapısında reform yapılması gerektiğini belirten ilk liderlerden biri olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı takip eden birçok isim ortaya çıktı. Jopanya Başbakanı da reform talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Japonya da BM'de reform isteyen ülkelerden

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Birleşmiş Milletler'in (BM) belirli hamlelerle reform edilmesinin BM Güvenlik Konseyi'ne yeniden itibar kazandırılmasında hayati önem taşıdığını söyledi.

Kişida, 2019 sonrası BM Genel Kurulu'na bizatihi katılan ilk Japon Başbakan oldu. BM 77. Genel Kurulu'na yaptığı hitapta Kişida, bölgesel ve küresel sorunlara değindi.

Rusya'nın Ukrayna'daki saldırılarının, BM Şartı'nda taahhüt edilen "uluslararası düzenin temelini" sarstığını belirten Kişida, saldırılarda olası nükleer silah kullanılması tehdidini "tamamıyla kabul edilemez" olarak niteledi.

Kişida, "Şimdi, hukuka dayalı uluslararası düzenin sağlanması için gücü ve bilgeliği buluşturma ve BM Şartı'nın prensip ve fikirlerine geri dönmenin zamanıdır." dedi.

"Serbest ve Açık Hint-Pasifik" vizyonunun hayata geçirilmesinin önemine değinen Japon lider, "bölgesel statükonun güç kullanılarak ve baskıyla değiştirilmesi girişimlerine müsamaha gösterilmeyeceğini" bildirdi.

Kuzey Kore'nin füze ve nükleer programları ile iki ülke arasındaki "alıkonulan Japonlar sorununa" yönelik Kişida, Kuzey Kore lideri Kim Jon-un ile "kapsamlı çözümler için ön şartsız buluşmaya" hazır olduğunu yineledi.

BM'nin belirli hamlelerle reform edilmesinin "Güvenlik Konseyi'ne yeniden itibar kazandırılmasında hayati önem taşıdığını" vurgulayan değinen Kişida, bu konuda BM marjında 2024'te düzenlenmesi planlanan "Gelecek Zirvesinin" bir fırsat oluşturabileceğini belirtti.

GUTERRES'TEN İKİLİ GÖRÜŞMELER

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska ile görüştü.

BM 77. Genel Kurulu Görüşmeleri kapsamında Guterres ile bir araya gelen Ukrayna Başbakanı Şmıgal'a New York'ta Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska da eşlik etti.

BM Genel Sekter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, görüşmede Ukrayna'daki savaşın insani durum, insan hakları ve nükleer güvenliğe etkileri ele alındı.

Olena Zelenska ise görüşmede Ukraynalı kadınların ve çocukların korunmasının önemine vurgu yaptı.

Görüşmede Rusya ile varılan tahıl anlaşmasının uygulanması ve küresel gıda güvenliğinin önlenmesi de ele alındı.

Şmıgal, görüşme sonrası Zelenskiy'nin eşi Olena Zelenska ile BM binasından ayrılırken, AA muhabirinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ve Ukrayna'nın 200 kişiyi esir takası yapacağı yönünde anlaştığı açıklaması ve takasın ne zaman olacağı yönündeki sorusunu yanıtsız bıraktı.

 

Yorumlar