İsrail'in kapattığı Filistinli STK'lar çalışmaya devam edecek

"Bu kuruluşlar, çalışmaya devam edecek çünkü hepsi Filistin devletinde kayıtlı ve hukuk çerçevesinde meşru biçimde faaliyet gösteren kuruluşlar"

Google Haberlere Abone ol
İsrail'in kapattığı Filistinli STK'lar çalışmaya

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in terör örgütü listesine aldığı gerekçesiyle bu sabah baskın düzenleyerek mühür vurduğu Filistinli 7 sivil toplum kuruluşunun (STK) "Filistin kanununa uygun meşru kuruluşlar olduğu için faaliyetlerine devam edeceğini" söyledi.

Iştiyye, İsrail'in terör örgütü kabul ettiği Filistin Halk Kurtuluş Cephesi adına faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle "terör örgütü listesine aldığı" ve bu sabah da baskın düzenleyerek kapılarına mühür vurduğu işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki İnsan Hakları İçin Hukuk El-Hak Merkezi'ni ziyaret etti.

İsrail'in bu sabah baskın düzenleyerek kapattığı 7 Filistinli STK'nın temsilcileriyle yaptığı görüşmenin ardından basına konuşan Iştiyye, "(İsrail'in kapatma kararına rağmen) Bu kuruluşlar, çalışmaya devam edecek çünkü hepsi Filistin devletinde kayıtlı ve hukuk çerçevesinde meşru biçimde faaliyet gösteren kuruluşlar." dedi.

Filistin olarak "gerçeğin sesi olmaya çalışan bu vatansever kuruluşları savunmaya hazır olduklarını" aktaran Iştiyye, İsrail'in 1 Kasım'da gideceği erken genel seçimler için "Filistin'de kan ve kışkırtmaya başvurduğunu" dile getirdi.

Iştiyye, İsrail'in bu kuruluşları terör örgütü listesine aldığı dönemde uluslararası topluma seslendiklerini ancak yanıt alamadıklarını belirterek, "Avrupa Birliği üyesi ülkelerin İsrail'in söz konusu kuruluşların terör faaliyeti yürüttüğüne ilişkin yeterli delil sunamadığı açıklamasına" işaret etti.

- STK'lardan "faaliyetlerine devam etme" açıklaması

İsrail'in bu sabah kapısına mühür vurduğu İnsan Hakları İçin Hukuk El-Hak Direktörü Şavan Caberin, 7 STK'nın temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında, "İsrail'in kapatma kararı yokmuşçasına çalışmaya devam edeceğiz. İsrail'in kararı, güvenlik kılıfıyla alınmış, yasadışı siyasi bir hüküm." diye konuştu.

İsrailli yetkilileri "kendilerinin terörle herhangi bir bağlantısını kanıtlamaya" çağıran ancak "bunu başaramayacaklarını" söyleyen Caberin, uluslararası toplumun bu kuruluşları terör örgütü listesine almasına itirazını İsrail'in hiçe saymasını "kararını dayattığını gösterme" şeklinde niteledi.

Caberin, erken genel seçime yönelik politika yürütmekle suçladığı İsrail'in Filistin halkına karşı uygulamalarını ortaya çıkarmaya devam edeceklerini vurguladı.

- İsrail, 7 Filistinli STK'nın kapısına mühür vurdu

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah ve El-Bire kentlerinde 7 Filistinli sivil toplum kuruluşunun (STK) ofislerini "terör örgütü listesine alındıkları" gerekçesiyle basarak kapılarına mühür vurmuştu.

İsrail Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, STK'ların İsrail'de terör örgütü kabul edilen Filistin Halk Kurtuluş Cephesi adına "faaliyet yürüttüğü, finansman ve eleman sağladığı" gerekçesiyle kapatıldığı savunulmuştu.

İsrail ordusu, "Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne finansman sağladığı" gerekçesiyle terör örgütü ilan edilen Zamir Esirleri Koruma Kurumu, İnsan Hakları İçin Hukuk El-Hak, Bisan Araştırma ve Kalkınma Merkezi, Samidun Filistinli Esirleri Savunma Ağı, Tarımsal Çalışma Komiteleri Birliği ve Uluslararası Çocuk Haklarını Savunma Hareketi'nin Filistin Şubesi'nden oluşan 6 STK ile daha önceden listeye alınmamış ancak hakkında kapatma kararı bulunan Sağlık İşleri Komiteleri'nin ofislerini basarak içerideki envantere el koyup kapılarına mühür vurmuştu.

- İsrail, terör örgütü listesine aldığı Filistinli STK'lar için yeterli delil sunamamıştı

İsrail Adalet Bakanlığı, Ekim 2021'de uluslararası itirazlara rağmen 6 Filistinli sivil toplum kuruluşunu "Filistin Halk Kurtuluş Cephesi'ne finansman sağladığı" gerekçesiyle terör örgütü ilan etmişti.

Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, İsveç, Hollanda, İtalya ve İrlanda; İsrail'in söz konusu kuruluşlar hakkında ileri sürdüğü terör suçlamasına yeterli delil sunamadığını belirterek 6 Filistinli STK'ya mali destek sağlamaya devam edeceklerini açıklamıştı.

 

Yorumlar