Japonya Başbakanı Abe'den tartışmalı tapınağa adak

14 savaş suçlusunu "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tartışmalı hale gelen başkent Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı'na adak gönderdi.

Google Haberlere Abone ol
Japonya Başbakanı Abe'den tartışmalı tapınağa adak
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, 2. Dünya Savaşı'nda ölen 2,5 milyon kişinin anısına yapılan ancak tapınak keşişlerinin 14 savaş suçlusunu "kutsal" kabul etmesi nedeniyle tartışmalı hale gelen başkent Tokyo'daki Yasukuni Tapınağı'na adak gönderdi.

Japonya'da 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 71. yıl dönümünü kutlanıyor.

Bu kapsamda düzenlenen anma törenine katılan Başbakan Abe, burada yaptığı konuşmada, savaş trajedisinin bir daha yaşanmaması arzusunu dile getirdi.

Ancak, Japonya'nın savaş sırasında Çin ve Kore Yarımadası'nın bazı bölgelerini işgal etmesine değinmeyen ve bu ülkelerdeki savaş kurbanlarından özür dilemeyen Abe, törende tartışmalı Yasukuni Tapınağı'nı ziyaret etmedi ama tapınağa adak gönderdi.

Abe, tören kapsamında Tokya'daki meçhul askerler için ayrılan Çidorigafuçi ulusal mezarlığını da ziyaret etti.

Öte yandan bir grup Güney Koreli milletvekili, ülkelerinin Japon işgalinden kurtuluşunu kutlamak için Japon Denizi'nde Japonlar tarafından "Takeşima", Koreliler tarafından "Dokdo" olarak adlandırılan ihtilaflı adaya resmi ziyarette bulundu.

Japonya Kabine İşleri Bakanı Yoşihide Suga ise Güney Koreli milletvekillerinin ziyaretini "kabul edilemez ve son derece üzücü" şeklinde nitelendirerek, Tokyo hükümetinin Seul'ü protesto ettiğini belirtti.

Yasukuni Tapınağı

Japonya Başbakanı Abe, geçen yıl 2. Dünya Savaşı'nın bitişinin 70. yıl dönümü konuşmasında savaş döneminde yaşanan bazı olaylara değinmiş ancak ülkesinin savaş suçu işlediğini kabul etmemiş veya kurbanlardan özür dilememişti.

Japoncada "Barış Ülkesi" anlamına gelen, 1869'da kurulan "Yasukuni" adlı tapınak ise Şinto inanışına göre, savaşlarda "ülkeleri için kendini feda etmiş" 2 milyon 446 bin kişinin "kutsanmış ruhlarına" ev sahipliği yapıyor.

Ancak tapınak keşişlerinin, 1978'te, 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın başbakanlığını yapan ve savaşın ardından suçlu bulunarak idam edilen Hideki Tojo ile 13 adamını da gizlice "kutsal" kabul etmesi üzerine Japonya'nın o dönemki İmparatoru Hirohito, tapınağı ziyaret etmeyi bırakmıştı. Hirohito'nun oğlu İmparator Akihito da tapınağı ziyaret etmiyor.

Bunun yanında Çin ve Güney Kore, Japon siyasetçilerin, 14 savaş suçlusunun kutsandığı tapınağa ziyarette bulunmalarına tepki gösteriyor. Güney Kore ve Çin, daha önce Başbakan Abe'nin tapınağa adak göndermesini, Japonya'da iktidar ve muhalefet partilerinden 100 kadar milletvekilinin tapınağı ziyaretini, "Japonya'nın hala tarihle dürüstçe yüzleşmediğinin göstergesi olduğunu" belirterek eleştirmişti.

Ancak Yasukuni Tapınağı, Japonya Başbakanı Abe için özel önem taşıyor. Abe'nin 2. Dünya Savaşı sırasında Mühimmat Bakanı olarak görev yapan büyükbabası Nobukue Kişi, savaşın ardından gözaltına alınmış, savaş suçu işlediği gerekçesiyle mahkum edilen üst düzey devlet yetkililer arasında yer almaktan son anda kurtulmuştu.

Yorumlar