İttifak kurmak için önce seçime girilmeli

AK Parti ve MHP 2019 seçimlerinde ittifak yapmaya dair yaptığı anlaşmanın ardından yasa tasarısı hazırlayıp Meclis'e sundu. Taslakta yer alan düzenlemelerde önemli bir detay dikkat çekiyor. Buna göre ittifak yapacak partilerin öncelikle YSK'nın belirlediği hükümlerde seçime girebilme yetkisinin bulunması gerekiyor.

Google Haberlere Abone ol
İttifak kurmak için önce seçime girilmeli

Son Haberler | Haber Merkezi

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Cumhurbaşkanlığı referandumunda yaptığı ittifak çalışmalarını 2019 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de sürdürmek için önemli bir anlaşmaya varmıştı. Buna göre AK Parti ve MHP 2019 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde güçlerini birleştirecek ve MHP Cumhurbaşkanı adayı çıkarmayıp seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a destek verecekti. İki parti arasında yapılan görüşmeler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli pek çok kez yan yana geldi. Önce "Milli Mutabakat" veya "Milli İttifak" olarak adlandırılması gündeme gelen ittifağın sonradan oy pusulalarında "Cumhur İttifak"ı olarak yer almasına karar verilmişti. Bu çerçevede iki partinin ittifak yapmasının yasal zemine dayandırılması için ise ayrı bir çalışma yapıldı. Ve hazırlanan yasa tasarısı iki partinin liderlerine sunulduktan sonra Meclis'e getirildi. Tasarıda bir ayrıntı dikkatlerden kaçmadı.

AK Parti ile MHP’nin ortak hazırlayıp Meclis Başkanlığı’na verdiği ittifakla ilgili yasa teklifiyle, siyasi partilerle ilgili önemli bir kriter hayata geçirilmiş oluyor.

"SEÇİMLERE KATILMA YETERLİLİĞİ"

Seçimlere katılma hakkı bulunan partiler ittifak yapabilecek. TBMM Anayasa Komisyonu’nda bugün görüşülmeye başlanacak olan teklifin detaylarında, yeni sistemin nasıl işleyeceğine yönelik önemli kurallar getiriliyor. Star'da yer alan habere göre; İttifak yapabilecek partilerin, “seçimlere katılma yeterliliğine sahip parti”lerden oluşacağına yönelik teklif metninde bir yazılı kural yer almıyor. Teklif metninde açık olarak yazılmamakla birlikte “seçime girmeye hak kazanan parti”lerin ittifak yapabilmelerinin önü açılıyor. İttifak sistemine dahil olacak partilerle ilgili önemli bir kriteri oluşturan bu koşul, Yüksek Seçim Kurulu’nun(YSK)görüşüyle ortaya çıkacak.

Yorumlar